Samoubistvo radnika kao posledica homofobije
Slazz1

Photo: Facebook/Da Se Zna

Mržnja je ubila Stojadina

Stojadin Lazić star 40 godina ubio se 13. februara, skočivši pod voz u Zemun polju, nakon odlaska sa radnog mesta u fabrici “Kueahne+Nagel”, a više nevladinih organizacija, pozivajući se na novinske napise i svedočenje jednog od Lazićevih prijatelja, datih organizaciji za zaštitu gej i lezbejskih prava “Da se zna”, tvrdi da se Lazić na ovaj čin odlučio nakon što je mesecima svakoga dana podnosio psihičku torturu inspirisanu homofobičnom mržnjom. Saopštenje u kojem se tvrdi da je Lazić bio žrtva mentalne torture potpisale su nevladine orgnanizacije i udruženja Da se zna!, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Gayten - LGBT, Parada ponosa Beograd, Centar za kvir studije, Grupa IZAĐI, Jednakost. U njemu se ističe da Stojadin nije prijavio mobing nijednom nadležnim organima, strahujući da bi mogao ostati bez posla, a da  Zakon o radu ne posvećuje dovoljno pažnje mobingu, iako nedvosmisleno zabranjuje uznemiravanje prema različitim osnovama, uključujući i seksualnu orijentaciju i rodni identitet”. Organizacije-potpisnice okupile su se u znak protesta 1. marta u 18 časova ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

„Mehanizmi zaštite neretko postoje samo na papiru i malo, ili uopšte ne funkcionišu u praksi. Radnici takođe nisu svesni zakonski zagarantovane zaštite i nisu ohrabreni da prijave povrede na radu nadležnim institucijama, bivajući usamljeni u strahu od otkaza i dodatnog šikaniranja. Diskriminisani i potlačeni radnici neretko posežu za radikalnijim merama, pa i samopovređivanjem i samoubistvom”, ističe se u saopštenju NVO.

Na dan samoubistva Slobodan Lazić je naprasno napustio posao, nakon šikaniranja. Pre samoubistva, prema izjavi kojom raspolažu udruženja i organizacije potpisnice saopštenja, pozvao je partnera sa kojim živi 19 godina i kazao da mu u fabrici "rade o glavi".

Policija je, prema rečima jednog od svedoka, ispitala sve Lazićeve kolege, ali bez ozbiljnijeg rezultata. Zasad je zvanično u opticaju jedino konstatacija da se Lazić ubio – moguća odgovornost drugih nije utvrđena.


Galerija

Oceni 5