Anketa iz 2003: Ko su u BiH najpopularnije ličnosti iz Srbije i Hrvatske
Vesna Pusić

Tokom 2020. objavila da se povlači iz politike: Vesna Pusić

Photo: Jovica Drobnjak

Mesić, Konstantinović, Luković, Pusić...

“Slobodna Bosna” kaže da “skoro svi naši sagovornici, gotovo bez razmišljanja, na pitanje koga iz javnog života u zemljama bližeg bosanskohercegovakog susjedstva smatraju prijateljem naše zemlje i rado bi ga vidjeli kao gosta ovdje, spominju jedno ime - predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, pozivajući se na lično iskustvo, kaže da je Stipe Mesić čovjek koji voli i poštuje BiH, koji principijelno i pošteno nastupa, čak ponekada i uz rizik. Mesićeva principijelnost osobina je koju je gotovo svaki naš sagovornik spomenuo kao najvredniju”, piše “Slobodna Bosna”.

Omiljen u Bosni i Hercegovini; Stipe Mesić

Pored Mesića, najčešće spomenuta osoba iz javnog života u Hrvatskoj je Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke. Ona je bila jedini zastupnik u Saboru koji se usprotivio donošenju deklaracije o ratu u BiH kojom se negira neprijateljsko učešće Hrvatske, kaže Senad Pećanin. Kao prijatelje Bosne zbog onog što su uradili i rade još uvijek, većina sagovornika spominje ljude okupljene oko lista Feral Tribune. Hamza Bakšić napominje da niko iz susjednih država ne treba da bude prijatelj Bosne, nego prijatelj svoje države jer je tako i prijatelj Bosne. Takva je i cijela redakcija Ferala. Pećanin ih izdvaja i zbog njihovog insistiranja da pišu o ratu u Bosni kada to u Hrvatskoj nije bilo lako raditi.

Lista prijatelja Bosne iz Hrvatske nije duga, ali uključuje još neke ličnosti; dogradonačelnik Mostara Neven Tomić spominje dogradonačelnika Zagreba Milana Bandića, glumac Josip Pejaković svog kolegu Radeta Šerbedžiju, profesor Dragoljub Stojanov svog kolegu profesora Branka Horvata, ocjenjujući ga probosanski orijentisanim antifašistom, umnim čovjekom i mirotvorcem.

Cenjena i poštovana u Bosni i Hercegovini: Latinka Perović

Direktor Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije, profesor Zdravko Grebo izdvaja Ivu Banca: “Njega bih stavio na listu svojih omiljenih ličnosti iz Hrvatske. On je čovjek nesumnjive kosmopolitske orijentacije. Ne biram ga jer on sada ima neki poseban sentiment prema BiH, nego jer taj sentiment leži na duboko utemeljenim činjenicama. To je njegova konzistentna pozicija”.

Nezaboravni Feral Tribune: Viktor Ivančić“Slobodna Bosna” kaže “kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, Bosanci prijatelje biraju na osnovu njihovih zasluga za vrijeme rata u našoj državi. Nakon pitanja tko je prijatelj BiH i ko je dobro došao iz Srbije u našu zemlju većina naših sagovornika traže od nas da malo razmisle. Najčešće ni nakon nekoliko minuta, nekada i pola sata razmišljanja, ne mogu se sjetiti niti jednog imena. Cijelu listu imena prijatelja Bosne iz Srbije imaju prof. Zdravko Grebo i Senad Pećanin.

Za prvog su prijatelji BiH novinar Petar Luković, književnici Radomir Konstatinović i Filip David, direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, publicistkinja Latinka Perović i direktorica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko.

Pećanin ovu listu proširuje spominjući Srđu Popovića, Ramba Amadeusa, spisateljicu Biljanu Srbljanović. “Svi oni su na mojoj listi zbog njihovog istrajnog opredjeljenja da javnost u Srbiji svakodnevno suočavaju sa činjenicama u posljednjoj deceniji sa kojima se ogroman dio srbijanske javnosti, politike i crkva u Srbiji ne žele suočiti.

Kao ličnost koja je dokazala svoju dobronamjernost - Petra Lukovića izdvojili su i novinar Kenan Čerimagić te predsjednica Saveza Udruženja logoraša Kantona Sarajevo Alisa Muratčauš. Jedna od osoba koju neki vide kao prijatelja Bosne, a neki kao istu suprotnost je premijer Vlade Srbije Zoran Đinđić. Ulogu Zorana Đinđića spominje i Mehmed Halilović koji kaže da je u Srbiji teško pronaći osobu koja nam dobro misli. 

Toliko o zacjelivanju rana, ratnim traumama, istini i pomirenju za 2002. godinu, sedam godina nakon rata”, zaključuje “Slobhodna Bosna”.

BiH IZBOR: NAJPOPULARNIJE LIČNOSTI IZ HRVATSKE        

1. Stjepan Mesić, predsjednik RH

2. Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke

3. Viktor Ivančić, Predrag Lucić, Heni Erceg..., Feral Tribune

4. Ivo Banac, univerzitetski profesor

5. Tonino Picula, ministar vanjskih poslova RH

6. Rade Šerbedžija, glumac

7. Nenad Popović, književnik i izdavač

 8. Branko Horvat, ekonomista

 9. Ivan Jakovčić, predsjednik Istarskog demokratskog sabora

10. Milan Bandić, dogradonačelnik Zagreba

 

BiH IZBOR: NAJPOPULARNIJE LIČNOSTI IZ SRBIJE 

 1. Nijedna

 2. Radomir Konstantinović, književnik

U omiljenoj kavani 'Pizzeria Uno' u Slavonskom Brodu: Petar Luković

 3. Petar Luković, novinar

 4. Sonja Biserko, direktorica Helsinškog komiteta Srbije

 5. Latinka Perović, publicista

 6. Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova SRJ

 7. Rambo Amadeus, muzičar

 8. Zoran Đinđić, premijer Srbije

 9. Lazar Ristovski i Svetozar Cvetković, glumci

10. Miroljub Labus, potpredsjednik Vlade SRJ

* Tekst iz “Slobodne Bosne” objavljen u nedeljniku ”NIN” 3. januara 2003. godine

Oceni 5