Retro intervju: Kim Basinger (1997)
Kimm 02 S

The Marrying Man (1991)

Photo: IMDb

Možda sam zaista naivna...

Posle dvogodišnjeg odsustva zbog materinstva Kim Basinger se vraća na veliki ekran sa cool noir-filmom L. A. Confidential". U ovom razgovoru za magazin „Movieline“ ona priča o bebi, ambicijama i šta ju je privuklo filmu čija se premijera uskoro očekuje...

Za Kim Basinger nije se čulo neko vreme jer je izbegavala publicitet. Vodila je parnicu zbog odbijanja da igra u filmu Boxing Helena i to ju je koštalo više od tri miliona dolara. Odustala je od izgradnje centra za kreativne umetnosti u gradu Brejslton u Džordžiji. Dobila je bebu. Pojavila se u filmu Roberta Altmana Visoka moda i plakala svake večeri, jer nije znala šta da radi (pa ipak je duhovito odigrala ulogu modne TV reporterke). I, naposletku, snimila je L. A. Confidential, film prema romanu čiji je autor kultni pisac James Ellroy, a adaptirao ga je Curtis Hanson. Ona igra misterioznu party-devojku u noir-filmu, čija se radnja događa pedesetih godina u Los Anđelesu.

Sad, pošto je odlučila da se ponovo eksponira u javnosti, njeni obožavaoci mogu da odahnu: nije izgubila smisao za humor, i dalje veruje da je povrće jedina hrana koju treba konzumirati, ume da barata rečima i kaže šta misli, nekonvencionalna je i lepa, kao i ranije, a osim toga, rešena je da ne dozvoli mangupima da je poraze.

MOVIELINE: Od našeg poslednjeg razgovora imali ste prinovu u porodici. Ona je tu već godinu i po dana. Kako je prošla vaša trudnoća?

BASINGER: Prvih šest meseci osećala sam se kao da imam morsku bolest... Svi su to zvali jutarnjom mučninom. Za mene je to bila morska bolest dvadeset četiri sata dnevno.

MOVIELINE: Da li vam je Alec pomogao da je lakše podnesete?

BASINGER: Alec je u to doba bio u Njujorku i snimao Porotnika. Imala sam čudesnu grupu za podršku, sastavljenu od žena koje rade u mojoj kući, ali kasno noću, dok sam se preturala po krevetu, nije vredelo ništa osim da se obraćam Bogu: "Pomozi mi, ovo je užasno!"

MOVIELINE: Jeste li znali da ćete roditi devojčicu?

BASINGER: Ne, nismo hteli da znamo unapred. Podsvesno, i Alec i ja smo mislili da će to biti sin. Kad se beba pojavila, moj doktor je rekao: "Pa, ova nema muda." Mislila sam da mom detetu možda nedostaje neki deo anatomije. Alec je totalno posiveo. Onda je shvatio i rekao: "To je devojčica!" Ja sam doslovce bila u šoku.

MOVIELINE: Je li to bio prirodni porođaj?

BASINGER: Ne, imala sam carski rez. Moja beba je četiri meseca bila u vaginalnom kanalu glavom nadole. Ali tri nedelje pre prognoziranog porođaja potpuno se preokrenula. Moj lekar je predložio proceduru pomoću koje bi pokušali da je okrenu (u normalan položaj). Neću da dramatizujem, ali u životu nisam doživela ništa bolnije. Alec mi je držao noge, dve bolničarke su mi držale ruke. Okrenuli su bebu za tri četvrtine kruga, a onda su napravili pauzu da se odmorim. U međuvremenu, beba se vratila u prvobitnu poziciju. Briznula sam u plač. Rekla sam: "Ne vraćam se danas kući bez bebe! Uradite šta mora i vadite je!" Dva sata kasnije bila sam u operacionoj sali.

MOVIELINE: Da li ste je dojili?

BASINGER: Da, ali nisam imala mleka kao one žene koje podsećaju na kravu Belku i hvale se da viškom mogu da pune boce. Meni to zvuči kao bajka. Dojila sam je četiri meseca, ali sam uvek morala da imam dopunu.

MOVIELINE: Na koga liči, na vas ili na Aleca?

BASINGER: Da se izrazim ovako... Koliko puta nedeljno Alec dođe kod mene i pita: "Jesi li sigurna da je moja?" (Kroz smeh) Je li to odgovor na vaše pitanje?

MOVIELINE: Čiji temperament ima?

BASINGER: Ja sam prgava, ali ne kao Alec. Mislim da takve osobe teško mogu da žive pod istim krovom. Okej? Pošto je dete takvih roditelja, logično je da Ireland dobija nastupe ćudljivosti, što znaju sve majke.

MOVIELINE: Hoće li ikada probati meso?

BASINGER: Ah, ne. Zdrava je i jede svaku vrstu povrća na planeti. I repicu, i sočivo, i grašak, i kelerabu, i cveklu.

MOVIELINE: A šta ako se kao tinejdžerka pobuni počne da tamani Big Mac?

BASINGER: Znate šta, ne mogu da predvidim svoju reakciju u to doba, ali nadam se da ću se setiti kad sam ja prolazila kroz tu fazu i želela da nosim kratke suknje sve do moje znate-već-šta... Deca moraju da odrastu i sama donose odluke - da li žele body-piercing ili što god misle da im je potrebno.

MOVIELINE: Radite li na drugom detetu?

BASINGER: Volela bih da imam još jednu bebu. Ali, razmišljali smo i o usvajanju.

MOVIELINE: Ako se odlučite da je usvojite, sumnjate li da će to biti dečko?

BASINGER: (Smeh) Većina naših pasa su ženke i Alec uvek kaže da je okružen kučkama.

MOVIELINE: Da li strast između vas i Aleca još traje - ili je zamenjena bračnom rutinom?

BASINGER: Alec iskreno veruje da je fokus sada u bebi. Gostovao je u šou-programu Rosie O'Donnell i rekao: "Moja žena i ja se razvodimo: ona se zaljubila u drugu ženu - četrnaesto-mesečnu ćelavu devojku." Publika je bila tako zgranuta njegovom izjavom da uopšte nije ukapirala vic. Kad imate dete, strast prolazi kroz razne faze. Ima blistavih trenutaka, ima sukoba. Mi smo zajedno već sedam godina i bilo je i dobrih i loših dana. Mislim da me je to ojačalo i popravilo kao osobu.

MOVIELINE: Evo šta je Alec kazao za vas: "Ima u njoj neke naivnosti. Ona jednostavno ne shvata neke stvari. I ja to volim kod nje." Jeste li zaista tako naivni kao što on veru-je?

BASINGER: I moje mišljenje o njemu je slično. Naši karakteri se drukčije manifestuju. Alec je društven, govorljiv, otvoren i vidi da sam sramežljiva... Možda sam zaista naivna.

MOVIELINE: Šta vas je navelo da prihvatite ulogu u "L. A. Confidential" za svoj povratak filmu?

BASINGER: Kad sam prvi put pročitala scenario, rekla sam: "Ne, ne želim to da radim." Jednostavno, nisam videla sebe u toj ulozi. Želela sam nešto kao Jane Eyre. Ponekad sam svoj najveći neprijatelj kad biram scenario. Sam Bog zna da sam u životu pravila očajne izbore, a da sam odbijala zaista dobre ponude, filmove koji su druge pretvarale u zvezde. Po savetu svog agenta, ponovo sam pročitala L. A. Confidential i shvatila zašto je insistirao. Bila sam nervozna kad smo se reditelj Curtis Hanson i ja sreli, jer sam imala neka pitanja u vezi s filmovima The River Wild i The Hand That Rocked The Cradle. Ali on je imao jasnu predstavu koga želi za lik Veronice Lake. Za mene je to čudesna uloga jer su me dosad zaobilazile ozbiljne dramske role.

MOVIELINE: Filmovi tipa "Telesna strast"?

BASINGER: Oh, ne. Radila sam Deveti po nedelja. Sve žene žele da se lepo obuku i izgledaju kao Nicole Kidman u Portretu jedne dame. U L. A. Confidential igram ozbiljnu party devojku, a partneri su mi Kevin Spacey i Danny DeVito. U stvari, cela ekipa je fantastična... Njih dvojica plus Russell Crowe, Guy Pearce, David Strathairn, James Cromwell. Russell Crowe je jedan od najtalentovanijih ljudi s kojima sam radila. James Cromwell igra lošeg momka - a meni se toliko dopao kao farmer u Babe da mi je bilo tužno što ga vidim kao negativca.

MOVIELINE: Alec se bavi politikom. Šta mislite, da li bi bio bolji kongresmen, guverner ili senator?

BASINGER: Zaista ne znam, jer se menja tako naglo. Kao dete želeo je da bude predsednik. Ne znam gde će završiti, ali ne bih se čudila što god da postigne.

MOVIELINE: Sećate li se da smo poslednji put razgovarali o tome šta bi bilo kad bi svemirski brod lebdeo iznad vas, a vi morali da birate između puta u nepoznato i života s Alecom? Vi ste tada izabrali put u kosmos. lsto pitanje, samo biste ovoga puta morali da napustite Aleca i bebu. Da li biste otišli?

BASINGER: A da li bih se vratila?

MOVIELINE: Ne znate.

BASINGER: To je vrlo nezgodno pitanje. Kao u Sofijinom izboru. Ako bi mi neki glas govorio da napustim porodicu i odem, otišla bih. Ako bi nagon da odem bio jači od mene, učinila bih to.

*Prevod intervjua objavljen je u XZ magazinu u maju 1997.

Oceni 5