"Plejada" zlikovaca se vraća
Aa 30 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Masovni povratak ratnih zločinaca

Ništa logičnije nego biografija starog zlikovca, osuđenog u Haškom tribunalu, i novog člana Predsedništva Socijalističke partije Srbije Nikole Šainovića: godinama je devedesetih godina prošlog veka bio visoki funkcioner vladajuće stranke, potpredsednik Vlade (1991), 1995. izabran je za člana Glavnog odbora SPS i člana izvršnog odbora stranke. Drugog marta 1996. je postao potpredsednik SPS-a.

Čovek broj dva SPS bio je do 24. aprila 1997. Najvažnija funkcija Nikole Šainovića bila je zapovednik državnih formacija na Kosovu (1999), pre toga predsedavao je državnom Komisijom za saradnju sa verifikacionom misijom OEBS-a na Kosovu i Metohiji i bio je jedan od srpskih predstavnika pregovorima u Rambujeu u februaru 1999, a posle haški osuđenik na 18 godina robije, zatvorenik (Švedska, do 2015), kada je imenovan za člana Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.  Dobrodošlicu mu je poželeo lično predsednik Stranke Ivica Dačić.

Nikola Šainović jedan je od najpoznatijih ratnih zločinaca u Srbiji; te nezaboravne 2015. postao je ponovo jedan iz "plejade"espeesovih zlikovaca, dugo na vlasti, predugo na zapovedničkom položaju. Njegova bivša partijska koleginica Dijana Vukomanović mislila je dugačije, 2015, po povratku Šainovića u partijske redove kazaće da "tu nema nikakvog čuđenja".

"Svaki čovek koji ima političko iskustvo je dobar da učestvuje u razmatranjima aktuelne politike, jer mi smo sami rekli da želimo da učimo na greškama iz prošlosti. To njegovo iskustvo, a pogotovo u tome što je on bio na visokim pozicijama i u partiji i u državi, znači njegovo tehnokratsko iskustvo i njegovo obrazovanje je isto tako dragoceno. Znači mi se ne odričemo naših ljudi na način na koji to rade neke druge političke stranke".

Tako je mislila i govorila, zatim su je izbacili iz stranke. A Šainović je ostao "dobar da učestvuje u razmatranjima aktuelne politike". Na funkciji. Presuda nosi oznaku "Šainović i drugi", Haški tribunal presudio je Slobodanu Miloševiću, Nikoli Šainoviću, Milanu Milutinoviću, Dragoljubu Ojdaniću, maja 1999. godine. Tužilac ih je teretio da su planirali, podsticali, naredili, počinili ili na drugi način pomagali i podržavali hotimičnu i široko rasprostranjenu ili sistematsku kampanju terora i nasilja uperenu protiv albanskog civilnog stanovništva. Šainović se predao 2. maja 2003, nakon čega je prebačen u Haški tribunal, 26. februara 2009. osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine zatvora, računajući vreme njegovog pritvora u Hagu.Kazna mu je u januaru 2014. smanjena na 18 godina, a u avgustu 2015. pušten je na slobodu.

Kadrovska obnova SPS od 4. decembra ove godine podrazumeva dolazak u vrh stranke, uz Nikolu Šainovića, i Predraga Markovića, Vladana Zagrađanina, Tomu Filu i Novicu Tončeva. Povratak Šainovića poklapa se sa povratkom Vladimira Lazarevića, njegovim predavanjem na Vojnoj akademiji,činom koji je izazvao nevericu i oštre reakcije međunarodne zajednice. Nova škola za progonstvo, masovna ubistva žena i dece, komandovanje zločinačke formacije (Treća armija).

Za takve nema odsustva.

Oceni 5