Film "15 years"
Kvir1

Photo: IMDb

Mene loša sreća prati

Iako na prvi pogled srećni, Yoav (Oded Leopold) i Dan (Udi Persi) su ipak tek još jedan istopolni par ophrvan traumama iz prošlosti, te nemogućim željama iz sadašnjosti, a to je put ka kraju, čak i nakon 15 godina.

Početak filma nas u njihovu priču uvodi baš u trenutku dok slave godišnjicu, okruženi prijateljima. Yoav postaje vidno uznemiren kada se razgovor preusmeri na potomstvo, i kada parovi počnu da nude informacije o svojim novim bebama. Tako se zajedno sa njim nađemo u onom životnom trenutku u kojem se sve menja, a kako bi se, valjda, sačuvao smisao postojanja. Nije pošteđen niko, a bogati parovi su u mogućnosti da prevaziđu sve prepreke, pa i one biološke.

Tako se priča kreće između poteškoća da se prihvati sopstveni identitet i uklapanja u sve zahteve savremenog života, a možda najvažnije pitanje koje se pokreće je ono koje govori o tome da su osnovna ljudska prava često pitanje klase. Gej buržoazija se tako ne razlikuje od one obične, pa borba prerasta u unutrašnje sukobe i probleme pojedinca, ako se ikada i radilo o borbi.

Oceni 5