Drugačiji partizanski film
Sassa3

Photo: Pinterest

Mnogo osvete i malo erotike

Film Saša (režija Radenko Ostojić, scenario Vlastimir Radovanović, uloge: Dušica Žegarac, Predrag Ćeramilac, Ratko Miletić, Nikola Angelovski, svi debitanti) bio je ono što mi je potrebno; do te bioskopske projekcije (možda malo čudne, svih petnaestak godina nakon proizvodnje) već sam apsolvirao Mirka i Slavka, tužne priče partizanske, pogibije i streljanja, teške sekiracije, video sam zveri u ljudskom obliku  i sve arhetipove neprijatelja izuzev fašističkog, kolaborantskog, nedićevskog i ljotićevskog ološa. Neka mi ne bude zamereno, nisam tada imao sadašnja znanja Bokija Dimitrijevića, Nedićevog rehabilitatora.U Saši će se pojaviti nedićevci, ali se neće naživeti; nešto Nemaca biće ambijentalni špalir, u nekoj srbijanskoj palanci, što je meni bilo jako značajno, ne volim prirodu, preferirao sam urbanu gerilu, a ne vucaranje po snegu i vukojebinama naše zemlje ponosne.

Glavni likovi činili su trojku prijatelja, srednjoškolaca, tipovi poput trojke Crnog Roka, koji vode svoj mikro biznis valjanja švercovanog duvana, uz pokericu na tavanu. Idilu će pokvariti sjajni negativac, Bekim Fehmiu u ulozi nedićevca Marića (u Saši su prvi put u istom filmu Branka Petrić i Bekim Fehmiu, docnije bračni par, u filmu nisu partneri).

Prvi put se, dakle, partizani ne raspadaju noseći ranjene drugove, nema mrtvih civila, brojčano nadmoćne sile; rat, ipak, ne bira, momci neće odoleti, prvo će Švabama popaliti oružje na rečnoj plaži, potom će poharati radnju krcatu slatkišima i konzervama, usput, tako je udešeno, spasiti Španca, partizana koji neprijatelja ubija I iz ličnih razloga koji će odneti prevagu nad njegovim idealima koje samo naslućujemo. Sveti se Španac zbog pogibije svoje devojke Saše. Cedulju sa ovim imenom i brojem stavlja u ruku svakoj svojoj žrtvi; likvidira oficire kolaborante, uz pomoć mladih, novopečenih ilegalaca, dospeće do broja 50.

Preduga je ovo ekspozicija, ovo će morati i u naslov: među silnim debitantima - Predrag Ćeramilac dobio je Zlatnu arenu, prvi put se pojavljuje Kole Angelovski, ja sam zapazio anonimnu debitantkinju. “Odigrala” je prvu erotsku scenu koju sam video (niko da mi nije vežbao psihoanalizu). Mladi ilegalac Dugi (Ratko Miletić) na drvetu čuva odstupnicu Popu (Ćeramilac), naspram njega pali se svetlo i on kroz prozor, zajedno sa nama, posmatra lagano, profi svlačenje haljine i čarapa. Ostavismo Popa na milost i nemilost poteri koja ga prati nakon što će presuditi oficiru iz nekog korpusa Srpske Majke. Beše to kratka (isuviše, ako mene pitate) lekcija o tome zašto se gube ratovi i prijatelji.

Film je proizveden i prikazan prve godine mandata udbaša Ratka Dražovića koji je podigao Holivud u Košutnjaku, producenta Avala filma iz vremena nezamislivih koprodukcija i zarade; svoj romaneskni život Dražević je stavljao u rečenicu: Ubio sam dve hiljade ljudi i spavao sa dve hiljade žena, u šta niko nije sumnjao.

Erotska se scena, valjda, utoliko lakše zavrtela u Saši.

Saša se, unekoliko, temelji na sjajnom vesternu Žike Mitrovića Kapetan Leši kasniji autori partizanskih filmova koristili su ove scenarističko-rediteljske iskorake kao izvor inspiracije za kreiranje istinskih heroja. Neštedimice su pozajmljivali erotiku, a glavni likovi dobijali su ozbiljniji karakter kroz različite individualce, među kojima neki, isuviše opterećeni osvetom i mržnjom, i nisu mogli da igraju za tim. Ili bi se preigrali poput Bambina (Igor Galo) u Krvavčevom Mostu, ili bi obavili ozbiljan posao, poput Valtera, u klasiku istog autora (biće nešto i o njemu). Prle (Dragan Nikolić) je u Otpisanima, “ražalovan zbog švaleracije”, ali ima petlju, pritom je i  emotivac. Žanr (pustimo to podžanr, neka smeštaju u taj fajl one sa manje od milijardu gladalaca, za razliku od Valtera) je, dakle, dobijao fizionomiju, na radost publike. Saša je pomeo blagajne, valjalo je zaraditi i za crni talas. Dobili smo ideološka usmerenja bez epopeja za nesanicu, poput Šotrinog Igmanskog marša, streljane dece u Krvavoj bajci Branimira Torija Jankovića, mučnih scena zlostavljanja i ubijanja civila. Neopterećujuću partizansku zabavu.

 

Oceni 5