Ljudska i muzička veličina
Rokolo 01 S

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Odluka je na sjednici donesena jednoglasno, sa 25 glasova za, čime je frontmen EKV-a, 29 godina nakon smrti prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo dio svog djetinjstva.

"Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni bivše Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina", stoji u prijedlogu koji je Gradskom vijeću uputio Toni Vukadin, a prenosi portal Klix.ba.

U odluci se govorilo i o Milanovoj ljudskoj veličini koja se naročito pokazala tokom devedesetih godina.

"Kada su svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao: 'Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što su mnogi naši drugovi morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi - u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci'", istaknuto je u obrazloženju.

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav Rimtutituki koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Na nastup koji je trebalo da se održi 1993. godine u Banjoj Luci odbio je doći iz protesta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, vidjevši da ne može pomoći, Milan je odlučio otići u Brazil. Tu snima i svoj posljednji materijal "Angel's Breath" koji obiluje spiritualizmom i brojnim temama. Upravo s ovog albuma najpoznatija je pjesma "Crv" koju je Milan napisao zajedno sa svojom djevojkom.

"Mi smo spontano napisali tu pesmu. Ne znam da li znate koji je direktan povod za nastanak te pesme. Mi smo tada bili u Brazilu. To je bio 5. februar 1994. godine. Tog dana su granatirane Markale u Sarajevu. To je nas, naravno, jako potreslo. Imali smo jedan razgovor, nakon što smo saznali te vesti. Suba, on i ja smo sedeli, pričali satima o svemu što se dešava i prosto seli i napisali u jednom dahu tu pjesmu", ispričala je Maja Maričić, koja je osnovala Zadužbinu Milana Mladenovića.

Oceni 5