Weekend Videos
Pride 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Mesec ponosa

Pride month: Stounvolska vizija bila je da prajd treba da bude produkt autentične pobune ugnjetenih kvir grupa, i da se toj pobuni pridruže i druge diskriminisane grupe, koje bi se zajedno borile za pripadanje i prihvaćenost u javnom tj. svakodnevnom životu. Tako da nam jedino preostaje da idemo napred, sećajući se slogana Queer nacije koji je ušao u antologiju: „We're here. We're queer. Get used to it. „ Ili onoga što je Conchita Wurst izgovorila pošto je pobedila na Evroviziji: „We are unstoppable!“, a što će tek ući u antologiju.

Pitaj psihopatu: Psihopatija je poremećaj ličnosti koji najčešće stigmatizujemo i posmatramo kao nerešiv. U ovom serijalu videa koristi se gotovo kao sinonim za sociopatiju, međutim, nisu sasvim jednaki. Žena kojoj je dijagnostikovana psihopatija, i koja je uspešno tretira zahvaljujući psihoterapiji, govori o tome kako je primetila da ima problem, kako se ponašala, koje su joj osobine istaknute i koje sve to emocije (ne) oseća. Slušajući je, postaje nam jasno da psihopate mogu biti svuda oko nas, ali shvatamo i da to ne mora biti strašno sve dok je svako od nas spreman da se bavi sopstvenim mentalnim zdravljem.

Zašto: Romantični odnosi su kompleksni, pa pored brojnih problema ne stignemo da razmišljamo o sitnicama: zašto bebo?

Biti umetnik: David Bowie je rekao mnogo toga, a ovo je jedan od zanimljivijih intervjua: prave vrednosti uglavnom nisu tamo gde tvrdimo da jesu.

Oceni 5