Nova slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima
Slikko2

Photo: Ivan Maričić

Moja dugina obitelj na izletu

Sve se to događa u novoj slikovnici koju je udruga Dugine obitelji predstavila u četvrtak 10. listopada u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, a povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara i time najavila prvi korak u stvaranju serijala slikovnica "Moja dugina obitelj", čime želi proširiti izbor literature o LGBTI roditeljima s djecom, znanim kao i duginim obiteljima za najmlađe.

"Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj kako bismo olakšali socijalnu integraciju naše djece i promicali toleranciju i poštivanje različitosti, no nema tu velikih razlika u odnosu na klasične slikovnice. Jedina razlika kod naše slikovnice jest ta što su roditelji dvojica tata ili dvije mame – iako je uvijek u fokusu priče dijete kao glavni lik", rekao je koordinator udruge i autor slikovnice Daniel Martinović tijekom predstavljanja.

O važnosti slikovnica koje prikazuju različitosti u društvu i znanstvenim spoznajama o duginim obiteljima na predstavljanju slikovnice govorila je psihologinja dr. sc. Marina Štambuk.

"Djeca formiraju slike i ideje o svijetu na osnovi onoga što vide i doživljavaju u svojoj okolini te od rane dobi kategoriziraju sebe i druge u skupine s nekim obilježjima što im pomaže u snalaženju u svijetu oko sebe. Koliko god im to pomoglo, to može biti i temelj za stvaranje stereotipa što može biti štetno ako se pretjerano generalizira; primjerice porukama da su lutke za djevojčice, a autići za dječake; da su neka zanimanja ženska, a neka muška, da dječacima nije primjereno plakati, i sl.", pojasnila je Štambuk.

"Upravo zato nam je važno kako su priče ispričane i kakvi su likovi u pričama. Ove slikovnice posebno su vrijedne djeci koja odrastaju u duginim obiteljima, a koja među prijateljima u školama i vrtićima vide obitelji drugačije od svoje – jer ih uči da nisu sami i da ima i drugih koji tako žive. Ujedno naglašava sličnosti u odnosu na uobičajeni tip obitelji te time olakšava bivanje manjinom u društvu. Sve dok djecu budemo izlagali samo ograničenim stereotipnim sadržajima ona će formirati u odrasle ljude koji te sadržaje potvrđuju. Ovaj serijal slikovnica nam donosi toliko potrebnu raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti koje na kraju nisu baš tako velike kakvim se obično prikazuju."

Interes za prošlogodišnjom slikovnicom naslova "Moja dugina obitelj" premašio je sva očekivanja, u čemu je prva slikovnica došla do više od 1000 ljudi u preko 25 zemalja. Iz Duginih obitelji poručuju kako i novu slikovnicu žele besplatno omogućiti svima koji je budu željeli.

"Jako nam je drago da su slikovnicu prošle godine tražili i heteroseksualni roditelji, gradske i školske knjižnice, nastavnici i profesori. Tijekom listopada pokrenut ćemo crowdfunding kampanju koju ćemo oglasiti na našim web stranicama i društvenim mrežama, čiji je cilj omogućiti nam da tiskamo slikovnicu u izdanju s tvrdim koricama, kao i bojanku koja će pratiti priču iz slikovnice. Svi koji su zainteresirani za slikovnicu mogu se već sad predbilježiti za nju putem naše web stranice. U planu imamo i još neke popratne sadržaje uz novu slikovnicu, namjeravamo održati predstavljanja i događanja vezano za nju i izvan Zagreba i jako nas veseli podrška i potpora unatrag ove dvije godine od kada smo započeli priču o Ani i Roku", završno je poručio Martinović.

*Prenosimo s prijateljskog portala Crol

Oceni 5