Hedonistička destinacija: Restoran „Uno“, Slavonski Brod
Unohh7

Za koji restoran treba da rodim: Luković ispred svoje Crkve "Uno"

Photo: Marko Matić/XXZ

Moj privatni Dubai ispod peke

Letnja bašta u zimskim uslovima: Luković i Dančetović, uoče gozbePre nekoliko godina, čitajući intervju u „Blicu“ s još jednim mlađahnim plemićem iz političke dinastije Krkobabić koja srbijanskim prostorima u kandžama straha drži penzionerske lešine (PUPS – Partija Ujedinjenih Penzionera Srbija), otkrio sam da taj Krkobabić Jr Jr, nema dete ni 25 godina, a već penzionerski misli, na pitanje koje mu je omiljeno turističko odredište – kaže: „Dubai“.

Sećam se, pička mi materina, da sam se upitao; a, što Lukovića ne pitaju za favourite „turističko odredište“? Pa da im kaže: Slavonski Brod, tek 200 km from Beograd, serem ti se na Dubai i na ai, kad mi je u Brodu Slavonskom sve – i banka, i kafići, i dvadesetak Shopping Mallova, i restoran „Uno“ gdje se sve završava prije nego li je počelo. A ljudi, makar bili Hrvati, čak i liče na Srbe! Kad pričamo, razumemo se! Neverovatno, imajući u vidu koliko su hrvatski i srpski jezik različiti!

Za delicije spremni: Petar Luković i Marko Matić u predbožićnom raspoloženju u centru Slavonskog BrodaJoš od 2006, kad sam slučajno ali namerno došao u Slavonski Brod da proverim šta li novog ima u samousluzi Billa, zaljubih se u mjesto čija ravnica izaziva migrenu kod svakog tko živi na beogradskoj Zvezdari, na vrhu brda. Ravan kao tepsija nepečene pite, Slavonski Brod je u najmanju ruku sladak, prijatan, drag, mio i intiman. U svojoj mentalnoj geografiji opisujem ga od shoppinga do shoppinga; prvo se poklonim senima Supernove gde su Muller i Interspaar; onda se zaletimo do Lidla, mami nas Kaufland, stara ljubav Billa čeka da joj se vratim – ali u svim varijantama, klimaks je u restoranu „Uno“ koji se nekad zvao „Pizzeria Uno“, ali fuck pizzas, mjesto je za popizdeti od prekograničnog hedonizma.

Šta odabrati: Teletinu ispod peke ili teletinu ispod pekeNe mogu da sjetim koliko sam puta posetio „Uno“, ali je broj impresivan; još kad sam, u ranim turističkim godinama, otkrio da imaju teletinu ispod peke, s krumpirom koji je slađi od šećera, umro sam od gastronomske sreće; kao addict sam se navukao na „Uno“, bez obzira što bi kao tzv. Srbin trebao imati rezervi glede hrvatskih delicija. Ali, prvi moj susret s teletinom ispod peke ravan je erotskom iskustvu de luxe; miris, okus i ljubavni dodir nepca s mesom, uz mladi slavonski sir, zelenu salatu s radičem i vreli kruh iz krušne peći. Sweet Death In Slavonski Brod!

Ovo je tek početak gastro-memoara: bili su tu, obratite pažnju, drugovi i drugarice - podolac u umaku, pijevac na lešo, pileća prsa na bečki, zagrebački odrezak, janjetina ispod peke, ramstek sa šampinjonima, farmer steak, biftek u zelenom papru, čak i ćevapi, ali je okus teletine ispod peke bio Pavlovljev refleks; meko, sočno, neviđeno. Uno! Eurovision Food: 12 points!

Biftek je zakon: Marko Matić u diplomatskom dertuKafana koja se lažno predstavljala kao pizzeria ličila je uvijek na Muzej iz bolje prošlosti. Beogradska hipsterana bi svršila od sreće da vidi na zidovima živu, austrougarsku prošlost; slike, noževe, sablje, fotografije, sušeni kukuruz, mašinu za šivenje, sve uz drvene, masivne stolove koji prizivaju da se tu zatraži azil from Serbia. Dajem državljanstvo za teletinu – zar nije politički cute?

Pijemo limunovu travu kao bezalkoholno predjelo; čekamo kulen, mlađahni sir, vreli pizza-kruh u trouglićima, priznajemo da je ovo Grand Tour; Marko Matić je klasičan glede bifteka s jajetom, Dančetović Sandra egzotično radoznala glede biftek medaljona u umaku od brokula, naš drug Milan tek uči na teletini od profesionalaca koji znaju šta valja u Slavonskom Brodu.

Grga, naš domaćin-konobar, objašnjava da je pušenje dozvoljeno pored zimske peći, u baru koji je leti otvoren; prvo nam je hladno, ali peć nas penetrira, osećamo kako se Donna Summer znojila dok je pjevala „Hot Girls“, a mislila na peku, teletinu i „Uno“.

Izbor je naš: Deo konzumirane ponude u detaljima pohoteAko je ovo reklamni tekst koji će iznenaditi uposlene u kafani „Uno“, onda smo obavili zadatak; svaki smo račun pošteno platili – reci, Grga – ali smo osećali novinarsku, halpljivu potrebu da obavestimo Svijet & Svet da se Krkobabićev Dubai, u stvari, nalazi u Hrvatskoj, dva lahka sata od Beograda, tamo gde na Highway Bgd-Zgb skrećemo desno, pa levo, pa opet desno i onda – pravo.

Čak i kad mozak ne zna, srce zna gde je teletina ispod peke i gde je limunova trava i gde su mladi slavonski sirevi i gde je biftek; restoran „Uno“, Nikole Zrinskog 7, Phone: +385 35 442 107.

Pitajte Matića kako je bilo: Uno specijalitet neopisivog okusa i naročito ukusaPa, potom recite da XXZ-Srbi ne vole Hrvate!

*Čitaocima koji su već izbezumljeni od gladi, poklanjamo još jednu fotogaleriju, plus ove koju vidite, iz restorana „Uno“ kroz nekoliko sezona naših religioznih poseta. Sedite za sto i naručite OVDE


Galerija

Oceni 5