XXZ magazin preporučuje
Prey

Photo: bloody-disgusting.com

Monstrumi stvarno postoje

Film

Prey (2022)

Oni koji su odrastali uz Predatora su od ovog filma očekivali puno. Očekivanja su se ispunila, budući da je Prey ostao veran priči o čudovištu iz dalekog svemira, i to na najbolji mogući način (plus ima i solidan CGI).

Nakon godina loših priča koje su svi brže-bolje zaboravili, novi prequal je prijatno iznenađenje. Posetioci iz svemira našu planetu poznaju mnogo duže nego što smo mislili, a Prey nas vraća na početak XVIII veka. Ispostavilo se da je to odličan potez, jer ne samo da donosi nove delove slagalice u poznatu priču, već je i inteligentno smešta u istorijski kontekst. To ne znači da smo dobili istorijsku dramu – naprotiv, sve se na kraju vrti oko jurnjave, krvi i uzbuđenja.

Junakinja Naru (Amber Midthunder) pokušava da pronađe mesto u svetu kojim upravljaju muškarci. Raspolaže neophodnim veštinama, a čudovište koje stiže izdaleka je prilika da to i pokaže. U početku joj niko ne veruje da monstrumi stvarno postoje, ali se to menja čim Predator s vukova i zečeva pređe na ljude.

Leto kada sam naučila da letim (2022)

Zasnovan na romanu Jasminke Petrović, a snimljen prema scenariju Ljubice Luković, u režiji Radivoja Andrića (Tri palme za dve bitange i ribicu, Munje, Kad porastem, biću kengur...), film Leto kada sam naučila da letim može se smatrati još jednim hitom koji će definisati generacije. I to ne neku određenu, već sve koje budu dopustile da dopre do njih. Neki ga označavaju kao dečji, drugi kao porodični, no reč je o filmu koji je za sve i svakoga u najboljem smislu tih reči. Fokus je naizgled na tinejdžerima koji završavaju osnovnu školu, ali je posvećen svima, naročito onima nešto starijima koji su makar na trenutak u proteklih tridesetak godina izgubili kompas.

Ako važi ona krilatica da na malđima svet ostaje (i ako im uopšte išta bude ostalo), onda imamo razloga za optimizam i spokoj, makar dok zli dedaci ne pritisnu neko dugme.

Stariji imaju običaj da za sve krive mlade dok precima neosnovano opraštaju i pretvaraju se u sve ono što nikad nisu želeli da budu. Svaka generacija je u opasnosti da ponovi greške svojih starijih, no ako je ikada bilo važno ispisati nove, drugačije stranice lične, pa i kolektivne istorije, onda je to upravo sad. Uveliko stasavaju naraštaji koji nisu doživeli rat, ne sećaju ga se, ne pamte, niti su bili rođeni za vreme rata. Sve što o tome znaju čuli su od svojih roditelja, baba i deda, ili pak nisu čuli uopšte. Znaju samo da se o nečemu ne govori, da se nešto ne pominje i da se stare, nezalečene rane ne diraju.

Više čitajte ovde.

The Square (2017)

Počinje kao satira, šiba na nežnim leđima savremene umetnosti, ali se potom širi na sve. The Square vrlo brzo poziva na preispitivanje, a naslov se odnosi na kvadrat nacrtan na trotoaru. Nije to običan crtež, već siguran prostor, utopija koje u stvarnom svetu nema. Ideja je da svako ko u njega kroči može da zatraži pomoć – i da je dobije. Suprotnost tome su obični prolaznici i građanka koja iz dana u dan postavlja isto pitanje – „Želite li da spasite ljudski život?“. Nikoga ne zanima kako.

Statisti u filmu prolaze jedni pored drugih, baš kao što i mi činimo iz dana u dan. Budući da ne živimo u kvadratu, drugi nas ne interesuju. Za to naravno postoje dobra opravdanja – niko na svetu nema dovoljno vremena da pomogne svim unesrećenim sugrađanima. Svako je na kraju prepušten sam sebi, a The Square nudi ideju da bi umetnost to mogla da promeni.

Više čitajte ovde.

Ostatnia rodzina – The Last Family (2016)

Verovali ili ne, sve ono što je slikao Zdzisław Beksiński nije ništa luđe, ili strašnije, od njegovog stvarnog života. Baziran na istinitoj priči, ovaj film nam pripoveda o velikom umetniku, o suludom životu koji niko ne bi mogao da izmisli.

Cela porodica Beksińskije živela kao da je nastala iz nekog uvrnutog sna koji često liči na noćnu moru. Pratimo ih čitavih deset godina, a za to vreme su proživeli više nego što bi neko za stotinu života.

Serije

The Sandman (prva sezona, 2022)

Nijedna ekranizacija nije uspela da nadmaši tekst (ili strip) iz kojeg je nastala, pa to važi i ovde. The Sendman je ipak sjajan uvod u sve ono što je stvorio Nil Gejmen, budući da iz svake scene izbija sve na šta smo od njega navikli. Neophodno je da se scenario malo zategne, te da se bolje fokusira, što će se, nadamo se, dogoditi u drugoj sezoni.

Prvi strip se u knjižarama pojavio još 1989. godine, a The Sandman je u međuvremenu pokupio brojne nagrade, te okupio horde obožavalaca. Proteklih decenija su mnogi hteli daga pretoče u film, ali se autoru sve do sada nijedan scenario nije dopao, jer, kako kaže, niko pre nije uspeo da pronikne u srž onoga što je izmislio.

Nova serija sigurno jeste, verovatno zbog toga što je u adaptaciji učestvovao i sam Gejmen. Dobili smo solidnih deset epizoda – ispostavilo se da se čekanje isplatilo.

RuPaul's Drag Race All Stars (sedma sezona, 2022)

Drag Race je mnogo više od rijaliti emisije, budući da se već 14 godina bavi pravima jedne manjine i donosi vidljivost pojedincima i pojedinkama čije se postojanje stolećima dovodilo u pitanje. RuPaul’s Drag Race All Stars 7 se nedavno završio, a s uživanjem smo gledali genijalnu Jinx Monsoon.

Älska mig – Love Me (dve sezone, 2019 -2020)

Ako je verovati internetu, ova švedska romantična dramedija još nije rekla svoju završnu reč, s obzirom na to da postoji mogućnost da dobije i treću sezonu. Zasad su tu dve originalne i jedna australijsko-američka, snimljena po uzoru na ovu. Zove se isto Love Me i prilično je verna adaptacija, gotovo u kadar preneta u Melburn, bez mnogo intervencija. Stoga je pitanje da li je uopšte bila neophodna i ta verzija, međutim, nije loša, budući da je skoro ista kao original. Možete gledati obe ili samo švedsku varijantu – nećete mnogo izgubiti.

Serija je idealna za letnju, odnosno prazničnu razbibrigu, premda nije glupa i pokreće neka važna pitanja koja rešava uglavnom na komičan način. Pratimo život jedne porodice – starog bračnog para i njihove odrasle dece – odnosno život svakog od likova ponaosob. Njihovi putevi ukrštaju se samo tokom porodičnih susreta. Nema među njima velike otuđenosti koju volimo da pripisujemo Skandinavcima. Sve porodice, ma gde bile, ponavljaju slične nezdrave obrasce, dok neki članovi pokušavaju da nanovo osmisle sopstveni i porodični život.

Akcenat je, kako i sam naslov sugeriše, na ljubavi, pre svega partnerskoj, i to u svim dobima, pa tek onda porodičnoj, prijateljskoj... Gledamo dinamiku odnosa starijeg para, tragične događaje koje vreme nosi i pokušaj da se sa životom nastavi. Tu je i mlada, poletna ljubav za koju mislimo da će trajati doveka, a lako može da se završi ni zbog čega. Najzad, pratimo i životno-ljubavni put glavne junakinje, žene u tridesetim godinama, sestre, ćerke, ali još ne i majke, koja pokušava da otkrije šta zaista hoće, a šta joj je nametnuto. Počinje kao tipičan kliše o ženi na pragu četrdesete, no vredi pratiti njen razvojni put, kao i put svih ostalih likova. Glumci su odlični, scenario pitak i zabavan čak i kad obrađuje teme od kojih svi bežimo, a čitava serija univerzalna priča o ljudskim odnosima i emocijama.

Knjige

Tomas Mor „Utopija“

Svojevrsna naslednica Platonove Republike, a preteča Volterovog Kandida, Morova Utopija je podjednako i idealna zemlja koliko je i zemlja koja ne postoji. S obzirom na to da je Mor razmatrao savršeno društveno i državno uređenje, Utopija se može posmatrati kao filozofsko delo, ali i kao satira koja ukazuje na manjkavosti engleskog društva šesnaestog veka. I mnogo šire. Kao i svaki klasik, univerzalna i primenjiva u svakom vremenu, a u ovom slučaju i nedosanjana.

Lars Fredrik Händler Svendsen „Filozofija usamljenosti“

„Usamljenost po definiciji podrazumeva neprijatnost ili bol usled nekakvog nedostatka u odnosu prema drugima. Čežnja je nužan sastavni deo usamljenosti. Ta čežnja podrazumeva želju da se ukloni fizička ili mentalna udaljenost od nekog ko nam je važan. To je potreba za nečijim prisustvom. Može da bude i čežnja za većom bliskošću s nekim ko jeste prisutan. Usamljenost je emotivna reakcija pojedinca na nezadovoljenu potrebu za zajedništvom. Važno je utvrditi da je usamljenost osećanje, jer se često meša s drugim fenomenima, posebno sa samoćom. Biti sam, i biti usamljen, dva su različita fenomena“.

Muzika

Maddie Zahm je mlada američka kantautorka koja je nedavno objavila svoj prvi EP You Might Not Like Her. Kaže da najradije piše i peva o temama koje je plaše i bole, te se tako njene pesme bave traumom, telom, slikom o sebi... Odrasla je u zadrtoj religijskoj zajednici, a kada je raskrstila sa crkvom, sopstvenim detinjstvom i demonima iz prošlosti, preselila se u Los Anđeles, autovala kao queer osoba i nastavila da se bori za sebe. If It's Not God i You Might Not Like Her su samo neke od numera koje govore o njenom putu.

 

Podcast

U raljama osećanja

Psihološkinja i psihoterapeutkinja Đurđa Timotijević autorka je podcasta čiji su gosti njene kolege koje pripadaju različitim terapijskim pravcima i školama, no svi su na istom zadatku i imaju isti cilj – da pomognu ljudima sa kojima rade, ali i onima koji ih slušaju. Svaka epizoda traje oko sat vremena i bavi se jednom gorućom temom iz oblasti mentalnog zdravlja.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Dazed and Confused (1993)

Kraj školske godine. Iako je na prvi pogled jurnjava s batinama – Dazed and Confused je više od toga. Doduše ne prodire u psihologiju junaka kao što smo navikli u modernim filmovima, ali je možda tako i bolje – mnogi se ni danas ne bave emotivnim stanjem svoje dece, pa slobodno možemo da pretpostavimo da je sedamdesetih godina (kad se dešava radnja filma) to takođe bio slučaj. Sloboda ima cenu, a to je prepuštenost samom sebi.

Dokumentarni film

The Janes (2022)

Za hrabrost je potrebno i društvo. Ovaj film je neverovatno važan za trenutak u kojem živimo, budući da priča o grupi žena koja je jednom promenila svet. Potrebne su nam ponovo.

Horor

Moloch (2022)

Reditelj Nico van den Brink nam je poklonio sjajnu priču, a u samom njenom centru su beleške o surovim pravilima patrijarhata koja su uništila, i na kraju razbesnela, generacije žena.

Video igre

Idealna železnica: Besplatna igra za prijatelje

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Unrailed!. Zainteresovani će moći da je preuzmu besplatno sve do 11. avgusta, kada nas očekuje neki novi naslov (ili dva).

Unrailed! je multiplejer u kojem igrač mora da sarađuje s prijateljima, a kako bi zajedno izgradili železničku prugu koja seče svakojake izmišljene svetove. Usput se susreću s lokalcima, pokušavaju da poboljšaju voz, te da ga sačuvaju od propadanja. Saradnja je dakle ključna za preživljavanje, posebno zbog toga što se igra komplikuje kako vreme prolazi.

Ova igra ima solidne ocene, zbog čega zaslužuje pažnju. Epic garantuje zabavu, pa je valjda zato i nudi besplatno, a inače košta oko 20 evra.

*Kontrapreporuke

Paper Girls (prva sezona, 2022)

Popustili smo pred dobrim kritikama, ali se ispostavilo da se utisak iz prve epizode nije popravio – sporo, dosadno, s mnogo propusta, a pritom liči na gomilu drugih serija koje računaju na nostalgiju.

 

Oceni 5