Međunarodni festival queer filma
Merlinka festival 2021.

Photo: Merlinka festival/PRESS

"Merlinka" vraća publiku u bioskope

"Ovogodišnji slogan je motivisan horor filmovima, baksuznim brojem 13 i čitavom situacijom izazvanom pandemijom koja ima veliki negativni uticaj na kulturu i umetnost, a naročito na festivale. Već je druga godina kako uz koronu organizujemo Merlinka festival i pokušavamo da prevaziđemo sve tehničke, finansijske i programske probleme i vratimo publiku u bioskope. Zbog toga Merlinka festival odbija da postane hibridni festival, već insistira samo na projekcijama u bioskopskim salama, jer svrha festivala nije samo da gledamo filmove, već da filmove gledamo zajedno, družimo se i upoznajemo. Zbog toga vas pozivamo da dođete u Dom omladine Beograda i zajedno gledamo i uživamo u filmovima”, izjavio je Predrag Azdejković, direktor festivala.

Festival će otvoriti američki film "Swan Song" ("Labudova pesma") koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu...

Među odabranim filmovima su i francuski "Down in Paris", brazilski predstavnik za nagradu Oskar "Private Desert" ,kanadski "Jump, Darling" sa oskarovkom Kloris Ličman, kojoj je ovo bila poslednja uloga, a sa Kanskog festivala stiže francuski film "Bruno Reidal – Ispovest ubice".

Ove godine Merlinka festival će prikazati više od deset domaćih ostvarenja, što je rekord kada je u pitanju domaća kvir filmska produkcija.

Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Oceni 5