Dosije: Švedska, obećana zemlja (5)
Švedska

Photo: https://sweden.nordicvisitor.com/

Međuopštinska borba za fabrike, poslove i ljude

Zaštita prirode, sortiranje i odvoz smeća

Između 1990. i 2016. godine ispuštanje škodljivih gasova u atmosferu smanjilo se u Švedskoj za 26%. U istom periodu švedski bruto nacionalni produkt se povećao 75%. Ti podaci govore dovoljno kolika važnost se pridaje zaštiti prirode i zdravlja ljudi. Dolje nekoliko slika koje pokazuju sistem očuvanja životne sredine čistom.

Gradovi u Švedskoj imaju posebne stanice za odlaganje raznih vrsta otpada, koje su otvorene, posebno subotom i nedjeljom, cijeli dan. Tu građani doveze razni otpad: boje i zapaljive tečnosti, građevinski šut, stare prozore i vrata, parket, staklo, madrace, namještaj, suhe grane iz bašte, bijelu tehniku, televizore, dječja kolica, kao i sav ostali krupni otpad. U stambenim područjima periodično se dovoze veliki kontejneri, gdje stanari odlažu krupni otpad. Pri kupovini bijele tehnike i namještaje uz naknadu od 20-100 KM pri dovoženju novog dijela pokućstva, odvezu vam stari.

Svi stambeni objekti imaju posebne prostorije za odlaganje smeća i kućnog otpada, pogledajte sliku dolje. Odvoz smeća je uračunat u stanarinu.

U razne kante i kontejnere koji se nalaze u prostorijama za sakupljanje otpada, koje se nalaze u ili pored svake stambene zgrade, baca se i sortira određeni otpad i to:

1. kartonska ambalaža, tetrapak

2. novinski papir

3. plastična ambalaža

4. ostaci hrane

5. konzerve, šerpe, escajg, poklopci od tegla

6. sijalice

7. baterije

8. elektronika, TV i radioaparati

9. obojena staklena ambalaža

10. providna staklena ambalaža

11. pelene, cipele i drugo

U prostorijama za otpad možete uzeti papirne kese u koje skupljate ostatke hrane. Naprimjer kore od oguljenih krompira, banana i jabuka, ljuske od jaja. kosti, ostaci jela i slično.

Svaka prodavnica prehranbenih proizvoda mora imati stanicu za povrat ambalaže. Da bi se povećao procent vraćanja kaucije su znatne. Tako se za svaku vraćenu limenku dobija 20 feninga, a za plastične boce, zavisno od veličine, od 20 do 80 feninga. Boce moraju imati papirnu etiketu, kako bi automat mogao očitati kod. Poslije ubacivanja boca i limenki izlazi račun koji se može unovčiti na kasi ili, pri kupovini hrane, smanjiti iznos za vrijednost vraćene ambalaže.

Lanac samoposluga Willy:s u saradnji sa humanitarnom organizacijom Spasimo djecu (Rädda Barnen) na ovim automatima za povrat boca i limenki sakupio je u zadnje tri godine dva miliona KM za ovu organizaciju. Poslije ubacivanja ambalaže osoba može izabrati zeleno dugme ,ako želi pare, ili žuto dugme, ako vrijednost vraćenih boca i limenki želi pokloniti humanitarnoj organizaciji “Spasimo djecu”.

Duž šetališta i u parkovima postoje posebne kante gdje se odlaže pseći izmet koji je predhodno pokupljen u plastičnu kesu.

ZAŠTITA PRIRODE I ZDRAVLJA OD PUŠENJA

70% smeća koje se baci na ulice su opušci cigareta. Prijedlog Parije Zelenih je da se bacanje opuška kažnjava sa 160 KM. Kombinacijom visokog poreza na cigarete i zabranom pušenja na svim javnim mjestima stalno se smanjuje procenat osoba koje puše, pogledajte dijagram dolje. Više istraživanja u raznim zemljama je pokazalo da povećanje cijene cigaretama za deset posto smanjuje potrošnju duhana za tri do pet posto. Osobe sa gimnazijskim i nižim obrazovanjem puše tri puta više nego osobe sa univerzitetskom naobrazbom.

Pušenje je najveći razlog nastajanja bolesti i prerane smrti u Švedskoj. Pušenje godišnje ubija 6.600 stanovnika Švedske, a cijena liječenja bolesti uzrokavanih pušenjem je šest milijardi maraka godišnje.

Zaštita potrošača

U Švedskoj je zaštita kupaca i potrošača na visokom nivou. Sve nepravilnosti kupci mogu prijaviti i tražiti zaštitu kod Državne uprave za zaštitu potrošača, koja će pružiti pomoć pri podizanju tužbe, ako je to potrebno. Najviše problema ima u telefonskoj prodaji raznih usluga, kao i prilikom sklapanja osiguranja, bankovnih poslova, prodaje kuća i stanova, popravke automobila, kupovine obuće i odjeće i drugih prodaja.

Dolje jedan primjer zaštite potrošača. Prilikom kupovine lijeka sa recepta apoteka je dužna da pacijentu ponudi isti, jeftiniji,  lijek koji je ljekar propisao, ali možda od drugog proizvođača. Poznato je da ljekari preferiraju neki lijek iz, možda, lične koristi, ili nemaju saznanja o cijenama lijekova. Da bi pacijent dobio najeftiniji odgovarajući lijek stara se Državna uprava za lijekove.

Ova zakonska mjera uštedi godišnje potrošačima lijekova 1,6 milijadi KM!

Na slici dolje prilikom kupovine propisanog lijeka Atorvastatina, proizvođača Krka koji košta 130 KM (649,35 kruna), apoteka je pronašla isti, jeftiniji lijek Lipistad koji košta samo 12 KM (60,36 kruna)!

Pacijent može izabrati propisani, skuplji, lijek, ali se tako plaćeni iznos ne uzima u obzir prilikom obračuna olakšica pri kupovini lijeka koje svaki pacijent ima (kad pacijent plati 400 KM za lijekove, naredni lijekovi su besplatni sve do isteka godine dana od dana kupovine prvog lijeka u tom jednogodišnjem periodu).

Budžet grada veličine Mostara

Možda je našim ljudima čudno da u općini radi 11.000 ljudi. Treba znati da su općine odgovorne za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, pa su tu uračunate sve vaspitačice u vrtićima, nastavno osoblje u osnovnim i srednji školama, te prateći pomoćni i tehnički personal. Najveći broj zaposlenih u općini su njegovateljice i bolničarke koje obavljaju njegu po kućama i domovima za stara lica.

Norrköping je općina sa 139.000 stanovnika i nalazi se 160 kilometara južno od Štokholma. Bio je poznat po tekstilnoj i papirnoj industriji i radi toga nazivan Sjeverni Mančester. Poslije gašenja tih industrija ogromni pogoni i fabrike ostale su prazne. 1970-tih godina Ericsson otvara fabrike za montažu telefonskih centrala i mobitela, ali početkom globalizacije, 1990-tih godina i ta proizvodnja se seli u azijske zemlje i grad se bori sa velikom nezaposlenošću. Danas  grad ulaže u visoko školstvo, nauku, kulturni sektor, građevinarstvo i transport.

Sve općine se bore da privuku fabrike i preduzeća da otvaraju pogone u njihovoj općini. Pri tome im povoljno nude zemljište, napajanje energijom, izgradnju pristupnih puteva i druge pogodnosti. Općinski porez se smanjuje koliko je to moguće, kako bi privukao ljude da se nasele u općini. Ta uspješnost  privlačenja mjeri se indeksom: broj novih preduzeća na 1.000 stanovnika općine. Za 2016. godinu taj indeks za Norröping je bio 5,7.

Političari se bore da sve ostale općinske usluge koje su bitne za život budu na zavidnom nivou, a to su: što jeftiniji stanovi i kuće, kvalitetne i sigurne osnovne i srednje škole, blizina bolnica i klinika, blizina visokoškolskih ustanova, bogat kulturni i zabavni život grada, tereni i dvorane za rekreaciju i sport, povoljan položaj, blizina i brz pristup auto-putevima i željezničkoj mreži, blizina aerodroma. Prije svega ovoga ljudima je najvažnija mogućnost dobijanja posla.

IKEA – prodaja namještaja

Otvaranje Ikeine robne kuće prije nekoliko godina u Zagrebu je imalo komične proporcije. Predsjednik države i pola vlade prisustvovalo je otvaranju jedne prodavnice namještaja! Vlasnici IKEA koncerna po zemljama Balkana i bivšim članicama Varšavskog pakta prodaju uspješno svoj brend i šire mišljenje među narodima tih zemalja da država koja nema IKEA prodavnicu je zaostala vukojebina. Tako je i u Bosni i Hercegovini osnovana Fejsbuk grupa sa više od trinaest hiljada članova Hoćemo IKEA-u u BiH!

Koncept ili “fenomen” IKEA je nastao u Švedskoj i dio je načina života i životnog standarda te sredine. Kada kupite novi madrac u Švedskoj, odvezu vam stari, tako da ga ne morate, kao u Mostaru, pod okriljem noći ostaviti pred kontejnerom za smeće, ili ga kriomice baciti na obale Neretve.

U Švedskoj vlada kult rada, nezavisnog i slobodnog života. Po završetku srednje škole djeca, u najvećoj mjeri, odlaze iz roditeljskog doma i organizuju svoj život u vlastitom domaćinstvu. Taj način života podržava se nizom zakonskih propisa. Tako država daje pomoć za plaćanje troškova stanovanja osobama koje nemaju dovoljno prihoda. Godine 2017. državnu pomoć za stanovanje dobilo je 240.000 kućanstava u ukupnom iznosu od 920 milona KM. Mladi, zaposleni, par bez problema može otplaćivati stambeni kredit, a na kraju godine dobijaju nazad 30% plaćenih kamata za taj kredit.

Studenti dobijaju mjesečno nepovratnu pomoć od 580 KM, a mogu dobiti i studentski kredit od 1.460 KM mjesečno. Izbjeglice koje dobiju dozvolu stalnog boravka u Švedskoj primaju kredit za namještanje stana u iznosu 7.000 KM za jednu porodicu.

Svake godine 1.300.000 stanovnika Švedske preseli u drugi stan ili kuću.  Najviše se seli populacija u dobi od 19 do 30 godina – četiri puta u vrijeme te životne dobi.

Ikeu je osnovao Ingvar Kamprad 1943. godine kao katalošku prodaju satova, olovaka i ramova za slike. Kasnije prelazi na prodaju namještaja. Švedski proizvođači su bojkotovali njegovu firmu, pa on partnere traži po tadašnjim zemljama istočne Evrope, najviše u Poljskoj i Istočnoj Njemačkoj. Uvijek je tražio najmanju moguće proizvodne cijene namještaja, pa kad se neka firma iz nerazvijenih zemalja pohvali da proizvodi za Ikeu, to znači, da IKEA zaista nije mogla pronaći neku još siromašniju i jeftiniju zemlju. Prije smrti, početkom 2018, Kamprad je bio peti na svijetu po bogatstvu vrijednom 131 milijardu KM. Raznim finansijskim marifetlucima IKEA (izmještanjem sjedišta po poreznim rajevima i dugo) izbjegava plaćanje visokih poreza na dobit i plaća samo 0,0006 % poreza. U 48 zemlje ima  396 IKEA prodavnica. Godine 2016. robne kuće su imale 915 miliona posjetilaca koji su kupili roba i usluga u vrijednosti 71 milijardu KM. Pet najvećih tržišta su u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Donje slike sam poredao prema uobičajenom načinu kretanja i kupovine u robnim kućama IKEA. Na prvom spratu se nalazi namještaj, a u prizemlju posuđe, rasvjetna tijela, pribor za kupatila, posteljina i ostalo potrebno za kuću i stan.

Prilikom upoređivanja cijena sa donjih slika, treba imati u vidu da je u Švedskoj prosječna netto plata 3.817 KM mjesečno. Od toga treba platiti za kiriju 1.100 KM. Uglavnom svi imaju mjesečnu ratu za razne kredite (stan, automobil) oko 400 KM, a prevoz na posao košta oko 200 KM na mjesec. U zaokruženom iznosu pet švedskih kruna odgovara vrijednosti jedne konvertibilne marke.

Kad se sve  odbije za život ostaje mjesečno 2.117 KM. 

Biro za utjerivanje dugova kad prisilno naplačuje dug u mjesečnim ratama ostavlja dužniku, samcu, za bazne životne potrebe 962 KM na mjesec (hrana, odjeća, higijena, telefon, potrebe domaćinstva i osiguranje). Ovdje nije uračunata stanarina.

Prije obilaska dobro je uzeti olovku, papirni metar i listu. Na svakom dijelu namještaja koji se prodaje piše broj stalaže i pregradka gdje se predmet nalazi. Te podatke, prilikom razgledanja i izbora, upišite na listu kupovine.

Ikeine proizvode kreiraju poznati svjetski dizajneri. Gledajući ovu ugaonu sofu, na slici gore, koja košta 1.600 KM, nekoliko riječi o karakteristikama nordijskog dizajna. Stil je produkt načina života i moralnih vrijednosti, gdje su skromnost i želja za neisticanjem najveće vrline. Linije su jednostavne i čiste, bez bilo kakvih suvišnih detalja i ukrasa, te u mnogo čemu podsjeća na japanski dizajn. Funkcija predmeta daje oblik i formu. Ova sofa ima funkciju da na njoj može sjediti 4-6 osoba, a ako gosti ostaju preko noći, na sofi mogu spavati jedna odrasla osoba i jedno dijete, ili dvoje djece. Sjedalice i nasloni su pokretni, te se mogu okrenuti i čistiti. Ispod sofe se, bez pomjeranja,  može usisati i obrisati prašina sa poda. Sto je takođe u nordijskom stilu, sa dovoljnom površinom za serviranje kafe, pića, sendviča i slično. Prije serviranja predmete koje obično imamo na stolu (mobitele, knjige, daljinski, časopisi, naočale) , možemo staviti na donji pretinac stola.

Pogledajte cijene! Montaža kuhinje košta, za naše pojmove,  fantastičnih 7.400 KM ili 65% od cijene svih kuhinjskih elemenata sa pripadajućim ručkama i priborom! Izrada kuhinje ne zahtijeva neko posebno znanje niti skupe mašine, a materijal je jeftina iverica, pa se ti radovi obavljaju u nerazvijenim zemljama. Da se kuhinja pravi u Švedskoj cijena bi bila oko 60.000 KM.

Ko želi kupiti novu kuhinju uzme mjere kući kao i visinu do stropa, mjesta priključaka vode, kanalizacije i struje. Budući kupac može sam planirati kuhinju u 3D-programu, ili rezervisati dva sata besplatnu pomoć Ikeinog stučnog osoblja. Program ispiše sve potrebne dijelove, sa brojem potrebnih dugmadi, šarafa i ručki, te sa ukupnom cijenom.

U svim IKEA kućama postoje ekspres-restorani gdje se može jesti za cijenu od 10-15 KM, što je jako jeftino za švedske uslove. Najpoznatije IKEA brend-jelo su pržene čufte napravljene od 2/3 goveđeg i 1/3 svinjskog mesa. U Švedskoj tokom zimskih mjeseca IKEA i ostali tržni centri imaju ulogu  gradskih trgova u južnoj Evropi. Prijatelji se tu susreću, skupa ručaju, a nešto se i kupi – mirišljiva svijeća, vaza cvijeća, kuhinjska daska, dva tanjira…

Za Ikeine proizvode može se reči: “Sve što se može napraviti od iverice, od iverice je i napravljeno”. Kupci ne očekuju od Ikeinih proizvoda da traju čitav život. Ko želi trajan namještaj, postoje druge, mnogo skuplje,  prodavnice. Ikein namještaj je dizajniran i napravljen u dijelovima koji se mogu spakovati u plosnate pakete, koji po mogućnosti, mogu stati u gepekt auta ili u prikolicu. U Švedskoj većina automobila ima ugrađenu kuku za vuču prikolice.

*Kraj feljtona koji prenosimo s autorovog bloga

Oceni