Čitati o velikom plavetnilu
Marijj 37 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

More na papiru: kroz vodiče, putopise, sjećanja...

Darko Tralić: Najljepše jadranske plovidbe : 25 prijedloga kako za kormilom provesti 7 nezaboravnih dana negdje između Venecije i Otranta

Priručnik sadrži dvjestotinjak karata, planove ruta plovidbe i velik broj fotografija uz pomoć kojih će planiranje, a potom i sama plovidba Jadranom postati mnogo jednostavnija i sigurnija. Savjeti, iskustva i poziv na odgovornost pri upravljanju brodom raspoređeni su u detaljne opise dvadeset i pet sedmodnevnih ruta. Okupljene informacije najviše će koristiti onima koji se povremeno (ili možda prvi put) odlučuju za najam broda, ali dobro će poslužiti i iskusnim jedriličarima.

Jurica Gašpar: Legende svjetla: priče hrvatskih svjetionika i njihovih duša - svjetioničara

Knjiga je rezultat trogodišnjeg razgovora s preostalim jadranskim svjetioničarima i iskustvu autora u suživotu na svjetioniku. Knjiga pripovijeda i o gradnji jadranskih svjetionika, predstavlja kratak presjek monumentalnog višedesetljetnog plana Austro-Ugarske države da uspostavi mrežu od stotinu svjetionika na obali istočnog Jadrana. Raspadom te države, zaustavljena je gradnja kompliciranih i čvrstih objekata za smještaj svjetioničara i njihovih obitelji.

Jacques-Yves Cousteau i James Dugan: Živo more

Ova knjiga je jedno od najsjajnijih znanstveno-popularno istraživačkih djela našeg vremena. Cousteauov neotkriveni kontinent je morsko dno, a nepoznati koraljni otoci Južnog mora su brazde oceanskih dubina.

Joshua Slocum: Jedrilicom sam oko svijeta

Autor je prvi sam oplovio svijet na jedra u jedanaestmetarskom brodu i opisao ga pa se njegova autobiografska ispovijed i opis puta čitaju i danas s velikim interesom. Knjiga je postala kultnim brodski dnevnikom u kojem je opisan pomorski put, zapažanja, doživljaji i vještine te odnos prema svijetu i životu naroda koje je autor upoznavao na svojem putovanju. Ilustrirana je crtežima prema izvornom izdanju.

Ocean: velika ilustrirana enciklopedija

Kroz nekoliko poglavlja i niz tematskih cjelina daje se sveobuhvatan prikaz mora i oceana: fizička i kemijska svojstva mora (svojstva morske vode, geologija oceana, cirkulacija i klima, valovi i mijene); najvažnije zone mora i oceana (obalna i priobalna područja, plitka mora, otvoreno more i morsko dno, polarna mora); morski život (ekologija, povijest života u moru, domene i carstva morskog života); atlas oceana (kartografski prikazi glavnih oceana i mora). Postoje pojmovnik i kazalo.

Vladimir Isaić: Pomorski običaji i tradicije

Pomorski običaji su ustaljeni postupci u pomorstvu koji su prema utvrđenom ceremonijalu i kurtoaziji postali tradicija. Njihovi korijeni zadiru duboko u prošlost, a nastali su u vremenu kada se nemirni ljudski duh otiskivao na more u želji za otkrivanjem nepoznatog i savladivanju iskonskog straha od neizvjesnosti nepoznatog. Običaji su potom postali tradicije, nastali također u praktičnim saznanjima i iskustvima brodogradnje i plovidbe morem. Knjiga nije samo suha registracija ili opis postupaka određen nekim pravilom, već je naglasak na njihovom nastanku, genezi i primjeni do današnjih dana. U tekstu su dati i brojni primjeri hrvatskih rješenja koji pokazuju koliko je stara naša pomorska praksa.

Josip Riđanović: Geografija mora

Oceani, mora, zaljevi, fjordovi i morski prolazi su područja bogatog istraživanja znanosti o moru. Izučavanja mora spadaju u razvojne tokove ljudskoga društva pa nam autor objašnjava i međunarodne odredbe o moru. U knjizi je objavljen i Unescov program o moru, mnogobrojne karte i bogata bibliografija o istraživačima morskih površina i zemljopisnih putovanja.

Danijel Frka, Jasen Mesić: Blago Jadrana : ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana

Ovo novo izdanje, proširen je i obnovljen prikaz kulturnog i povijesnog blaga podmorja Jadrana s ciljem upoznavanja i čuvanja. Svaka olupina je obrađena tako da je prikazan povijesni kontekst u kojem je pojedini brod ili zrakoplov bio u funkciji, opisane su okolnosti koje su dovele do njegova potonuća, a u posebnom poglavlju prikazano je današnje stanje olupine. Novi materijali, nove kvalitetnije fotografije i novi podaci za stare lokalitete kao i novi lokaliteti i teme prisilili su autore na odabir. Iako raspolažu podacima za veći broj lokaliteta zbog opsega knjige i kvalitete informacija ograničili su broj lokaliteta i opseg tema. Knjiga je namijenjena prije svega roniocima ali i svima koji vole pomorsku povijest, more i podmorje.

Joža Horvat: Besa - brodski dnevnik

Kultni brodski dnevnik hrvatskog književnika izlazio je periodički u tisku šezdesetih godina za vrijeme njegova putovanja oko svijeta, a od 1973. do danas ostvaruje nova izdanja na hrvatskom i drugim jezicima.

priredili Petar Šegedin, Ozren Žunec: S ove strane beskonačnosti : filozofiranje i more

Zbronik sadrži izlaganja s filozofskog skupa pod imenom Filozofiranje i more, održanog u Orebiću 2007. Autori su se posvetili analizi teme u djelima koja su u filozofiji i književnosti reprezentativna kada je riječ o fenomenu mora ili plovidbe. Već u prvom eseju Damir Barbarić izlaže o manje poznatom Hoelderlinovu djelu "Arhipelag", da bi proširio analizi na geografsku, odnosno kulturološku osnovu šireg značenja. Promišljanje prostora mora u kontekstu književnosti kulture izložio je u esejima Stipe Grgasa i Svenda Erika Larsena. Davor Ljubimir piše o viđenju mora, njegovu mitološkom promišljanju, a Igor Mikecin o slici plovidbe u Platonovim Dijalozima. Sagledavanje plovidbe i polisa u Platonovoj Politeji izložio je Ozren Žunec. Petar Šegedin analizira Nietzscheovo filozofiranje na temu mora.

Mirjana Kos, Julija Lozzi Barković: Kvarnerska kupališna baština : nestala kupališta s kraja 19. i početka 20. stoljeća

Morske kupališne građevine na Kvarneru i na otocima nekada su postojale u velikom broju, no većini, osim na starim razglednicama i fotografijama, danas više gotovo da nema ni traga. Razlozi neočuvanosti kupališne infrastrukture leže prvenstveno u poteškoćama njihovog održavanja, posebice zbog propadanja željeznih konstrukcija od kojih su sazdana pod utjecajem slane morske vode, kao i zbog lake zapaljivosti njihovih drvenih dijelova (kupalište Angiolina u Opatiji izgorilo je 1989. godine). S vremenom kupališta su postala smetnja prometnim i drugim potrebama, a njihovom nestajanju doprinijeo je i nemar društvene zajednice te nedalekovidno razmišljanje o potrebi njihove valorizacije i očuvanja. Premda su ovi montažni ili polumontažni kupališni objekti često unaprijed predviđeni kao privremeni, u vremenu nastanka te u razdoblju postojanja integralni su i važan segment komunalne infrastrukture obalnih i otočnih mjesta i gradova, a kao značajna kulturno-turistička baština na nacionalnoj i međunarodnoj razini (takve strukture u inozemstvu se smatraju atrakcijom) zaslužuju primjerenu dokumentaciju, valorizaciju, te eventualno rekonstrukciju uz uređenje nekih osuvremenjenih sadržaja u njihovom sklopu.

Neal Ascherson: Crno more

Knjiga škotskog publiciste i novinara koja sveobuhvatno zahvaća područje Crnog mora od najstarijih vremena do danas s različitih gledišta: povijesnog, zemljopisnog, političkog, kulturološkog... i nudi utemeljene izvore za razumijevanje jednog od najzanimljivijih i najturbulentnijih prostora europske povijesti.

Maksim Klarin: Priručnik za voditelje brodica

Priručnik za voditelje brodica autora kapetana duge plovidbe Maksima Klarina novo je izdanje usklađeno s Europskim standardima, sadrži sve ono što je bitno za voditelja brodice te mornara motorista kao i temeljna znanja za kormilare. Namijenjen je svim vlasnicima plovila, kao i svima koji imaju potrebu za polaganjem državnog ispita za Voditelja brodice bez kojeg se ne smije upravljati plovilima, te kandidatima za samostalno pripremanje ispita za niža i viša zvanja u pomorstvu. Sadrži propise u plovidbi, red u lukama, motoristiku, meteorologiju, manevriranje brodicama, poglavlje gdje se objašnjava kako izbjeći sudar na moru i mnoge druge mornarske vještine.

Mladen Šutej: Priče s oceana

Priručnik za voditelje brodica autora kapetana duge plovidbe Maksima Klarina novo je izdanje usklađeno s Europskim standardima, sadrži sve ono što je bitno za voditelja brodice te mornara motorista kao i temeljna znanja za kormilare. Namijenjen je svim vlasnicima plovila, kao i svima koji imaju potrebu za polaganjem državnog ispita za Voditelja brodice bez kojeg se ne smije upravljati plovilima, te kandidatima za samostalno pripremanje ispita za niža i viša zvanja u pomorstvu. Sadrži propise u plovidbi, red u lukama, motoristiku, meteorologiju, manevriranje brodicama, poglavlje gdje se objašnjava kako izbjeći sudar na moru i mnoge druge mornarske vještine.

Frank A. Worsley: Endurance

Kolovoz je godine 1914. Frank A. Worsley, kapetan broda Endurance, isplovljava s dvadeset i osam članova posade na ekspediciju prema Anartici. Namjeravali su priječi pješice i na saonicama s jednog kraja Antarktike na drugi i time ostvariti jedini preostali veliki cilj antarktičkih putovanja nakon osvajanja Južnog pola. Nisu uspjeli. Brod je zapeo u antarktičkom ledenom pojasu i potonuo u Weddellovom moru, ali je ova nevjerojatna avantura ostala zabilježena kao primjer ljudske upornosti, izdržljivosti i odanosti.

Jasen Boko: Tragovima Odiseja : kontroverzni putopis o lutanju grčkog junaka Jadranom

Putovanje kao metafora života književno je ruho dobilo u nebrojenim djelima svjetske književnosti, najpoznatije u Odiseji. Uzimajući Homerov ep kao vodič, autor slijedi itačkog kralja igrajući se pritom idejom da je ovaj Kalipsu našao na Mljetu, Kirku na Korčuli, Polifema na Hvaru... Je li to Odisej zapravo lutao Jadranom?

Thor Heyerdahl: Kon-Tiki : na splavi preko Tihog oceana

Thor Heyerdahl je norveški pomorski biolog i antropolog. Bio je pacifist i vatreni pristaša ekologije ("zeleni"). Najpoznatiji je po ekspediciji "Kon-Tiki" iz 1947. godine na koju 33-godišnji Heyerdahl odlazi s grupom suradnika u Južnu Ameriku. Tamo gradi splav od balzamova drveta i drugih domorodačkih materijala. Želio je dokazati komunikaciju pretkolumbovskih civilizacija iz Polinezije i Južne Amerike. Jedini moderni uređaj koji su ponijeli na ekspediciju bio je radio. Sa sobom na splav ponijeli su samo suhu hranu, pitku vodu u 56 limenki, a kao nadopunu jelovniku, lovili su ribu. Putovali su 101 dan preko Pacifika, a na kraju putovanja splav imena Kon Tiki razbila se na koraljnom grebenu Raroia iz otočja Tuamotu. Heyerdahl je postigao svoj cilj, te je knjiga o ekspediciji postala bestseler, a dokumentarac o legendarnom putovanju osvojio je Oscara 1951. godine.

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5