XXZ magazin preporučuje
The Old Guard

Charlize Theron u "The Old Guard"

Photo: gritdaily.com

Mozak na pauzi

Film

South is Nothing - Il Sud è Niente (2013)

Grazia živi sa ocem u primorskom gradiću na jugu Italije, radi u ribarnici i bori se sa traumama. Život joj ne pruža mnogo opcija, a u kretanju napred je ometa i to traga za nestalim bratom Pietrom.

U pitanju je debitantski film italijanskog reditelja Fabia Molla, koji istražuje probleme odrastanja i života u provinciji. Građen je kao porodična drama sa malo magičnog realizma, kao priča u kojoj se životne poteškoće otkrivaju paralelno sa tumačenjem onoga što se dogodilo sa bratom glavne junakinje. Grazia je kompleksna heroina, koja se bori protiv tišine kojom se okružio njen otac, ali i protiv tišine uopšte, te se nosi sa bolom koji je ostao iza gubitka brata.

Film se kreće napred skoro potpuno tiho, pa izgleda da su reči suvišne, i da za opisivanje prepreka ipak dovoljan i muk protiv kojeg se toliko borimo.

The Fixer – Fixeur (2016)

Radu je novinar koji se bavi internacionalnim skandalom, a u pitanju je vruća priča o maloletničkoj prostituciji. Pored toga što želi da se izbori za pravednije društvo, Radu u ovoj temi vidi i mogućnost za napredovanje, ali je radni zadatak teži nego što je očekivao, pa ga svaki trag približava rešenju, ali i moralnim granicama i ograničenjima koja su postavljena kako bi se sačuvalo ono što se tumači kao ljudsko.

TudorIstodor svojim glumačkim performansama postavlja temelje filma, te temelje za kritiku medija koji često zaboravljaju šta je etika. Ovo je i odličan primer takozvanog „rumunskog novog talasa“, i donosi nove perspektive, te je snimljen tako da je prepoznatljiv kao deo novog pokreta, ali i kao zasebna celina – plod genijalnosti reditelja AdrianaSitarua.

Serije

Brief Encounters (mini serija, 2016)

Godina je 1982, Margaret Thatcher je britanska premijerka, a niža srednja klasa u Šefildu jedva sastavlja kraj s krajem i klizi ka siromaštvu. Kako bi obezbedile ikakvu dodatnu zaradu za svoju porodicu, žene koje su dotad bile uglavnom domaćice uzimaju stvar u svoje ruke. I to vibratore, šljašteći donji veš i slična bračna pomagala. Baš tako nazivaju svoju robu, s ciljem da se približe običnim ženama, sličnim sebi, i preduprede sva moguća zgražavanja i malograđanska negodovanja. U početku će ići teško, ali svaki posao je dobar kad se pošteno radi i plaća, a naročito kad se voli.

Tako i naša glavna junakinja Stephanie (u nezahvalnim ulogama dobrica uvek sjajna Sophie Rundle)  pronalazi sebe u ulozi prodavačice sposobne da potencijalne kupce ubedi u kvalitet proizvoda. Nema tu nikakve lascivnosti, mesta za podsmeh ili revolucionarnih poteza. Baš u tome i jeste lepota serije. Vibratori i spavaćice tretiraju se isto kao i kreme ili varjače. Nakon što se puritanski duhovi smire i shvate da im Stephanie i njene koleginice zapravo prodaju sreću i lepotu nezavisnosti, posao ostaje posao, a želja za boljim životom jača od svega.

Baš kao što se emancipuju od muževa kao onih koji jedini zarađuju i o njima brinu, emancipuju se i od njihovih tela. Za sreću i sigurnost sada su u stanju same da se pobrinu, pa ljubav bez interesa (p)ostaje jedina željena opcija. U skladu s tim, Brief Encounters nudi nam i dosta šećera i šećerlema, ali uvek u realnosti onakvoj kakva jeste. Divna serija – pametna, a greje srce i uz sve to donosi fenomenalnu plejlistu hitova iz '80-ih.

London Irish (mini serija, 2013)

Još jedna komedija, ovoga puta bez imalo šećera, više sa ukusom tamnog piva i neke žestine. Premisa je jako dobro poznata – nekoliko prijatelja (u ovom slučaju četvoro) sedi i baca fore u pabu, živi neuredni cimerski život, pije, psuje i završava u raznoraznim situacijama – od onih svakodnevnih do najbizarnijih mogućih. Četvoro prijatelja dolaze iz Belfasta, žive, rade, a i ništa ne rade u Londonu. Koriste svaku priliku koja im se pruža da ismeju britanski imperijalizam, ali i sopstvene mane, što lične, što nacionalne.

Na tragu čuvene Men Behaving Badly, uz opori humor, rafalno ispaljivanje replika, pregršt besmislenih situacija i priča, London Irish je prava polučasovna TV poslastica, za dane kada je mozak na pauzi. Šteta što nema više epizoda.

Night on Earth (1. sezona, 2020)

Sve je manje onoga što ostaje sakriveno, pa je čovek u svojim pohodima osvojio noć, i pobedio mrak koji je sve do skoro čuvao mnoge tajne. Zahvaljujući novim tehnologijama oni koji snimaju životinje mogu da im priđu bliže nego ikad, a termalne kamere su tu da sklone i poslednje prepreke, i gledaocu ponude novo čulo kojim se bolje vidi.

Dokumentarna serija prikazuje scene koje izgledaju kao da dolaze iz nekog drugog univerzuma, a šest epizoda se razlikuje od svega što je ranije moglo da se vidi. Tako oni koji su odrastali uz Opstanak i slične prirodnjačke programe sada dobijaju još jedan sloj – dimenziju kroz koju se ulazi u najintimnije momente životinjskog sveta.

Naratorka Samira Wiley scene obogaćuje audio tumačenjem, a kroz tekst koji je više poetičan nego što je to obično slučaj u ovakvim programima, Zahvaljujući tome se dobija celina koja slobodno može da se opiše kao poezija života, te jedno od boljih tumačenja noći na Zemlji.

JU-ON: Origins (1. sezona, 2020)

Kao dopuna poznate horor franšize, JU-ON: Origins nudi još detaljniju mitologiju, i sveže tumačenje stare priče. Jedina mana je u tome što će serijal privući samo najokorelije obožavaoce ukletog narativa.

Ju-On priča je počela još 1998. godine, i do danas broji 13 dugometražnih filmova, sedam romana, dva kratka filma, tri stripa i jednu video igru. U pitanju je klasična priča o ukletoj kući, a japanske varijante su pre nekoliko godina dobile i američki rimejk.

Ova serija je i deo projekta u okviru kojeg Netflix investira u programe koji nisu na engleskom jeziku, pa gledaoci dobijaju epizode na japanskom, koje prikazuju događaje za koje pojedini mediji tvrde da su se zaista dogodili. U pitanju je, naravno, marketinški trik koji horor kreatorima odavno dozvoljava da se pozivaju na takozvane istinite događaje, i svojim pričama tako dodaju još jedan sloj strave – sloj koji dolazi iz delimičnog, ili potpunog, uverenja da su neki prostori zaista ukleti.

Knjige

Erih From „Umeće življenja“

Uvek nam je potrebno da umemo da živimo, a posebno u ova sumanuta vremena. From ovde prvo pokazuje lažne puteve ka samoosvešćivanju, koje je jasno uvideo još pre mnogo godina, da bi potom nacrtao mapu ka putu  na kojem se samosvest zaista može steći. Samoanaliza kao alatka za bolje sutra.

Janko Polić Kamov „Isušena kaljuža“

Kako smo gorljivo raspravljali o lektiri čitava tri i po dana, rešili smo da ne dopustimo toj temi da zamre i nekoliko nedelja preporučujemo dela koja se nalaze ili koja bi trebalo da se nađu na spisku srednjoškolske lektire.

Jasno je da Kamov nema nikakve šanse u borbi s našim školskim sistemom, ali ako ijedan tinejdžer ovo čita, ili pak roditelj tinejdžera, neka obrate pažnju na „Isušenu kaljužu“ i muke Arsena Toplaka, kako lične tako i književno-stvaralačke. Koliko ima samosažaljenja, toliko ima i ironije, koliko misli o posebnosti, toliko i svima zajedničkih zabluda. Neshvaćena, kao i sam pisac, Isušena kaljuža nam pruža sve ako joj to dopustimo. Možda se nasmejemo i zacelimo i onu u sebi.

Pesme

White Lies – Time To Give

Pesmu smo otkrili u TV seriji Defending Jacob, pa velikodušno delimo ovo otkriće s vama.

Sam Smith – Fix You

Višestruki Grammy laureat Sam Smith obradio je popularnu baladu benda Coldplay Fix You i uneo neki novi, nežniji senzibilitet, uz besprekoran vokal koji je njegov zaštitni znak.

Nostalgija

The Lady Vanishes (1938)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Čovek koji je voleo misterije dobar je u građenju priče u kojoj jedna junakinja nestaje, dok druga kreće u potragu za njom iako je se taj nestanak uopšte ne tiče.

Popeye the Sailor Meets Sindbad the Sailor (1938)

Sinbad tvrdi da je najbolji mornar na svetu, ali se Popaj sa tim ne slaže. Tu je i Oliva, te Pera Ždera, a radi se o crtanom filmu uz koji su mnogi odrastali, a koji i danas ostavlja bez daha, najpre zbog besprekorno nacrtanih monstruma.

Dokumentarni film

Mucho Mucho Amor (2020)

Sjajna životna priča o astrologu koji je Kleopatra pre Kraljice Kleopatre. Zanimljiva storija o tome kako je Walter Mercado osvojio skoro čitav svet, a onda iznenada nestao, te o tome koliki teret drugačiji identitet predstavlja u javnom životu.

Cassandro, the Exotico! (2018)

Preporučujemo da se ovaj dokumentarni film gleda zajedno sa prethodnim, a ovog puta je u pitanju kvir rvač, te priča koja je drugačija, ali ipak neodoljivo slična.

Kratki film

The Fall (2019)

Maskirana rulja surovo kažnjava maskiranog pojedinca, a reditelj Jonathan Glazer se bavi lovom na ljude koji je ništa drugo do alegorija na aktuelne društvene situacije.

Video igre

Amazon najavio Fallout TV seriju

Amazon je objavio planove za novu TV seriju, a u pitanju je sadržaj koji će se zasnivati na video igri Fallout kuće Bethesda.

U projekat su ušli i Jonathan Nolan i Lisa Joy, koji su radili i na seriji Westworld, tako da zainteresovani već očekuju neobičan i egzotičan rezultat. Napominje se da je Fallout već postao fenomen – globalna franšiza kojoj su mnogi žrtvovali sate svog slobodnog vremena, a najviše zbog slojevite priče u kojoj se vodi računa o detaljima.

Iz kompanije Bethesda je moglo da se čuje da već deset godina pokušavaju da Fallout pretvore u seriju, a sada se napravio prvi korak u tom smeru, iako se još uvek ne zna kada će prve epizode stići do vojske obožavalaca.

Nešto između

The Old Guard (2020)

Kretao se od „kontrapreporuke“, do „preporuke“, i na kraju završio u sekciji „nešto između“. Svet je, kažu, poludeo za novim filmom sa CharlizeTheron, a mi smo, eto, ostali relativno „normalni“.

Nije nemoguće da se ovaj uradak odgleda do kraja, ali je prepun rupa i polovičnih objašnjenja. Osnovna ideja je zanimljiva, ali se nije otišlo dalje od stereotipnih prikaza, te junaka koji su jednodimenzionalni. Ali ako je svet pomahnitao, možda se to dogodi i vama. Procenite sami.

*Kontrapreporuke

Ares (1. sezona, 2020)

Odgledali smo do kraja i ne kajemo se, ali ništa to ne valja – dosadno, previše umotano u tupava objašnjenja.

Warrior Nun (1. sezona, 2020)

Warrior nun? Really?

 

Oceni 5