Dvadeset godina od tragične smrti
Mtw 01 S

Photo: heetch.com

Matthew Shepard, simbol bezumnog nasilja nad LGBTIQ osobama

Na današnji dan pre tačno 20 godina studenta Matthewa Sheparda ubili su Russell Henderson i Aaron McKinney, a tako što su ga divljački pretukli pištoljem, izudarali nogama i rukama, te ga nakon višesatnog iživljavanja privezali uz ogradu i takvog ostavili da umre. Zavezan za ogradu visio je 18 sati dok nije naišao biciklista koji je pozvao policiju.

Sve se to dogodilo samo zbog toga što je Matthew bio gej. Njegova je smrt postala simbolom bezumnog nasilja prema LGBT osobama kakvo se, uprkos velikom napretku kojem smo svedočili u međuvremenu, nažalost i dalje događa u nekim delovima sveta.

Homofobne modele ponašanja osnažuje celokupno većinsko društvo, a u rasponu od ignorisanja, pa sve do aktivnog pozivanja na nasilje prema LGBTIQ osobama. Pojedinci koji se iz samo njima poznatih razloga odlučuju na nasilni čin, praktično su od detinjstva oblikovani u tom smeru, te su uglavnom naučeni da sve što je drugačije nije zaista ljudsko, iz čega proizilazi da bilo koji intenzitet nasilja koji se primeni nad drugačijima ne podleže kazni, što osnažuju i zakoni nekih država, pa se u Srbiji, na primer, nasilje nad LGBTIQ osobama ne ubraja u zločine iz mržnje kao što bi trebalo.

LGBTIQ osobe nasilje obično počinju da doživljavaju veoma rano, a još pre nego što postanu svesne svog seksualnog identiteta, pa su retki oni koji u nekom periodu života ne trpe neki oblik zlostavljanja. Budući da u zemljama u kojima su ljudka prava stvar luksuza nije najjasnije kome bi se trebalo javiti u slučajevima nasilja ovog tipa, osobe koje ga trpe uglavnom su prepuštene same sebi. Zbog toga se sećamo Matthewa, ali i svih drugih koj su izgubili živote pokušavajući da žive ono što jesu.

 

Oceni 5