Zabranjeno za obične ljude
Poveglia 01 S

Poveglia

Photo: Screenshot

Mesta na koja nikada nećete otići

Putovanja su dakle više od turističkih atrakcija i lokalne kuhinje, ona su povratak na izvor onoga što nije nužno lepo. Na takvim putovanjima obično se sreću i ljudi, osim ako putnik ne odluči drugačije, a u tim susretima postoji još jedna sloboda – „Volim da srećem ljude koje zatim nikada više neću videti. Niko ne može biti dosadan kad ste s njim samo jednom u životu“, pisao je William Somerset Maugham još početkom XX veka.

Mesta izvan domašaja

Lako je s poznatim turističkim lokacijama, ali su tu i one na koje običan čovek ne može da kroči. Zabranjena mesta fasciniraju putnike koji vole sve da znaju, između ostalog i zbog toga što čovek najviše želi ono što ne može da ima.

Ne možemo da se ne zapitamo ko je to odlučio da postane gospodar planete na kojoj smo se svi rodili – kad život već puno košta, trebalo bi da su nam svi ćoškovi sveta dostupni. Neki ipak nisu, s razlogom ili bez dobrog objašnjenja. Evo nekoliko lokacija.

Pećina Lasko, Francuska

Ova je pećina na spisku skoro svih svetskih arheologa, najviše zbog toga što krije crteže od pre 17.300 godina. Paleolitske slike ipak ne može baš svako da vidi uživo, a uprkos tome svi dobro znamo onog smeđeg, debeljuškastog konja. Za obične posetioce je zatvorena još 1963. godine, a zbog toga što je procenjeno da bi ljudsko prisustvo moglo zauvek da uništi praistorijsku umetnost.

Ostrvo Sirtsej, Island

Sirtsej je vulkansko ostrvo u arhipelagu kod južne obale Islanda. Najmlađe je ostrvo na svetu, rođeno u erupcijama i eksplozijama koje su trajale godinama. Do nega može da dođe tek šačica naučnika, a turistima je pristup strogo zabranjen, jer se tvrdi da bi gužve ugrozile osetljivu ekološku situaciju.

Sef za slučaj apokalipse , Norveška

Takozvani „Doomsday Vault“ čuva semenke različitih biljnih vrsta, za slučaj da čovek uništi svet. Izgradnja je koštala 13 miliona dolara, a nalazi se u Svalbard arhipelagu. Velike kutije semenki stižu sa svih strana sveta, a određenim danima mogu da ih vide samo oni sa specijalnim dozvolama.

Zmijsko ostrvo, Brazil

Ilha da Queimada Grande,ili Zmijsko ostrvo, je još jedna lokacija koju verovatno nikada nećete posetiti. Već je iz samog naziva jasno zašto – ostrvo je krcato otrovnim zmijama, pa je malo verovatno da bi se iko i usudio da ga poseti. Životinje su toliko smrtonosne, da su vlasti zakonom zabranile pristup – tu je i oko četiri hiljade zlatnih zmija (Bothrops insularis), najotrovnijih na svetu.

Pravčická kapija, Češka

Jedna od najvećih prirodnih atrakcija Češke je privlačila turiste sve do 1982. godine. Kasnije im je pristup zabranjen, a kako bi se smanjila erozija koja bi na kraju mogla da uništi jedan od najvećih prirodnih kamenih lukova na svetu. Još jedan razlog je i to što geolozi veruju da će se luk svakako uskoro srušiti, pa bi oni koji bi se u tom trenutku našli tamo atrakciju mogli da plate glavom.

Poveglia, Italija

Zovu ga i „zabranjenim ostrvom smrti“, a radi se o ostrvcetu koje leži između Lida i Venecije. Napušteno je 1968. godine, a oni koji veruju u prokletstva ga smatraju jednim od najukletijih mesta na planeti. Služilo je kao karantin za obolele od kuge, na njemu se nalazila i psihijatrijska bolnica. Po jednoj legendi, na ovom ostrvu je od kuge umrlo oko 160 hiljada ljudi, ali teško da je ostrvo zabranjeno zbog toga. Pretpostavlja se da su vlasti ukinule posete zato što je već dugo napušteno, samim tim i opasno.

Ostrvo Severni Sentinel, Bengalski zaliv

Severni Sentinel je u samom vrhu liste zabranjenih lokacija. Nalazi se u Indijskom okeanu i najpoznatije je po svojim stanovnicima – Sentinelci na toj lokaciji žive preko 60 hiljada godina. O njima se ne zna skoro ništa, jer odbijaju kontakt sa posetiocima, a svet ih uopšte ne interesuje. Pretpostavlja se da ih ima između 50 i 400 i procenjuje se da su najizolovaniji narod na svetu. Neprijateljski su nastrojeni prema svim tuđinima, pa su indijske vlasti zbog toga zabranile pristup ostrvu.

Area 51, Sjedinjene Američke Države

Oblast 51 se nalazi u Nevadi i jedna je od najtajnovitijih lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi dobro znaju priču o vanzemaljskom brodu koji se tamo navodno srušio, a inspirisala je mnoge serije i filmove o posetiocima iz dalekog svemira. Zvanično objašnjenje je običnije i logičnije – vazduhoplovne snage i CIA koriste ovo područje za testiranja, pa je zbog toga zabranjen pritup.

***

Zabranjenih lokacija je mnogo, a život je kažu kratak. Možda bi zato trebalo da krenemo ka onima koja su manje opasne. Nepristupačna mesta možemo da gledamo u dokumentarnim filmovima, a sve je više onih koja su dostupna i u virtuelnoj realnosti. Ako je verovati internetu, u Srbiji nema zabranjenih mesta, pa su čak i staništa ugroženih životinjskih vrsta otvorena za sve putnike namernike, čak i one koji prave buku.

Oceni 5