XXZ magazin preporučuje
Tick, Tick... Boom 1

Photo: Macall Polay/Netflix

Mjuzikl kao revolucija

Film

Tick, Tick... Boom! (2021)

Jonathan Larson je napravio revoluciju na Brodveju i zauvek promenio mjuzikl. Jonathan Larson je voleo svoje gej prijatelje.

Divna priča o životu koji je ceo bio kreativan proces, o ljubavi i podršci. Važna pripovest o položaju gej muškaraca, posebno onih koji su živeli i žive sa HIV virusom. Činjenice se stapaju s fikcijom, baš kao što mora – jer svaka mašta je krupna i teška istina.

Everybody's Talking About Jamie (2021)

Oscar Wilde je jednom napisao da je jedina stvar gora od toga kad govore ružne stvari o vama kad ne govore baš ništa.

Inspiracija za mjuzikl Everybody’s Talking About Jamie došla je iz dokumentarnog filma Jamie: Drag Queen at 16, te priče o jednoj pravoj drag kraljici. Reprezentacija drag performera je poslednjih godina napredovala, možda najviše zahvaljujući rijaliti seriji RuPaul’s Drag Race. Ipak, odrastanje i dalje nije lako – probajte da živite kao tinejdžer koji nosi štikle.

Papicha (2019)

Nedjma ima 18 godina, živi u Alžiru i obožava modu. Zvuči bezazleno, ali je u vreme Građanskog rata u ovoj zemlji to bilo opasno po život. Počeo je 1991. godine, kada je Alžirska vlada poništila prve parlamentarne izbore, jer su rezultati nakon prvog kruga ukazivali da će Front islamskog spasa (FIS) pobediti. Potrajao je sve do 2002. godine, a za to vreme su uništeni brojni životi – procenjuje se da je poginulo između 150 i 200 hiljada građana.

Naša glavna junakinja živi usred toga i poriče realnost. Razlog za to je jednostavan – voli svoju zemlju. Drugi se ne slažu s njenim načinom života, posebno paravojne grupe sastavljene od žena koje žele da svaku devojku zaviju u crno. Odličan film i važna lekcija iz istorije ovog ludog sveta.

Serije

The Shrink Next Door (mini serija, 2021)

Ova serija ima bezbroj vrlina i samo jednu manu, koja pak ruši sve ostalo, a to je višak epizoda. Sve što su autori želeli da ispričaju moglo je da stane u maksimum četiri epizode i bude prava, idealna mini serija. Iako vreme radnje obuhvata tri-četiri decenije, sve se moglo reći za upola manje vremena, a bilo bi i efektnije. Previše je ponavljanja istih priča, iste matrice, što iole empatičnom gledaocu postaje mučno već u drugoj epizodi.

Glavni akteri priče su psihijatar Isaac Herschkopf i njegov pacijent Marty Markowitz. Isaac je manipulator, sociopata koji u svojim klijentima vidi plen i sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva. Kod Martyja je nanjušio ogromnu nesigurnost, neprilagođenost i porodično bogatstvo koje je, zbog svega navedenog, dobro iskoristio. Uvukao se u njegovu firmu, u njegovu kuću, uticao na to da Marty prekine sve veze sa porodicom, potpuno ga odsekao od sveta i života i decenijama to koristio. Marty nije jedini slučaj zloupotrebljenog klijenta, ali je svakako najistaknutiji jer već u samom početku nije imao lične granice i samopoštovanje, što je predator u obliku psihijatra i nanjušio.

Serija je snimana prema istinitoj priči (i istoimenom podcastu), a Isaacu je licenca oduzeta tek 2021. godine. Ovakve priče su važne, pa je zato bitno i kako se pripovedaju. Šteta je da neko odustane od serije zbog njenog sporog tempa i repetitivnosti, ali je sasvim razumljivo. Teško je gledati kako Marty iznova i iznova, iz godine u godinu pada na manipulacije svog terapeuta i kako sve više gubi sebe, postajući tek produžena ruka poremećene osobe. Teško je gledati kako niko ne može da mu pomogne, s jedne strane, te kako mnogi i ne primećuju ništa čudno jer je ponašanje Ickea u današnjem svetu poželjno i prihvaćeno.

U glavnim ulogama briljiraju Paul Rudd, Will Ferrell i Kathryn Hahn, a da su na raspolaganju imali nešto manje materijala, još više bi došli do izražaja.

The Wheel of Time (prva sezona, 2021)

Danas je mnogo onih koji bi da bar na kratko pobegnu od realnosti, a fantazije su širom otvoreni prozori kroz koje može da se viri u druge svetove.

Predah nam je potreban i u tome nema ničeg lošeg. Prva sezona serije The Wheel of Time je odličan način da se skrenu misli. Iako nije verna kopija istoimenih romana, gradi solidan svet i junake koji su uglavnom uverljivi. Čudovišta su najbolja, pa iako liče na mnoga druga, ipak zadovoljavaju potrebe za monstrumima koji nisu ljudi.

Nakon traljavog početka i par praznih epizoda, ova serija nagrađuje sve one koji imaju strpljenja.

Knjige

Elizabet Gilbert „Velika čarolija“

Elizabet Gilbert je najpoznatija kao autorka bestselera Jedi, moli, voli, a svoje mudrosti ovoga puta pretočila je i u svojevrsnu self-help knjigu, odnosno vodič za kreativan život pod nazivom Velika čarolija. Sve o čemu piše služi tome da čitaocu pomogne da se oslobodi stega, sumnji i straha i da počne da živi kreativno. To ne znači da se isključivo treba baviti umetnošću i zanimanjima koja podrazumevaju kreativnost, već da kreativnost treba da postane njegov sveukupni pristup životu. Kreativnost nastupa onda kada se odbace predrasude, sram, pitanja šta će ko reći... Tada smo spremni da slušamo svoju intuiciju i da samim tim naiđemo na inspiraciju onda kada joj se najmanje nadamo. Sve o čemu piše, Gilbert potkrepljuje primerima iz sopstvenog života, dokazujući da je drugačiji put moguć.

Ipak, teško je oteti se utisku da je sve to naklapanje na 300 stranica moglo stati u najviše 300 korisnih rečenica. Njene poruke ne treba nipodaštavati, naprotiv, nekad nam je takav podsetnik izuzetno potreban, ali upravo sve to najvažnije ostaje zagušeno ispraznim pričicama iz stvarnog života, lišenim suštinske ozbiljnosti. Mogla je to Elizabet mnogo kreativnije. No, kako ona ne sluša šta joj drugi kažu (pametno), čini se da ipak izvesna doza samokritike ne bi škodila.

Najbolje svetske SF priče „1984“

Važna antologija, posebno za ljubitelje naučne fantastike, okuplja vodeće majstore žanra. Vodi nas u granične svetove, iza prostora i vremena, a uz autore kao što su Bob Šo, Pol Anderson, Artur Klark. Džordž R.R. Martin, te drugi.

Pesme

Florence + The Machine – King

King je prvi singl sa predstojećeg, petog studijskog albuma Florence and the Machine, čiji naziv još nije poznat. Poznato je pak to da se Florence još jednom vratila u velikom stilu, s prepoznatljivim zvukom i pesmom koja će zasigurno obeležiti proleće ove godine.

The Mysterines – Dangerous

Rock trio The Mysterines dolazi iz Liverpula, a kritičari im predviđaju svetlu budućnost i vide ih kao predvodnike nove rock scene. Nas je pesma Dangerous oduševila na prvo slušanje, a novi album ovog benda trebalo bi da se pojavi 11. marta.

Podcast

Therapy Chat

Ovaj podcast koncipiran je tako što u svakoj epizodi gostuju različiti psihoterapeuti koji sa voditeljkom obrađuju brojne teme iz oblasti mentalnog zdravlja. Svakom problemu pristupaju dubinski i podrobno ga obrađuju, pa tako nijedno pitanje ne ostaje bez odgovora.

Slušajte ovde.

Dokumentarni film

Parador Húngaro (2014)

Priča o mađarskom vojniku koji je pedesetih godina prošlog veka pobegao u Sjedinjene Američke Države, te o američkom vojniku koji je devedesetihpobegao u Evropu. Putevi im se ukrštaju u Kolumbiji, što je prilika da podele uspomene iz zemalja u kojima su živeli u različito vreme.

Video igre

Back 4 Blood: Kako ubiti zombija

Ispostavilo se da je Back 4 Blood dobra igra, makar za one koji uživaju dok pucaju u zombije. Turtle Rock studio ima velike planove, pa je objavljivanje igre bilo samo početak.

U pitanju je veliki povratak žanru, što je obradovali ljubitelje horora. Zbog toga je neprekidan rad na igri dobra vest, a u pitanju su popravke za stare, ali i briga o novim greškama. Igrače očekuju novi putokazi, ali i događaji koji su u duhu nadolazećih praznika. Sve ispravke, te nove funkcije, će biti dostupne preko besplatnih ažuriranja.

Planovi se protežu i na 2022. godinu, pa mogu da se očekuju nove ekspanzije, s kojima stižu i drugačiji monstrumi, ali i novo oružje. PC Gamer ima i nekoliko korisnih vodiča za one koji tek počinju, ili planiraju da počnu s igrom: vodič za najbolja podešavanja, za tumačenje sistema kartica i za PvPVersus mod.

*Kontrapreporuke

Parallel Mothers (2021)

Teška srca i s bolom u duši vas obaveštavamo da je ovo najgori Almodovarov film, ubedljivo.

Kritičarka Lana Ribarić je nešto blaža:

„Film "Paralelne majke" nema koheziju, zaokruženost i profinjenu suptilnost "Tuge i slave", a neki elementi radnje suvišni su i narušavaju njezin tijek. Ipak, aduti Almodóvarova novog filma su fotografija pod vodstvom direktora fotografije José Luisa Alcainea, gluma i glazba, koje gledatelja uvlače u radnju te brišu granice između filma i stvarnosti pa se lako uživjeti, poistovjetiti s unutarnjim previranjima likova te, tako uronjen u Janisin i Anin svijet, na trenutak zaboraviti da je riječ o fikciji“.

 

Oceni 5