Rujanski hodočasnici
Mores 03 S

Photo: Mervyn O’Gorman

More ima bezbroj lica

More ima bezbroj lica. Zna se dogoditi da sve izgleda idealno. Tu je povoljna temperatura, boja je modra, sunce je na mjestu. Sve je tu, ali meni se ne ulazi. Osjetim nešto prijeteće, nešto gunđajuće, sebično u vedroj ljetnoj slici, ne znam, zaista ne znam što, pa uđem, zamahnem par puta i brzo izađem. U čemu je stvar? Možda je to samo moje stanje uma pa mi ga more, kao ogledalo, vraća. S druge strane, znam mu se približiti i pomisliti: ”Bože, moram odmah ući u OVO, moram postati dio ovoga pa onda neka mrem…”

More je tako komplicirani stvor. Jogunasto, odbojno, divno, veličanstveno, toplo, drago, primamljivo, zastrašujuće. Neki dan mi je prijateljica, na povratku s plaže, rekla da je more kao svila. Jučer sam i ja uronila u tu svilu i prisjetila se – ovo ljeto sam tri puta za more izabrala baš tu riječ. Svila. Što je to što čini razliku? Što se to posloži u teksturi mora da od svih pustih ljetnih kupanja zapamtim ta tri dana? U svilenom moru pliva se drugačije. Pažljivije, mekanije, obzirnije.

U srpnju, more je šareni patchwork, pa i čovjeku dođe da se veselo praćaka, da pršti. Krajem kolovoza i rujnu, more je, na trenutke, svila. Šumski zelena, nježna, neopisiva, omotana oko lebdećih tijela. Sve je u takvom stanju mora jako blizu savršenstva. Čak i kupači. Rujanski kupači u maloj vali su drugačiji. Tihi, mirni. Sve je blaže, usporenije, delikatnije. Otišli su oni koji su se bučno oprostili s ljetom i godišnjim odmorima, stigli su oni koji su samo zbog tog oproštaja i došli.

Oni koji cijelo ljeto čekaju kraj ljeta da bi u ljetu uživali. Ja sam dočekala i ispratila sve njih, imam tu privilegiju. Svi su mi bili radost. Iščekivanje i nestrpljenje nećkajućeg lipnja, vriska, cika i histerija prevrućeg srpnja i na kraju oni, ozbiljni rujanski hodočasnici. Jutros sam ubrala zadnje smokve, one koje su malo zakasnile dozrijeti. Rastvorila sam jednu, proučavala čudesnu unutrašnjost nekoliko trenutaka, progutala je i ostala zauvijek rujanski mlada – pomalo umorna, naoko mudra i zadovoljno mirna.

Oceni 5