XXZ magazin preporučuje
Tokio VIce 01 S

Photo: Rotten Tomatoes

Međ' jakuzama i neonskim svetlima

Serije

Tokyo Vice (prva sezona, 2022)

Uvek je trava zelenija tamo daleko, čak i kad je obasjana neonskim svetlima. Tokio je pozornica za seriju Tokyo Vice, a inspirisana je istinitom pričom i životom američkog novinara Jakea Adelsteina, koji se u ovom gradu zatekao krajem devedesetih godina prošlog veka.

Prva sezona je nešto između sočnog novinskog članka i trilera s jakuzama, a mladi junak nam pozajmljuje svoje mesto i dopušta nam da se nađemo usred rata klanova, te drugih zavera. Pored uzbuđenja, tu je i osvrt na bogatu japansku tradiciju, kulturu koja je poznata po obaveznim protokolima. Stranac je dobrodošao tek kad dokaže da je dostojan, a ni tada mu nije lako – posebno ako se petlja u nezakonite poslove opasnih tipova.

Conversations with Friends (miniserija, 2022)

Iako nije baš najbolje prošla kod kritičara, ova serija je odlična za sve one koji vole da filozofiraju o životu i ljubavi, te da gledaju druge dok letuju u Hrvatskoj.

Jednostavna je i ne traži mnogo, a radi se o debitantskom romanu popularne spisateljice Sally Rooney. Knjiga je izašla pre samo pet godina, a seriju je snimao isti tim koji je ranije napravio i Normal People. Svaka epizoda traje oko pola sata, što je zgodno za bindžovanje, a serija prati dve prijateljice, bivše partnerke, koje pokušavaju da naprave nešto od života. Žive usred Dablina, a tačno je da autori ponekad ne idu dublje od onoga što glavni likovi vide i osećaju, pa je serija često plića od romana. Ali je letnja – što je zgodno, posebno kad je i kod nas vruće.

Film

Madeleine Collins (2022)

Oni koji ne vole misterije, te oni koji su uznemireni kada ne znaju šta se dešava, bi mogli da osete nervozu tokom trajanja filma. Madeleine Collins je upravo zbog toga odličan film.

Virginie Efira je sjajan skoro kao u filmu Benedetta, a ovoga puta igra junakinju koja je uhvaćena između dva života. Napeta psihološka drama bi lako mogla da sklizne u triler, ali to ne čini jer se junaci kontrolišu koliko mogu. Uvrnuta priča ženu smešta na mesto koje je obično rezervisano za muškarce, a dugo nije jasno kako uspeva da živi na dva mesta, s dve porodice, a da niko ništa ne sumnja. Reditelj sve raspliće tako da su na kraju svi zadovoljni (osim glavnih junaka), a u pitanju je rešenje koje ne bi baš svakome palo na pamet. Odličan film.

Mysterious Skin (2004)

Mysterious Skin već može da se svrsta među starije filmove, ali je i dalje neverovatno svež. Ništa ne uvija u oblande, niti valja u šećer, ali ne tone ni u očaj, bar ne do kraja. Jasno osvetljava i naglašava koliko je teško kad se odrasta među onima od kojih se razlikujemo – drugačiji su prepušteni na milost i nemilost svima koji uspeju da se dočepaju njihove mladosti.

Tema je bolna, jer je junak mlad, a bila bi i da nije. Gordon-Levitt je u jednoj od svojih boljih uloga, mladić iz napuštene generacije kvir mladića koji odrastaju na marginama, ostavljeni, sami, u društvu koje misli da ih ništa ne boli, jer nisu ljudska bića. Ipak boli.

Knjige

Lejla Selmani „Zemlja drugih“

„Novi roman Lejle Slimani portret je odnosa između dvije kulture i porodice koja pokušava sačuvati svoj identitet i dostojanstvo u grotlu velikih turbulencija (prevela Tea Mijan, Buybook, Sarajevo: Buybook, 2021).

Alzašanka Mathilde se zaljubljuje u Amina Belhaža, marokanskog borca u francuskoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata te sa njim 1947. godine odlučuje otići u Maroko i živjeti u Meknesu, gradu na području francuskog protektorata, na farmi koju je Amin naslijedio od svog oca. To je grad u kojem žive i vojska i doseljenici, a koji je strogo podijeljen na dva dijela  ̶ u jednom žive Arapi, dok drugi pokušava biti moderni grad za bijelce. U mehanizmu represivnog razdvajanja, ljudi žive jedni pokraj drugih, ali jedni od drugih zaziru“. (Ivana Golijanin)

Nostalgija

The Women (1939)

Sjajna Joan Crawford je Crystal, a ovo je film koji bi trebalo da pogleda svako ko sebe naziva ljubiteljom ove umetnosti.

Horor

Goedam (prva sezona, 2020)

Epizode koje u proseku traju po desetak minuta su prava horor poslastica, jer je svako ko za nekoliko trenutaka može da ispriča celu priču vredan pažnje.

Video igre

Besplatne igre u Epic prodavnici: Super Supraland

Epic Games Store je zanimljivu igru Supraland nedavno ponudio za džabe, a zainteresovani će moći da je preuzmu besplatno sve do 23. juna, kada nas očekuje neki novi naslov.

Igra je omiljena na platformi Steam, gde je pobrala odlične ocene. Neka vrsta hibrida između igara Portal, Zelda i Metroid, ovaj naslov privlači one koji vole da rešavaju zagonetke, sklapaju slagalice, ali i one koji uživaju u okršajima s čudovištima.

Izašla je 2019. godine, pa su je mnogi još tada proglasili svojom omiljenom igrom. Pretpostavlja se da igrač ume da reši sve probleme, pa mu se dopušta da igra samostalno. Priča je svedena na minimum, pa nema suvišnih opisa i zadataka. Čim sazna koji je glavni cilj, glavni junak može slobodno da ide k njemu.

Supraland pripada igrama iz podžanra Metroidvania, što znači da se radi o velikom, uvezanom svetu, u kojem igrač može da nastavi dalje tek kad reši prepreke na koje je naišao. Svakako bi trebalo voditi računa o starosti igrača, jer igra nije laka. Epic garantuje zabavu, pa je valjda zato i nudi besplatno – inače košta oko 19 evra.

*Kontrapreporuke

First Kill (prva sezona, 2022)

Možda će biti zanimljiva mlađima od pet godina, ali verovatno ne – preporučeno je da je ne gledaju oni koji nisu napunili bar šesnaest.

Oceni 5