XXZ magazin preporučuje
Alma & Oskar

Photo: FilmAG, kadar iz filma

Mnogo hteli, mnogo započeli

Film

Alma & Oskar (2022)

Upravo prikazan na Austrijskom filmskom festivalu u Beogradu, Alma & Oskar je film koji govori o ljubavnoj vezi Alme Maler i slikara Oskara Kokoške. Alma je, uprkos tome što je i sama bila kompozitorka, ostala najpoznatija kao udovica Gustava Malera, a njen odnos prema kreativnosti, sopstvenom uspehu i položaju žene u umetničkom svetu takođe su teme filma.

Alma Maler je u isto vreme bila i žena svog vremena i ona koju društvena pravila guše. Umesto da im se direktno protivi, ona ih je prihvatala, a potom menjala po svome. Uvek pomalo skrajnuta, svoje umetničke ambicije nikad nije sasvim ostvarila, već je tražila talentovane partnere u kojima je videla potencijalno velike umetnike. Najpre je to bio Maler, potom Gropijus, pa Oskar Kokoška. Rastrzana između uloge muze i sopstvenih ambicija, u jednom trenutku između grada i sela, kao i visokog društva, te podruma, tavana i kafana u kojima se rađa avangardna umetnost, čini se kao žena koja zna šta hoće, ali kojoj ono što želi stalno izmiče.

Dok je Gropijus teši kako ženama kreativnost ipak nije jača strana, ali im zato dobro ide rađanje dece, Kokoška joj nudi pogled u neki sasvim novi svet, svet intuitivnog i impulsivnog stvaranja, sirovih emocija, ali i isto takvog života. Što, jasno je, samo teoretski lepo zvuči, a malčice je drukčije u praksi.

Glavni glumci čine likove dopadljivim i dragim, takvim da sa njima saosećamo i kad to ne želimo, uprkos i nekim neoprostivim postupcima. I dok dobijamo uvid u jednu intimnu istoriju, sve vreme smo svesni i šireg konteksta, odnosno dolazećeg rata – Prvog svetskog, odnosno Velikog. Iako život teče dalje bez obzira na rat (makar se tako čini u početku), posledice će osetiti svaki pojedinac, društvo, a neminovno i sama umetnost.

The Inspection (2022)

Mladi beskućnik Ellis French (Jeremy Pope) je u centru filma The Inspection. Ostao je bez krova na glavom čim je majka (fenomenalna Gabrielle Union) shvatila da voli muškarce, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da se preseli u skloništa za one bez doma. U tim mračnim prostorima upoznaje Shamusa (Tyler Merritt) koji služi kao pogled u budućnost – stariji gej muškarac zarastao u bradu i prnje je jedina opcija koju može da očekuje ako ne preduzme ništa da bi popravio svoj život.

Ne sređuje se život za pet minuta, a posebno je teško kad vas napuste u ranoj mladosti. LGBTIQ+ tinejdžeri/ke često ne dobijaju ni osnovne stvari, pa bez sobe i kreveta, hrane i novca za osnovne životne potrebe, vrlo brzo zapadaju u dugove. Kad se spisku dodaju i traume, postaje jasno da mlada osoba lako može da završi u začaranom krugu iz kojeg se kasnije teško izlazi.

Više čitajte ovde.

Relatos salvajes - Wild Tales (2014)

Ovaj film je istovremeno i duhovit i jeziv, a različite priče su spojene u odličnu celinu, najviše zahvaljujući fenomenalnoj glumačkoj ekipi. Svet je na ivici nervnog sloma, a ljudska priroda je ogoljena do najsitnijih detalja. Ponekad nismo ništa bolji od besnih životinja.

Reditelj Damián David Szifron je film podelio u šest celina, a junaci i junakinje za kratko vreme izrastaju u pune karaktere, ljude pred kojima je težak izbor – svako od njih je mogao da izabere mirniju, zdraviju putanju, ali stvari u afektu postaju jezive. Obične životne situacije se tako pretvaraju u prave male horor filmove, jer je bes zao gospodar.

Serije

Tiny Beautiful Things (mini-serija, 2023)

Serijama iz edicije kolokvijalno nazvane „Ženo, saberi se“ jednom mora doći kraj, ali on neće nastupiti sa Tiny Beautiful Things. Ovo je još jedna od onih priča u čijem su centru nezadovoljne sredovečne žene koje ponovo otkrivaju sebe i lepotu života. Što je predivno i što nam je potrebno na malim ekranima, ali problem je što se dosta toga ponavlja. Većina tih serija, pa tako i ova, nastala je na osnovu nekog romana, a svesni smo inflacije bestselera sa sličnom tematikom. Ipak, Tiny Beautiful Things je dobra, pre svega oflično odigrana serija, pa ne bi bilo pravedno svrstati je u *kontrapreporuke.

U glavnoj ulozi našla se sjajna Kathryn Hahn, jednako dobra u svim žanrovima, međutim, zbog slične tematike serija podseća na Mrs. Fletcher, gde je Hahn igrala naslovnu ulogu. Iako se ona retko kada ponavlja i svaki lik oživi na poseban način, gospođa Fletcher i Clare Pierce su karakterno prilično slične. Novu dimenziju glavnom liku u ovoj seriji daje Sarah Pigeon, koja tumači Clare iz mlađih dana i zapravo dajući nam uvid u njeno detinjstvo i mladost, daje i objašnjenje njenih trauma i problema koji se javljaju kada se nađe na pragu 50. godine.

Sve u svemu, Tiny Beautiful Things je dobra serija kojoj medveđu uslugu čini more sličnih. Ipak, to nije razlog da joj se ne da šansa. Emotivna je, duhovita i topla, što je sasvim dovoljno.

Chimp Empire (mini-serija,2023)

Čovek je sklon tome da životinjama pripisuje ljudske osobine – na primer želju za osvetom, pa je mnogo dokumentarnih filmova i serija u kojima se suparničke grupe bore do smrti kao pravi vojnici. Kad je 2013. godine izašao dokumentarni film Wolves of Yellowstone, gledaoci su mogli da prate kako živi čopor koji je poneo ime Druidi. Škljocanje čeljusti je tu soundtrack za borbu za opstanak, a priča o alfa paru, te o usponu i padu vučje porodice je doprinela tome da se mnogi zaljube u divljinu, vukove i život u kojem vladaju naizgled jednostavna pravila.

Ništa ipak nije jednostavno, pa ni životi divljih životinja. Usred serije Chimp Empire su se našle složene životinjske ličnosti, a svaka se, kako sam autor ističe, razlikuje od druge. To znači da možemo da govorimo o karakterima, formiranim ličnostima, o životinjama koje imaju želje, ko zna – možda i planove. U oblasti Ngogo u Ugandi živi oko 200 ovih šimpanzi, a to je najveća poznata grupa koja obitava u zajednici. Stručnjaci ih prate preko trideset godina, što znači da su svedočili brojnim sukobima, pravim malim ratovima. Svaka životinja ima ime, svaki deo grupe ima vođu – alfa mužjaka koji ima pravo na sve.

Više čitajte ovde.

Totenfrau – Woman of the Dead (prva sezona, 2022)

Brunhilde Blum (odlična Anne Marie Mühe) živi skromno, tiho. Okružena je mrtvima, ali su joj živi važniji. Mrtvačnica je centar porodičnog posla i sve na početku izgleda obično. Onda počinje haos.

Kad porodicu zadesi nesreća, isprva se čini da je sve samo surova igra sudbine. Ništa u ovoj seriji ipak nije slučajno, pa Brunhilde brzo otkriva da je austrijsko selo u kojem je rođena daleko od idiličnog mesta boravišta – ogrezlo je u mračnim tajnama lokalnih moćnika. Priča se gradi postepeno, napetost raste sa svakom novom tajnom, što gledaoca uvlači u lavirinte i vrtloge od kojih se vrti u glavi.

Knjige

Nil Gejmen „Nordijska mitologija“

Gejmen od svakojakih mitoloških priča gradi nove svetove, pa su i stari bogovi u njegovim pričama kao novi.

„Napeto, izuzetno zanimljivo i divno; čuvene priče u novom ruhu. Kada uhvatite blistavi ritam ove proze, uživaćete u čitanju i nećete želeti da stanete, opčinjeni Gejmenovim veštim pripovedanjem“.(Washington Post)

David Shiffman - Why Sharks Matter: A Deep Dive with the World's Most Misunderstood Predator

Iskonski strah od ajkula koje se bez izuzetka u medijskom prostoru predstavljaju kao krvožderi i nemilosrdne ubice bio je jedan od razloga da dr David Shiffman, renomirani okeanski biolog, napiše knjigu u kojoj objašnjava da su, između ostalog, ajkule najbolji čuvari okeanskog eko sistema i da njihovo nestajanje preti da naruši delikatnu prirodnu ravnotežu.

Objašnjavajući da su ljudi najveći neprijatelji ajkula, Shiffman dokazuje da je reč o predrasudama i neznanju, te da su, u stvari, ajkule jedina garancija za okeanski život ugrožen otpadom, izlivanjem nafte ili otrovima koje mnoge velike korporacije bacaju u more.

Ne poričući agresivnost i krvoločnost ajkula, Shiffman zaključuje da su u većini slučajeva to napadi iz samoodbrane i da ajkule funkcionišu kao okeanski čuvari bez kojih bi se vodene površine pretvorile u ogromnu, zaraznu baruštinu.

Polemička knjiga koja pokušava da se bori protiv vekovnih predrasuda i medijskog zla – drži se naučnih činjenica i dokaza, ali koliko će uplašeni konzumenti u to poverovati, veliko je pitanje...

Muzika

Sasha Alex Sloan je Amerikanka poreklom iz Rusije koja je muzički karijeru započela 2019, a godinu dana kasnije izdala prvi album. Drugi je usledio prošle godine, a s obzirom na to da nam je promakao, grešku promptno ispravljamo!

 

Podcast

Alice Isn’t Dead

Vozači kamiona su savršeni za horor filmove – usamljeni u nedođiji svašta vide. PodkastAlice Isn’t Dead prati junakinju koja upravlja velikim vozilom, a priču slušamo kroz snimke koje je usput napravila. Njeno putovanje nije obično, budući da traga za svojom partnerkom Alice. Sve je lepo napisano, posebno delovi koji opisuju jezive stvari s kojima se junakinja susreće tokom potrage. Prava poslastica za ljubitelje horora.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Amoresperros - Love's a Bitch (2000)

Gonzalez Inarritu nam je pre skoro četvrt veka podario ovaj sjajan film, brutalnu meksičku dramu čija je najveća snaga sjajni Gael García Bernal.

Dokumentarni film

Kedi (2016)

Istanbul je grad mačaka, a životinje svi poštuju. Kedi prati različite mačke i ljude koji im pomažu da budu zdrave, srećne i debele. Odličan dokumentarac!

Kratki film

Det er i jorden – In the Soil (2021)

Karoline pokušava da se izbori sa životnim problemima koji se manifestuju kao rupe u zemlji, jame koje njen otac kopa u dvorištu.

Horor

Sissy (2022)

Iako nije savršen, ovaj film osvežava. Nepredvidiv je do samog kraja, a Aisha Dee je kraljica preokreta i neprijatnosti koja je sjajan začin za svaki horor film.

Video igre

Besplatne igre: Zaronite u dubine okeana

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta su to Beyond Blue i Never Alone (KisimaIngitchuna). Zainteresovani će moći da ih besplatno preuzmu sve do 27. aprila, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Beyond Blue je vodena avantura, pa igrač može da zaroni u dubine okeana. Tamo ga čeka novi svet, misterije života koji čovek već neko vreme ozbiljno ugrožava plastičnim kesama i drugim otpadom. Single-player priča je smeštena u blisku budućnost, a svet vidimo kroz oči naučnice Mirai. Interakcije su punije nego u bilo kojoj drugoj igri ovog tipa, što je važno za one koji žele da razumeju šta sve nudi planeta na kojoj stanujemo.

Never Alone (KisimaIngitchuna) je još jedno putovanje, ali na površini. Sve je zaleđeno, mećava traje već dugo, pa Nuna i Fox kreću na put, u nameri da otkriju uzrok velikih padavina. Ako nastavi da pada, sneg bi mogao da zatrpa i ohladi ceo svet i tako uništi sve što junaci priče znaju i vole. Priča je napisana u saradnji s pripadnicima naroda Iñupiat sa Aljaske, što joj daje još jednu dimenziju.

Ljubitelji mora i okeana, ali i oni koji vole avanture, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa su igre potpuno besplatne – Beyond Blue inače košta oko 18 evra, a Never Alone (KisimaIngitchuna) oko 14 evra.

*Kontrapreporuke

Chupa (2023)

Svaki mogući kliše je stao u ovaj film, pa nijedna scena nije sveža. Dosadno, dosadno, dosadno.

 

Oceni 5