U mahovini otkriva zvijezde
Flowers

Photo: thequeerfrontier

Meteori

1.

Mračna, ona je u praznini. Prst joj se budi, krzma, potom promeće u ribu. Cijelo joj se tijelo obasjava. Magla je to, kaže sebi.

2.

Teška, u vihoru, sva je živa rana. Krik joj rastvara usta, ali njezini su nožni palci leptiri koji polijeću. Munja je to, kaže sebi.

3.

Crvena, ona se iščudava: tijelo joj više ne prekrivaju ljuske, nego bezbrojne sitne usne. Ona se umata u bijelo  platno. Snijeg je to, kaže sebi.

 4.

Uzdrhtala, ona kroči k ponoru premda bi htjela pobjeći. To nije ponor, jastreb je to što joj se ustremio na goli vršak dojke. Ona se smije. Opsjena je to, kaže sebi.

5.

Građanka, ona zna tajnu kako se otvaraju kavezi. S prvim tigrom silazi u podzemnu željeznicu. Doskora će biti u pustinji. Gase se žarulje, ali u mraku dva zelena oka će se brzo upaliti. Pomrčina je to, kaže sebi.

6.

Zadihana, uspela se na vrh najviše klisure. Odjednom, za stijenom spazi oko, pa još jedno: tisuće požudnih zjena uprte su u nju. Ona se brzo počne svlačiti. Napokon gola, zakroči prema strmoj travnatoj padini pa stane silaziti u ravnicu prebacujući se na rukama. Vihor je to, kaže sebi.

 7.

Sunoćala, u mahovini otkriva zvijezde, tragove jelena i naposljetku vrelo. Hermelin joj se u bijegu skrije pod pazuho. Komet je to, kaže sebi.

8.

Ljubomorna, vidi leđa neznancu koji motri sebe u zrcalu. Ona uzme sjekiru i hitne je prema hladnoj površini da uništi njezinu prijevarnu dubinu. Neznanac se okrene i pogleda je ne bi li možda spazio svoju novu sliku. Ne. Potres je to, kaže sebi.

*Prevod Zvonimir Mrkonjić

Oceni 5