RTS-u ima ko da piše: Stvarno, ko je ubio Loru Palmer?
Firre 01 S

Agent Dejl Kuper u Crnoj kolibi: Samo za gledaoce koji su pričekali dva sata

Photo: artnet.com

Moje pravo da gledam film u nastavcima

Poštovana redakcijo mog prava da znam sve,

Ne znam da li ste primetili, ali pre 15-ak minuta došlo je do greške u emitovanju Vašeg cenjenog programa. Naime, na Drugom programu Vaše uvažene televizije prekinuli ste prikazivanje filma Twin Peaks: Fire, Walk With Me na pola, a onda je počeo prenos teniskog meča, pa želim, kao dobronameran gledalac, da Vam ukažem na tu omašku koja Vam se, pretpostavljam sasvim nehotično, potkrala.

Ukoliko, pak, nije reč o pogrešci, već o novoj programskoj orijentaciji koja računa na neprestano iznenađivanje gledalaca, na to da niko neće znati da li će film ili emisija koju gleda biti prikazani do kraja ili će biti prekinuti da biste emitovali nešto drugo, zanima me ko je osoba odgovorna za ovaj nadasve originalan koncept.

Pre ili posle prekida: Lora Palmer otkriva ko se krije pod maskom Boba

Želeo bih da o dotičnoj ingenioznoj personi napišem tekst, kako takav vispreni, kreativni kadar ne bi ostao u tami anonimnosti, sasvim nezasluženo. 

Ukoliko želite da nastavite sa ovakvom praksom, preporučujem Vam da sledeći put prekinete "Nemanjiće" ili 1389. po redu reprizu "Boljeg života", "Srećnih ljudi" i sličnih radošijada iz domaće kuhinje.

Sa izrazima osobitog poštovanja,

Tomislav Marković

P.S. Nakon pauze od jedva dva sata, čim se teniski meč završio, Drugi program RTS-a je nastavio sa emitovanjem Linčovog filma, baš tamo gde su stali, kao da nikakvog prekida nije ni bilo. Što nameće obavezu da ih pohvalim još više u njihovim kreativnim naporima da gledaocima svoj program učine što zanimljivijim, na sve dostupne im načine. Ne samo da se neko dosetio da emitovanje filmova prekine na pola, i to ne reklamama koje traju tričavih pet ili deset minuta, već na ciglo dva sata, nego je odlučio i da gledaoce koji su započeli sa gledanjem filma, a potom u svojoj naivnosti pomislili da se film neće nikada nastaviti  - počaste nastavkom dostignuća sedme umetnosti. Jasno je da je nepoznati heroj organizacije programa nepogrešivo procenio da je pauza od dva sata idealni vremenski period za slaganje utisaka, za kontempliranje o pogledanom prvom delu filma, za onaj tihi mentalni rad koji je ključan kad je u pitanju percepcija umetničkih dela.

Uostalom, ko je danas uopšte sposoban da pogleda film u celini i celosti, u jednom komadu, bez ikakvog prekida? Takvi gorostasni kapaciteti koncentracije pripadaju nekim davnim, prohujalim vremenima, pa je lepo videti da redakcija RTS-a ide u korak s modernim, brzim, dekoncentrisanim dobom. Zato ovim putem apelujem na nepoznatog genija koji se dosetio čudesnog postupka koji bi se mogao zvati “Izvinite zbog prekida programa u kom ćete pogledati nešto drugo, a nastavak onog što ste gledali sledi ubrzo, za dva sata, budite strpljivi” – da se javi, otkrije svoj identitet široj javnosti i izađe iz nezaslužene anonimnosti. Televizija koja ima ovakve kadrove ne treba da brine za svoju budućnost!

Oceni 5