“Der Bestatter”, tv poslastica
Bestatter 01 B

Photo: vimeocdn.com

Moj je život švicarska serija

Nezaboravna uloga: Mike Müller kao mrtvozornik Luc KonradDecenijama trenirani da najbolje tv serije tražimo po anglosaksonskim teritorijama, na engleskom govornom području, ušli smo u kolotečinu neverice kad otkrijemo sjajne tv sadržaje iz Belgije, Češke, Poljske, Litvanije, Rumunije ili – zvuči nemoguće, iz Švajcarske! Ideja da Švajcarci umeju da prave satove, sireve, da imaju banke i Federera, već po sebi savršeno funkcioniše; samo nam još fali da imaju i briljantne tv serije! A, jebiga, imaju; prvo su nas šokirali vanredno lucidnom serijom sa dvocifrenom numerom “10”, da bi nas potom dokrajčili fascinantnim uratkom koji se na nemačkom kliče “Der Bestatter”, na engleskom “Undertaker”, a na nesrećnom srpskom “Mrtvozornik”.

Serija za sobom ima već četiri sezone i 22 epizode; za nju se u svetsko-evropskim razmerama gotovo nije ni znalo dok engleski Channel 4 - u okviru projekta “Walter Presents”, koji emituje foreign-language sadržaje – nije otkrio ovaj perfektni švajcarski proizvod. “Der Bestatter” je crnohumorna drama s elementima bizarne komedije, smeštena u švajcarskoliki kriminalistički milje; glavni junak zove se Luc (glumac Mike Müller) bivši je policijski inspektor, koji vodi mali pogrebni, takorekuć porodični zavod, nasleđen od pokojnog oca.

Najava za novu sezonu: Der Besttater, najbolji švajcarski tv proizvod

Uz njega je, poslovno, stara očeva ljubavnica Erica koja je Lucu neka vrsta surogata majke; tu je asistent koji se u seriji zove Fabio Testi (igra ga maestralni Reto Stalder) i čije Ghotic  alternativne ideje o životu i smrti podstiču najluđe konverzacije; taj trougao postaje kvadrat kad ga upotpunimo sa detektivkom Anne Marie (igra je Barbara Maurer) koja je velika/jedina ljubav glavnog junaka, te predmet njegovih ljubomora i opsesija.

Ljubavni dvougao: Barbara Mauer i Mike Müller

Naravno, to i ne treba pominjati, serijom dominiraju leševi koji, kao na serijskoj traci, defiluju kroz mrtvozornikov Zavod, što jeste predmet filozofskih primedbi; “Moje mušterije se nikad ne žale”, kaže lakonski Luc, lik koji izgleda kao antiteza svakog junaku; krupan i krupniji, nadrkan, ciničan i svadljiv, ali romantično slab na Anne Marie – on je figura kojoj gledalac ne može da odoli. Uopšte, pametni scenaristi uradili su ono što je idealno; profilisali su glavne junake, dali im karaktere, stvorili situacije u kojima njihovi odnosi emotivno deluju na gledaoca i – napravili The Best-seriju koja je delom Dramedy, delom Comdrama, ali tako zarazno dobra i privlačna i verna, kao da smo s čitavom ekipom u gradiću Aargau, gde se, tek da znate, dešava gro radnje.

Za sve nas koji Švajcarci nismo, zanimljivo je da vidimo te tobož savršene ljude iz savršene zemlje u nesavršenim situacijama; naučio sam da Švajcarci iz Aarau-grada nisu baš presrećni glede Nemaca; idu im na qurac i Austrijanci, jer su prepotentni i drski; meka su srca (uglavnom) prema imigrantima, imaju i oni svoje ludake iz tamošnjih Obraza ili Dveri; hrane se po fast-food kioscima kao i mi; konačno, shvatio sam da mi gledaoci i ti Švajcarci delimo mnogo toga zajedno. Ne samo mrtvozornika kao takvog, već univerzalnu poruku – da se smejemo i plačemo zbog istih stvari. Kako ono beše hit-pjesma, “Moj je život Švicarska”? Došlo je vreme da zapevamo uglas:  “Moj je život švicarska serija – Der Bestatter”.  

Oceni 4.6666666666667