Ljubavna priča iz 1971.
Lvve1

James Michael McConnell i Jack Baker 1971.

Photo: Pinterest

Na brak se dugo čekalo

Clela Rorex je daleke 1975. tek počela da radi na poziciji gradske matičarke, kada su u opštinu došla dva muškarca, sa, za to vreme, neobičnim zahtevom – tražili su dozvolu da se venčaju, kako bi mogli da udruže sve ono čega su bili vlasnici. Rorex nikada pre nije bila čula za tako nešto, ali je posle kratkog razmišljanja odlučila da je priznavanje braka najispravnija stvar koju bi mogla da uradi, pa je tako i učinila. Od tog trenutka je izdala dozvole za šest istopolnih brakova, a sve dok je država nije primorala da se zaustavi. Ubrzo je bila prinuđena i da da otkaz, budući da je trpela ozbiljne političke pritiske. Nakon toga nije uspevala da se zaposli, zbog toga što su svi već bili čuli o njenom hrabrom činu, koji potencijalni poslodavci nisu ni malo cenili. Kasnije je po njoj ime dobila i jedna nagrada – „Clela Rorex Allies in Action“ – što je veliko priznanje za ono što je učinila, i što bi činila i dalje da joj zakoni nisu stali na put.

I dok je Rorex bila prva koja je svesno i namerno istopolnim parovima izdavala dozvole za sklapanje brakova, jedan par je uspeo da dobije dozvolu nekoliko godina pre toga - Richard Baker i James Michael McConnell uspeli su da još 1971. na kratko sklope brak, a zahvaljujući birokratskom propustu. Naime, Baker je nešto malo pre nego što su otišli po dozvolu promenio ime u "Pat Lyn McConnell“, pa su službenici u Minesoti pretpostavili da se radi o ženi, i dozvolu izdali misleći da je u pitanju heteroseksualni par. Kada se otkrilo da su Baker i McConnell muškarci koji kao skup nikako ne mogu da uživaju prava heteroseksualne većine, dozvola je ukinuta. Federalni sud je 2006. godine odbio da prizna bračnu dozvolu iz 1971, ali je par u februaru 2019. konačno dobio pismo u kojem je pisalo da je njihov brak legalan i da mogu da uživaju sve povlastice koje tradicionalni parovi uživaju već vekovima.

I drugi homoseksualni parovi, obično aktivistički nastrojeni, su pre bračne jednakosti pokušavali da ostvare svoja prava na porodicu, pa je iz toga nastala i knjiga „Defining Marriage: Voices From a Forty-Year Labor of Love“. Tako su brojni životi obeleženi pokušajima većine da definiše i promeni prirodu, a u mnogim delovima sveta je isto (ili još gore) i danas, te se neki pripadnici LGBTIQ zajednice još uvek bore za gole živote, pa o braku i ne razmišljaju.

Oceni 5