Žrtve progovorile, učitelj glume uhapšen
Aanas 01 S

Photo: www.heartlyhouse.org

Mika Aleksić: Pedofilija s predumišljajem

Mlada glumica Milena Radulović (26) odlučila je da s javnošću podeli svoje iskustvo i istovremeno pomogne ostalim žrtvama, među kojima ima i maloletnih devojaka. I sama je bila maloletna kada ju je Mika Aleksić silovao. „Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“, rekla je Milena u razgovoru za Blic i objasnila da je reč o sistemu zlostavljanja devojčica koji je Aleksić gradio decenijama.

Javnosti su već bile poznate njegove nesvakidašnje „pedagoške“ metode – počev od neizostavnog „Oče naš“ na početku časa, pravila oblačenja koja su devojkama nalagala da dolaze u suknjama, strogosti, verbalnog nasilja i surove discipline, do isključivanja roditelja polaznika iz čitavog procesa, u meri da Aleksić nakon početnog upoznavanja nije želeo nikakvu komunikaciju s njima.

Pored religioznih, u školi su se cenile i tradicionalne vrednosti, negovali su se maniri i lepo vaspitanje, obrazovanje, čitalački duh, što su, kako se ispostavilo, bili odlični zidovi tvrđave u koju se nije smelo dirnuti i van kojih je svaki postupak Aleksića opravdavan kao odličan pedagoški potez, surov, ali pravičan.

Mika Aleksić je Milenu Radulović prvi put silovao početkom novembra 2012. Ona je imala 17, a on 61 godinu.

„Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom! To je za mene bila druga porodica. Zaista! (...) Mika je vodio računa da se to (seksualno zlostavljanje, prim. nov.) dogodi u toku časa, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno. (...)Sve je pažljivo isplanirao. Koristio je situaciju što smo bile u šoku. Osim toga što vam se sve to dešava, uvek je tu bio i strašan osećaj da je tu, u blizini, gomila druge dece“, izjavila je Radulović za Blic i pojasnila da je o detaljima silovanja obaveštena policija.

Sve devojke koje bi pružile verbalan ili fizički otpor, nailazile su na upotrebu sile ili ignorisanje, rekla je Milena i dodala da je nakon svega što joj se desilo dominantna emocija koju je osećala bio stid, kao i mržnja prema sebi i neverovatan osećaj krivice: „Njegova manipulacija i ide ka tome da vam usadi ogroman osećaj odgovornosti, saučesništva, krivice. I, na kraju, neki strah da ćete u tome ostati sami. (...) U trenutku tog čina ja nisam imala svest o posledicama, one su dolazile kasnije. Bilo je to poništavanje svake vrste samopouzdanja, sigurnosti“.

Uprkos tome što najpre nije imala snage i hrabrosti da progovori, kada joj se javila nova Aleksićeva žrtva, maloletna devojka čiju priču dotada nije znala, rešila je da više ne ćuti, da pomogne žrtvama i da upozori potencijalne žrtve i njihove roditelje na ono što se dešava u samom centru Beograda, u uglednoj školi glume.

„Ovo nije pitanje lične satisfakcije, ovo se mora zaustaviti, jer se dešava sada, ovih dana. Ako ćutimo, mi smo svedoci, dozvolili smo zlo! Znam da se moj glas čuje više, a i najstarija sam od devojaka koje su ga prijavile. Osećam ogromnu odgovornost prema toj deci, prema društvu, ali i prema sebi. Ovo je stvar koja mora da se dovede do kraja. Radimo ovo hladne glave. Očekujemo podršku, jer pedofiliju ne može da podrži niko. Ne plašim se osude javnosti, više nemam razloga da se bilo čega plašim. Takođe nadu i snagu ulio mi je besprekoran rad nadležnih koji su momentalno imali sluha za našu situaciju. Mi govorimo o silovanju maloletnica koje su godinama u kontaktu s monstruoznim manipulatorom koji nije samo izmanipulisao devojčice, svoje učenice, njihove roditelje, već celo društvo, svaka osoba koja je čula čuveno ime i prezime i imala pozitivno posredno ili neposredno mišljenje o ovom čoveku je njegova žrtva koliko i mi“, kaže Milena  Radulović.

Silovanje je zasad prijavilo pet devojaka, a sumnja se da žrtava ima još. U međuvremenu su se oglasile i mnoge druge javne ličnosti koje su u detinjstvu pohađale školu Mike Aleksića. Uprkos tome što nisu bile žrtve pedofilije, pamte brojna druga traumatična iskustva, vređanje, omalovažavanje, nipodaštavanje i emotivnu manipulaciju.

Radulović je istakla važnost toga da se o ovakvim slučajevima govori i da se pedofiliji stane na put, objasnivši da je u ovom slučaju reč o mreži pedofilije pažljivo građenoj pod okriljem plemenite ljubavi prema umetnosti: „Ovo je monstruozna mreža, inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji, korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja. A taj cilj s predumišljajem je silovanje maloletnih devojaka.“

Dok se neumorna čaršija po kuloarima i komentarima na društvenim mrežama pita ono čuveno „zašto baš sad“, „šta su čekale“ i slična pitanja čija je oštrica uvek usmerena prema žrtvi, neki otvoreno podržavaju pedofila. U takvim zluradim, kao i u onim „dobronamernim“ komentarima možda se krije odgovor na zapravo ključno pitanje – zašto se čaršija nikad nije oglasila. Zašto su najugledniji ljudi iz glumačko-rediteljsko-profesorskih, i umetničkih krugova uopšte, decenijama ćutali? Zašto su izabrali da posredno budu saučesnici i sav teret odgovornosti svale na žrtve, od kojih su neke još uvek maloletne?

Progovoriti u patrijarhalnom društvu, koje se pritom radije klanja kultu „ugledne“ ličnosti, a secira i preispituje motive žrtve, njenu sadašnjost, prošlost, izgled i rad – predstavlja herojski čin. Nijedna žrtva ne mora i nema obavezu javno da se oglasi, niti da bilo kome polaže račune. Oni koji pak žrtve nisu, na pozicijama su moći, znaju šta pojedine „renomirane“ ličnosti rade, a ćute, saučestvuju u uništavanju života i čitavog društva do kojeg im je navodno toliko stalo.

Zato se svako dušebrižno „zašto nisu odmah prijavile/i“ i „šta su čekale/i“ treba postaviti isključivo onima koji su u stanju da godinama stoje sa strane, znaju, ćute i tako marljivo gledaju svoja posla dok žrtve pate.

Oceni 5