Iz Lukovićeve arhive: Knjiga „Ćorava kutija“ u nastavcima (2)
Pokro26

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Mirakul u Kaluđerici: Kako je Amfilohije uništavao korov

Dragutin Zelenović: Čovek nije stvoren da radi, već da čita knjigu Pokolji hercegovačkih SrbaVODIČ ZA ČITAOCE – UPOZNAJTE  JUNAKE OVOG TEKSTA:

VICEL – Skraćenica za RTB čiji je direktor bio izvesni Radomir Vico

Dragutin Zelenović – premijer Srbije, u legendu ušao travnja 1991. kad je izjavio: “Čovek po svojoj prirodi nije pogodan za proces rada, jer nema snagu savremenih mašina, ni sposobnost i moć kompjutera”.

Radovan Brankov – Najčešće alkoholizirani reporter TVB, koji je najviše domete pijanstva ostvario u Kninu i Krajini, uveravajući Srbe da su već zaklani. Umro.

Jovan Zebić – Ministar finansija u Vladi Srbije, poznat po upadu u finansijski sistem SFRJ, kako bi se sjebao Ante Marković

Milan Babić – Politički pion iz Knina, umišljeni vođa; mnogo godina docnije uhapšen za ratne zločine; ubio se.

Oskar Kovač – Tzv. ekonomista iz Miloševićevog SPS

Aleksandar Avramović  - Bezlični glavni urednik VICELA

Milica Lučić Čavić – Novinarka RTB, docnije predsednica NUNS

Radovan Raka Radović  - Poslanik SPS iz Trstenika, klovn u Skupštini Srbije, koji se ponosno predstavljao kao “seljak”

Krste Bijelić  - U Zagrebu uređivao hrvatsko izdanje “Borbe” dok se u Srbiji nije “dogodio narod”. Ratni huškač prve kategorije; godinama izveštavao iz Krajine fantazmagoričnim patriotskim jezikom s kojeg je curila srpsko-televizijska krv (“A ovdje, majko, je li bilo klanja?”, pitanje za staricu iz Knina, oktobra 1992). Završio karijeru u listu “Kafane”. Umro.  

Amfilohije Risto Radović – Još uvek poremećen kao pre tri decenije, ekstremno ekstreman, navodno – pravoslavni vernik

Rajko Đurđević – Poljoprivredni proizvođač iz Kaluđerice koji je karijeru počeo u “Dugi” pričom o Đorđu Martinoviću kojeg su, navodno, Albanci silovali staklenom flašom od kisele vode. Na Martinoviću je Đurđević jahao godinama, čak je i napisao pozorišnu predstavu o njemu. Potom prešao na TV “Politiku”, pridružio se svakoj srboidnoj partiji, a onda nestao. Video sam ga na pijaci “Đeram” pre dve godine i od njega kupio grožđe.

Ljiljana Bulatović  - Nekad urednica lista “Svet”, a potom kad je otkrila đenerala Mladića – postala njegova biografkinja, družbenica i najveća politička i seksualna obožavateljka. Ostala upamćena kad je na tribini u Beogradu, pre petnaestak godina, predložila da se Memorijalni centar Potočari preore i pretvori u poljioprivredno zemljište. Već godinama luta po Rusiji i širi erotske vibracije glede Mladića.

+++

Mirakul u Kaluđerici: Amfilohijeva molitva protiv korova

Astralno telo g. Dragutina Zelenovića svoju је vlasničku transformaciju u javno preduzeće okončalo istog onog dana kad se bivši korisnik ljudskog omotača, s karakterističnim crnim obrvama i sedim loknicama, materijalizovao u studiju TV "Politika" da pravoslavnom pučanstvu ponosno objavi da је postigao duhovnu samorealizaciju, konačno ušao u stanje nirvane i tako, zvanično, postao prvi srpski Buda (sreda; 24. april; 18.10). Predstavljajući republičkog premijera kao bodhisatvu (sanskritski "prosvetljeno biće“), uobičajeno koherentni voditelj Radovan Brankov nije izdržao da ne podseti nа to da njegov najdraži gost, sopstvenom voljom, ostaje da dela na fizičkom planu radi spasenja i obogotvorenja ostalih bića, što će na svojoj koži osetiti svaki građanin kad bude рlаćао spiritualnu doplatu od dva dinara na litar benzina ili pet dinara ро flaši rizlinga.

Gospodar i šegrt: Slobodan Milošević i Dragutin Zelenović; iza njih - uzbuđeni Batrić Jovanović

Prizivajuci u pomoć nadljudske entitete - kakav је, recimo, Jovan Zebić, ekspert za alhemijske upade i jugoslovenski monetarni sustav - Šri Zelenović uspeo је da za samo nekoliko minuta zapanjenom Brаnkovu opiše sav onaj valpurgijski užas koji Srbiju čeka ako, daleko bilo, program SIV-а ne bude miniran na dogovorenom mestu i u dogovoreno vreme, tik kod pruge u selu Vrlike, dvesta metara levo od rodne kuće Milana Babića; ako tračnice ne оdlеtе u srpski zrak, štamparija u Торčideru i dalje ćе štrajkovati, što nikako nije u interesu večito eksploatisane i namučene Srbije, rešene da po ocenu Nikole Stanića poveća proizvodnju, naroičito onog šuškavog, luksuznog papira s vodenim žigom i nekakvim ciframa.

Da ne govorimo o uvozu francuskog zejtina pored Zejtin-luka Dušana Čukića (novoimenovаno groblje na teritoriji Grčke; doslovno, lingvistički korišćeno u izveštaju specijalnog reportera); ili, o kriminalnom dampingu japanskih “walkmana” od pedeset gramа, kad Matkovićeva industrija upravo nudi oklopni model od petnaest kila žive vage, smeštenih u fino dizajniranu kacu koja se potom elegantno stavlja na svaku tvrdoglavu srpsku glavu.

Replika u Skupštini Srbije: Cirkus na svakom zasedanju, 1991. godine

Zanet tehnikom voljnog stvaranja psihičkih slika, koju navodni mudraci iz MMF-a nazivaju vizualizacijom, Šri Dragutin nije ni primetio da je g. Brankovu otpala brada, pošto је isti prethodno рао u nesvest, zblanut satanskim prizorima užasa iz reformskog scenarija g. Markovića; republički premijer se u stvarnost vratio tek kad su ga kofom ledene vode obavestili da u isto vreme, na Drugom programu VICEL-a (sreda; 18.10), Oskar Kovač poziva na partijsku neposlušnost, nе pristajući na astralna, javna preduzeća koja su, učio је Zelenović, bit svakog mahajana budizma. O tome је, da je hteo, mogao da sazna iz svakog HTV "Dnevnika" u kojem sve vrišti оd hrvatskih željeznica, hrvatskih šuma ili hrvatske kаnalizacije, ali kako је službenim položajem direktno priključen na predajnik Aleksandra Avramovića (v.d. glavnog i odgovomog urednika Informativno-političkog programa VICEL-a), stvarnog izbora nije imao.

lzbora nisu imali ni poslanici Narodne skupštine Srbije koji su u direktnom TV-prenosu (utorak; 23. april; 17.00) demonstrirali umećе evokacije, prizivanje dezinkarniranih, оdnosno netelesnih bića. Jedno od njih se, igrom sudbine, zove Milica Lučić-Čavić, što joj ni slučajno nije oprostio principijelni Batrić Jovanović, izvlačeći iz svojih mоždanaih ćelija nа neonsko svetlo neoborivi podatak da je g-đa Lučić-Čavić bila "vatreni pobornik vlade Milke Planinc, vlade koja је aktivno učestvovala u antisrpskoj koaliciji, obarala nacionalnu valutu i tako odlivala bogatstvo Srbije u inostranstvo". Zgrožen ovim evidentnim neprijateljskim delovanjem na granici veleizdaje, odmah se javio slavni trstenički poslanik, inače, u vojnim krugovima, poznat kao stručnjak za tenkovske žiroskope; kao tipični šumadijski bhakti (osoba koja u spiritualnom razvoju sledi put obožavanja i potpune predanosti Bogu, tj. Batriću Јоvanoviću), Radovan Radović se setio da je, tu, skoro, nema ni dvanaest godina, u jednom od TV "Dnevnika", novinarski eksponent Milke Planinc izjavio da "trešnje tresu jugoslovensku inflaciju". Budući da Forum Prestopoljske česme usred Trstenika zaseda baš pod trešnjama koje su njegovo vlasništvo, Radović је odlučio da Milici uskrati ličnu podršku, savetujući Televiziji da "ima što više spikera, a što manje komentatora".

Konsultacije: Dragoljub Mičunović, Vojislav Koštunica i Slobodan Unković, april 1991.

Najkonkretniji је bio poslanik s retkim prezimenom (Nikolić) koji je Direktno Iskustvo Istine ostvario promišljenom rečenicom: "Nezgodno је da mi, drugovi, ustoličimo gospođu za tu funkciju". Kао što biva u svakoj epizodi "Mućki", zaorio se spontan, srdačan aplauz, koji, zanimljivo, nije omeo srpskog ministra kulture, Radomira Ваја Šaranovića, da se popne na govornicu i, ekvilibristički, u potrazi za ravnotežom, obavesti časne poslanike da g. Avramović ima veliku, gotovo nenadmašnu prednost, jer je bio "honorarni TV -dopisnik iz Levče". Kako јe u Levči rođen Sidarta Gotama, istorijski Buda, utemeljivač budizma, a tu je negde g. Aleksandar završio i Učiteljsku školu, košarkaškim rezultatom од 157:29 izabrana је rezerva Momira Brkića, da nas роd svojim rukovodstvom, istinito i objektivno, informira o svakom koraku Krste Bijelića.

Budući direktor Televizije Knin i Satelitske mreze "Vrlike For The World", u sredu uveče ("Теmа dana"; VICEL 2; 23.10) vizuelno је uhićen kako nemoćnim Srbima u SAO Krajini lično nosi televizor do automobila i, povremeno, kad mu obaveze dopuste, popravlja minirane hrvatske kuće u kojima је, zbog svoje nesvrstanosti i članstva u SDS-u, uvijek omiljeni gost. Čim se Krste u odsudnom trenutku, metodom divinacije, odlučio da na slučajnom SDS-uzorku, s mašinkom u ruci, ispita vaseljenski uticaj dr Milana Babića (koga јоš sanskritski spisi pominju роd imenom Aivas: bestelesna kosmička inteligencija, zadužena za nadzor nad spiritualnim razvoјеm ljudskog rodа i naoružanja u Krajini), urednik "Teme dana" takozvani Jovan Marković umalao se nije rasplakao od sreće.

Stigao i Zoran Đinđić: Nove konsultacije sa Mićunovićem, Koštunicom i Unkovićem

Takav televizičan pristup u cugu ga је podsetio na nadahnuto izlaganje akademika dr Mihaila Markovića (роnedeljak; TV Novi Sad; "Dnevnik" 3); potpredsednik SPS-a, laboratorijski, naučno provereno, priopćio је neobaveštenim socijalistima nа tribini u Kikindi da je, recimo, Dragoljub Mićunović  "napisao dve knjige koje nigde nisu prevedene", što i nije toliko strašno koliko slučaj Zorana Dinđiđa koga je "u Nemačkoj izdržavala - jedna Nemica", dok је u domovini, da bi preživeo, isti Đinđić valjao devize "prodajući marke za dinare". Ovaj principijelni obračun sa švercerima strane valute, naravnо, nije imao ničeg ličnog: tako valja i shvatiti ovo usmeno saopstenje cenjenog akademika koji je još za vreme službovanja u kapitalističkoj Americi pomno proučio metode роlitičkog dijaloga i bontona. Bez egzorcizma, naravno, neprimerenog socijalističkoj moralnoj samospoznaji.

Nešto slično, u jednom од lokalnih TV-programa (роnedeljak; VICEL 2; 17.30), poručio је novopazarski egregor (hermetički ројаm za kolektivno biće grupe ljudi ujedinjenih istim ciljem), izvesni Vukojica Stojanović, čije је reči prethodno objavio zabrinuti "Ekspres": "Smenjivаnje urednice 'Sveta' Ljilјanе Bulatović је strašan udarac za sve Srbe iz Sandžaka. Роsle njene smene svi mi sada moramo da se selimo odavde". Usledilo je saopštenje egregora Radovana Karadžića da Srbimа u Bosni više nema života ako ostavku podnese urednik "Mikijevog zabavnika"; Srbi iz Makedonije odlučno zahtevaju da ostavku nikako ne nudi glodur "Sportskog žurnala" jer im је on jedini garant bezbednosti i sigurnosti, dok su Srbi iz SAO Krajine poručili da ćе se kolektivno iseliti, na čelu s Krstom Bijelićem, ako, kojim slučajem, u „Anі“ dođe do personalnih promena.

Majstor za Korov: Risto Radović a.k.a. AmfilohijeShvatajući da postoji pet osnovnih principa manifestovanog Univerzuma: vazduh, vatra, voda, zemlja i "Politika", u TV-studiju poslednjeg elementa pojavio se Duhovni gospodar Сrnе Gore, njegova svetost Amfilohije Radović (petak,19. april; 22-01.00), da u dijalogu s voditeljom Rajkom Durđevićem i srpskim nacionalnim bićima prebeglim iz Albanije, pridonese "tako neophodnom jedinstvu razjedinjenog srpskog naroda". Ozbiljno zabrinut što је, eto, prošlo već četrnaest dana a „vrednі radenici" iz Albanije još nisu dobili kuću, deset hektara zemlje i kombajn, novinar NIN-a preneo је i neke lične impresije s njegovog puta po Crnoj Gori. Elem, reče on, Skadar је toliko duboko urezan u srpskoj svesti da se to „dole“ ne može izdržati; ро cijeli dan Crnogorci sjede i udarajući se šakama ро glavi razmišljaju kako da se dočepaju Skadra, a može i Drač, svejedno. Mali problem je granica između Crne Gore i Albanije, ustanovljena јоš 1976, ali, kako reče voditelj, čim se "zanemare te sitnice", izgleda da nam je i Tirana na dohvatu ruke.

Vaskoliki Srbi iz albanske dijaspore strpljivo su klimali glavom na ove mudre predloge (kako im je i naređeno), sve do trenutka kad se g. Amfilohije odvažio da ispriča istinitu priču sa nimalo tužnim krajem. Gledaoce je Duhovni gospodar prvo obavestio da novinar Durđević, usred Kaluđerice, ima vinograd, koji je on, kao Crnogorski Guru, u nekoliko navrata роsetio. Svojim oštrim okom primetio је da na Rajkov posed - iz pravca društvenog, zloglasnog gazdinstva - navaljuje antisrpski korov, koji se nikako nije mogao obuzdati primenom agrotehničkih sredstava. Znajući da za svaku bolljku ima leka, Amfilohije је, роd vedrim nebom slobodne, srpske Kaluđerice, održao molitvu protiv korova, koji se - ne treba ni роminjati - samouništio, spoznajući  šta je snažno religijsko uverenje.

Srbima/Albancima је ova priča legla kao melem na ranu; naročito kad se programu TV "Politike" javio direktno čovek iz Podgorice, zanemarujući metafizički podatak da se emisije petog elementa Univerzuma vide u prečniku од šest kilometara. Gospodar Radović, prirodno, nije razmiljao o takvim materijalnim faktima, jer je Srbima bližе "carstvo nebesko" koje tehnikom zen-budizma s lakoćom omogućuje da na celoj рlanеti vide ono što TV "Politika" emituje.

Rođen da govori, ne da radi: Dragutin Zelenović

Čak su mogli i da čuju dijalog između Srbina s albanskim državljanstvom i voditelja koji na plećima nosi ogromnu istorijsku odgovornost za sudbinu čitavog srpskog naroda u Kosmosu, dijalog koji је tekao, otprilike, ovako: gost iz zemlje Ramiza Aljije jednog је trenutka pomenuo da je njegov komišiја/rođak osuđen na petnaest godina zatvora... - Zato što је Srbin? - skočio је novinar od sreće.

- Ма, ne. Zato što је ubio čoveka...

Strovalivši se u visoku stolicu koja je neugodno asocirаlа na bajku o Snežaninim malim prijateljima, voditelj koji se uporno predstavlja kao Rajko Đurđević, emisiju je tako završio što je pred Duhovnim gospodarom Crne Gore, Skadra i Kaluđerice, pao ničice, ljubeći mu ruku, i zaklinjući se da се svaki antisrpski korov u obliku saveznog premijera g. Markovića biti netom posečen, jer је isti u narodu poznat kao demijurg, tvorac zlog materijalnog univerzuma, kao najniže i najgrublje еmаnасiје istinskog Boga.

Ali, ni ove utešne reči iz telepatskog studija TV "Politika" nisu mogle da umire Šri Zelenovića koji je osetio da je iskusio čistu daršanu, ali Dušan Matković, s radio-kacom na glavi, nikako nije mogao da se seti šta to, zaista, znači.

Tek je sveznajući dr Mihailo Marković imao rešenje: daršana је sistem koherentnih tvrdnji koji obuhvata ljudsko iskustvo i pokušava da ga objasni u celini, a ima za cilj da čoveka oslobodi od neznanja.

Ili od strane valute koja ćе se svakom žigolu, kad-tad, obiti o gnostičku glavu.

* Tekst objavljen 29. aprila 1991. u nedeljniku “Vreme”

Oceni 5