XXZ magazin preporučuje
The Good Nurse

Photo: JoJo Whilden / Netflix

Može li se istinski razumeti i oprostiti

Film

The Good Nurse (2022)

Nova Netflixova drama odbacila je glamur i bombastične obrte kako bi se okrenula istinitoj priči i često nedokučivim devijacijama ljudske prirode. Šta je to što čoveka tera da čini zlo, može li ikakva traumatična predistorija biti opravdanje, može li se istinski razumeti i oprostiti – to su samo neka od pitanja koja film postavlja.

Snimljen prema istoimenoj knjizi Charlesa Graebera iz 2013. godine, donosi priču o medicinskim tehničarima koji su postali najbolji prijatelji, a predstavljaju dve strane čoveka. Dok je Amy brižna, posvećena i požrtvovana, Charlie samo deluje tako, dok u sebi nosi tamu i porive koji se ne mogu objasniti drugačije nego dijagnozom psihopatije. Kao po pravilu, takvi uvek pronađu žrtve u ljudima koji simbolizuju suštu suprotnost. Međutim, postoje indicije da se između Amy i Chralieja razvilo pravo, obostrano prijateljstvo i da ono zrno ljudskosti u monstrumu zaista ume da se učini veće nego što jeste.

Ko je Charles (Charlie) Cullen saznajemo već iz samog trailera, tako da nije reč ni o kakvom spoileru, niti misteriji, već o sudiji karaktera koji nam ipak ostaje nejasan. Kao što nam mogu biti nejasne i razmere Amyne dobrote i tolerancije. Ona je jedan od retkih likova od integriteta i intelekta koji ne pravi kompromise, a pritom ne srlja bezglavo u provaliju. Igra je fenomenalna Jessica Chastain, a u ulozi Charlesa pojavljuje se Eddie Redmayne.

Dok se oboma predviđaju nominacije za Oskara, publika ipak ostaje da razmišlja o odgovornosti sistema (u ovom slučaju američkog zdravstvenog) i nezajažljivoj želji za profitom, te pranjem ruku od svakog oblika odgovornosti.

Im Westen nichts Neues – All Quiet on the Western Front (2022)

Mnogima promakne da rat nije igra – tek kad stignu na front shvate da ubijanje nije rekreacija, da je ratište noćna mora, a ne zabavni park.

Im Westen nichts Neues – All Quiet on the Western Front nije ratni film, već antiratna drama. Raskrinkava otrov koji se širi zajedno s propagandom, a kroz priču o dečacima koji su se ratu radovali, sve dok u rat nisu stigli. Tema je tako bezvremena, jer u svaki rat idu neki mladići – deca koja misle da neprijatelji nisu od krvi i mesa. Iako nas ovaj film vodi u Prvi svetski rat, svi okršaji liče – krvavi su i puni leševa.
Estetski besprekoran, ovaj komentar na ratna stradanja može da posluži kao upozorenje, naravno onima koji znaju u šta gledaju.

Yokogao – A Girl Missing (2019)

Ichiko radi za porodicu Oshi kao medicinska sestra. Neguje starije, ali brine i o mlađim članovima. Zato valjda i postaje nešto poput člana porodice, sve dok ne dođe do incidenta koji će zauvek uništiti pažljivo negovano poverenje.

Kad mlađa ćerka porodice Oshi nestane, niko ne sumnja u medicinsku sestru. Čak ni ona ne zna da je upletena. Kad je policija pronađe, devojka je u lošem stanju, ali živa i nepovređena. Bar ne fizički. Nakon što se otkrije identitet otmičara počinje noćna mora.

Slobodna zona

Kurak Günler – Burning Days – Gorući dani (2022)

Kad mladi tužilac Emre (Selahattin Paşali) stigne u turski gradić Yaniklar, ne zna da ga čekaju muškarci koji po ulicama vijaju divlje svinje. Pucnjava je tu uobičajena stvar, zabava za građanstvo koje živi usred nestašice vode i svakojakih skandala. Silovanja i pokušaji ubistva su način života, a osumnjičene čuvaju drugi burazeri i burazerke, i sami/e ogrezli u pohlepi i besu.

Više čitajte ovde.

Vera andrron detin - Vera Dreams of the Sea – Vera sanja more (2021)

Jedino što Vera ima samo za sebe su talasi u glavi. Zamišlja kako se sklopljenih očiju kupa u vodi i suncu. Zamišlja sebe slobodnu, jer je sloboda u konzervativnim društvima često poput zarobljeništva. Sanja tu veliku baru čak i dok joj se život ruši – kad sazna da joj muž više nije tu, da je otišao tiho i s mnogo krvi, pada u nesvest. Ta je scena sasvim genijalna – umesto da se strovali na pod, Vera se u poslednjem trenutku vraća u sebe i skače u sopstveno more. Voda je mekša od parketa.

Više čitajte ovde.

Serije

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (prva sezona, 2022)

U duhu starinskih skupova kratkih horor filmova, Cabinet of Curiosities u svakoj epizodi donosi novu priču. Solidna kolekcija je najpre namenjena ljubiteljima horora, jezovitih priča koje nas prate otkad smo počeli da pričamo.

Kao što je to obično slučaj, neke epizode su bolje od drugih, a posebno su zanimljive one u čijem je središtu H.P. Lovecraft. Mnogi su tokom godina snimali filmove i serije po njegovim kratkim pričama, a sigurno je da će epizoda pod naslovom Pickman’s Model ostati među upamćenima. Autor se ne fokusira samo na čudovišta, koja obično svu pažnju skreću na sebe, već i na to šta saznanje o užasima može da uradi čoveku i ljudskoj prirodi. A to je pravi horor.

House of the Dragon (prva sezona, 2022)

Iako smo u početku negodovali što House of the Dragon nije Game of Thrones, na kraju smo se zaljubili u mnoge junake. Dobili smo više zmajeva, novu istoriju i porodice koje su krvoločne kao one koje će ih mnogo kasnije naslediti. Povratak u Westeros je ispao dobra stvar, odličan početak novog serijala koji će sasvim sigurno izroditi i druge porodične grane.

I još ovo: Emma D'Arcy, Matt Smith i odlična Eve Best!

Sagrada Familia – Holy Family (prva sezona, 2022)

„Majčina ljubav je poput škorpionovog repa – fleksibilna, precizna i puna otrova“, čuje se skoro pa na samom početku prve epizode, što je dovoljno dobra udica za sve gledaoce. Do kraja će biti jasno zašto je upravo ovaj citat upotrebljen, kada se svaka od prikazanih majki pokaže kao ona koja najboljim namerama popločava put do pakla. Zaista, neverovatno je šta sve jednoj požrtvovanoj majci može pasti na pamet. Iako ova serija nije komedija, sve vreme pleše na ivici apsurda, no na to smo već navikli kada je o španskim serijama reč.

Naslovna aluzija na Gaudijevu katedralu i hrišćanske simbole takođe nije nimalo slučajna. Tako zatičemo divnu Gloriju koja se iz Barselone preselila u Madrid sa troje dece – dvoje tinejdžera i bebom. Obrela se u bogatom porodičnom kraju u kojem problemi sežu mnogo dalje od usputnog tračarenja i malograđanskih običaja. Ubrzo otkrivamo da, dok pokušava da se uklopi, ne krije samo jednu, već mnoštvo tajni, što isto čine i njeni susedi.

Dok se mozaik polako slaže, postupci likova postaju sve jasniji. Ono što zdrav razum pak ne može objasniti, majčinska ljubav svakako može. Pitanje je samo kada se ona od nužne hrane pretvara u otrov. Na kraju, priča je zaokružena i zadovoljavajuća, ali postoje svi uslovi za drugu sezonu i još dublju analizu navedenih tema.

Knjige

Vigdis Jurt „Nasleđe“

Hit roman norveške spisateljice Vigdis Jurt preveden je i objavljen i kod nas, a bavi se univerzalnim temama koje prelaze granice kako Skandinavije tako i Balkana. Nasleđe je naizgled priča o neravnopravno raspoređenom nasledstvu, a u stvari o svemu što čini porodično nasleđe – traumama, maltretiranju, zlostavljanju, okretanju glave, saučesništvu, ignorisanju, izopštavanju... I svemu što dolazi nakon osvešćivanja traume, pokušaja vidanja rana i njihovog ponovnog otvaranja.

Bergljut je odrasla žena koja i sama ima skoro odraslu decu, sređen život, posao koji voli i makar jednog prijatelja koji je razume. Iako s primarnom porodicom održava samo površni kontakt, kada sazna za očevu smrt, otpočinje svoj konačni obračun s prošlošću. Nasledstvo je samo povod, a nasleđe drama koja mora dobiti svoj epilog tako što će se umesto bežanja i izbegavanja konačno – progovoriti.

Stil Vigdis Jurt je naizgled hladan i distanciran, ali kako se glavna junakinja sve više povezuje sa sobom, tako i njen monolog postaje prijemčiviji, rečenica smirenija. Od disocijacije, preko anksioznosti, do razrešenja, ili makar zaceljenja – to je put na koji nas ovaj roman vodi i koji pritom nije nimalo lak.

Radoje Domanović „Razmišljanje jednog običnog srpskog vola“

„- Čime se ponosi moj gazda i ostali njegovi sugrađani, Srbi? Zašto toliko dižu glave i s naduvenom gordošću i prezrenjem gledaju na moj rod?... Ponose se otadžbinom, ponose se time što im je milostiva sudbina dodelila da se rode ovde u Srbiji. Pa i mene je majka otelila ovde u Srbiji, i ne samo da je ovo otadžbina moja i oca moga, već su i moji stari kao i njihovi, svi zajedno, prešli u ove krajeve još iz stare slovenske postojbine. Pa niko od nas volova ne osećaše ponos zbog toga, već smo se mi uvek ponosili time koji više tereta uzbrdo može povući, a nijedan vo do danas ne reče nekom švapskom volu: „Šta ti hoćeš, ja sam srpski vo, moja je otadžbina ponosna zemlja Srbija, tu su se otelili svi moji stari, tu su, u ovoj zemlji, i grobovi predaka mojih." Bože sačuvaj, time se mi nikad nismo ponosili, to nam ni na um nije padalo, a eto se oni i time ponose. Čudni ljudi!“ (odlomak)

Muzika

Girl in Red – October Passed Me By

I nama je oktobar proleteo, baš kao i Devojci u crvenom, koja se pre nekoliko godina proslavila svojim prvim albumom pod nazivom We Fell In Love In Ocober.

Gracie Abrams – Difficult

Gracie polako postaje stalna zvezda ove rubrike i to će biti tako sve dok bude objavljivala sjajnu muziku. Izgleda zauvek.

Nostalgija

Wes Craven's New Nightmare (1994)

Snimljen je za desetu godišnjicu prvog filma iz A Nightmare on Elm Street serijala, a kao komentar da podsvesni strahovi mogu da sepobede tek kad se izvuku napolje ikad seuplašeni uhvati s njima ukoštac.

Dokumentarni film

Horror History (2021)

Odličan trenutak da se pozabavimo istorijom strave i užasa.

Kratki film                  

Hysteria (2020)

Strah je u čoveku, pa su s tim u skladu čudovišta obično ljudi oblikovani sopstvenim nesigurnostima.

Horor

Barbarian (2022)

Nekima se dopada, drugi ga mrze. Uzbudljiv horor o podzemnim hodnicima, serijskim ubicama i incestu ipak drži pažnju. Situacije se prelivaju jedna u drugu, pa je priča zahvaljujući tome uglavnom nepredvidiva. Ništa nije onako kao što izgleda.

Video igre

Warhammer: Nove igre na poklon

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova – Warhammer 40,000: Mechanicus i Saturnalia. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 3. novembra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Warhammer 40,000: Mechanicus pruža priliku da se kontroliše najmoćnija armija u Imperiji – The AdeptusMechanicus. Svaka odluka utiče na ishod misija, tako da je taktika važna stvar. Junak Magos Dominus Faustinius stiže na Necron planetu SilvaTenebris, te okuplja vojsku kako bi istražio nepoznate teritorije.

Saturnalia je nešto drugo – horor avantura u kojoj je osnovni zadatak da se preživi. Sve se dešava u zabačenom selu, u sredini gde su prastari rituali uobičajena stvar. Putevi su poput lavirinta, pa se menjaju svaki put kad igrač izgubi sve junake. Igrač dakle na raspolaganju ima grupu koja je u noćnu moru stigla da istraži pomenuto naselje, a sve je inspirisano folklornim pričama sa Sardinije.

Ljubitelji strategija, ali i oni koji vole pusta sela i horor rituale, će se sigurno obradovati, a dobre ocene obećavaju sjajno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa obe igre valjda zato i nudi besplatno – Warhammer 40,000: Mechanicus inače košta 30 evra, a Saturnalia 20 evra.

*Kontrapreporuke

Hellraiser (2022)

Nije nepodnošljivo, ali može to mnogo bolje.

 

Oceni 5