Povodom sećanja na jedan TV intervju
Merlin 01 S

Photo: XXZ

Merlin lives forever!

Vjeran Miladinović Merlinka rođen je 1958. u Zagrebu, živeo neko vreme na jugu Srbije, u Prokuplju, potom se preselio u Beograd, gde se uglavnom bavio prostitucijom i na koncu tragično izgubio život. Tako bi se suvim faktima mogla predstaviti biografija Vjerana Miladinovića.

Merlinka je, međutim, bio autentični lik sa beogradskih ulica, svetlosnim godinama daleko od “opasnih momaka sa vrelog asfalta” koji su baš u to vreme (devedesetih godina prošlog veka) u Srbiji dočekali svojih pet minuta. Dok su takvi vikendom odlazili u koljačko-pljačkaške pohode po Bosni i Hrvatskoj, Merlinka je živeo u zgradi Narodne opservatorije na Kalemegdanu. Oni koji su ga poznavali kažu da je naročito voleo pse lutalice koje je redovno hranio.

Svoja iskustva Merlinka je pretočio u autobiografski roman “Terezin sin”, a njegov život zainteresovao je još osamedesetih godina reditelja Želimira Žilnika. Filmofili će se najpre setiti Merlinkine glavne uloge u filmu “Dupe od mramora” (1995), no mnogi ne znaju da je svoj prvi filmski debi ostvario još 1986. u Žilnikovom filmu “Beograde, dobro jutro”. Iste godine pojavio se u još jednom Žilnikovom ostvarenju – “Lijepe žene prolaze kroz grad”.

 

Oceni 5