Ekskluzivno: Umetnički kuvar Dejana Novačića
Marina Abramović

Photo: ArtNews

Marina Abramović: Ljepota poroka

„Lapot“ je drevni crnogorski ritual senicida, obrednog ubijanja starih i nemoćnih članova zajednice. U vreme pre nego što su naučnici izmislili eutanaziju, smatralo se da kada roditelj navrši 60 godina postaje teret za porodicu, pa je na sinu, ili ako ga nema, na najbližem srodniku da „starce” odvede u planinu i  tu ih ubije, udarajući kamenom, sekirom ili maljem po pogači koju žrtva drži na glavi (upredi: Krleža, M. 1938., “Imamo mi sjekiru za svaku lubanju”). Pogača znači da žrtva više nije dostojna hleba, pa samim tim ni života: “Ne ubijaš me ti, no ovaj tvoj hljeb kojim si me hranio” (vidi: Nikolić Z., 2016., “Ljepota poroka”).

To je istorija. Umetnost je nešto drugo. Tu je “Lapot“ samo metafora, brutalna doduše i zato očigledna, koja označava radikalni raskid sa nečijom tradicionalnom kulturom i estetskim nasleđem.

Crnogorska pogaccia „Dobre vibracije“

Sastojci

Brašno, kvasac i ostalo što piše na Internetu.

Način pripreme

Baš kao i italijanska „focaccia“, tako i crnogorska „pogaccia“ potiče od latinskog „panis focacius“, što znači „hleb iz ognjišta“. Pošto se vatrom ne igra, kupite lepo veknu leba u samoposluzi prekoputa i sledite metod „Abramović“ (vidi: Sorrentino P., Gambardella J., 2013., “La grande vibrazione”).

***

Marina Abramović nikada ništa nije lomila (uporedi: Weiwie A., 1995., “Razbijanje vaze iz dinastije Han”), a taman posla da je nekoga udarila po glavi - iako nju jesu, čak i kolege iz performansa (vidi: Pišvejc, V., 2018., “Udeř Marinu do hlavy!”). Doduše, jednom prilikom se u Rimu sama zakucala glavom u zid, pa je Jep Gambardella, urednik kulturne rubrike u razgovoru za l'Unità, zamolio da objasni kako se – i zašto – to desilo.

Abramović: Ne moram ja ništa da objašnjavam. Ja sam umetnica. Živim od vibracija.

Gambardella: Vibracija?

Abramović: Zašto ne pričamo o patnji umetnika?

Gambardella: Kako to tačno patite? Zaboga, gospođo, kakve vibracije?

Abramović: Ne znam šta su vibracije, Gambardella!

Gambardela: Ona ne zna.

Abramović: Ne znam!

Gambardela: Ne zna…

Abramović: Ne znam.

Oceni 5