In memoriam: Odlazak heroine jugoslovenskog glumišta
Dravv 01 S

Photo: Glas Istre/Neven Lazarević

Milena je naša mladost, naša prošlost, naša budućnost

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Prekobrojna”, „Jutro”, „Kozara”, „Bitka na Neretvi”, „Ljubavni život Budimira Trajkovića”, „Rad na određeno vreme”, „Moj tata na određeno vreme”, „Nije lako sa muškarcima”...

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave”, Vera iz „Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV komedija „Pozorište u kući” i „Lud, zbunjen, normalan”.

Sa suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program „Obraz uz obraz“. Često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a pamtimo je i kao glavnu junakinju komedija u kojima je igrala sa kolegom Ljubišom Samardžićem.

Dobitnica je nagrade za najbolju sporednu glumicu na filmskom festivalu u Kanu za ulogu u filmu „Poseban tretmam“ Gorana Paskaljevića, specijalne nagrade Zlatna ruža na festivalu u Veneciji, nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić” za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, te nagrade „Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na filmskom festivalu u Puli.

Ovog leta bila je počasna gošća 65. Pulskog filmskog festivala, kada je otvorena izložba fotografija „Milena“ i predstavljena monografija legendarne glumice. Tom prilikom Rade Šerbedžija je rekao: „Milena je naša sadašnjost, Milena je naša mladost, naša prošlost, naša budućnost. Ona je čovjek dobre volje, ona je najtalentiranija. Milenine plave oči su sami film, film koji smo svi imali sve ove godine. Milena je čovjek koji spaja ljude, Milena je dobrota, Milena je razlog zašto smo ovdje. Sve ove fotografije svjedoče o jednoj čudesnoj osobi.“

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored svog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Nikolićа, koji je preminuo 2016. godine.

 

Oceni 5