XXZ magazin preporučuje
Luckiest Girl Alive

Photo: Sabrina Lantos/Netflix

Na kraju smo svi nesrećni

Film

The Stranger (2022)

Istinite priče privlače publiku – što su jezivije, to je više očiju zainteresovao. The Stranger se bazira na jednom takvom događaju, a glavni junak pokušava da se približi ubici, da se s njim sprijatelji kako bi saznao gde je telo maloletne žrtve.

Iako traži više pažnje od prosečnog trilera, ova kriminalistika drama strpljenjena kraju dobro nagrađuje. Gledaocu se dopušta da uđe u jednu tajnu operaciju, da baci pogled na svaki detalj koji ga zanima. Uprkos naslovu koji liči na mnoge druge, ovaj film po svemu ostalom odstupa od žanra, izbegava šablone i uopšte opšta mesta i na scenu izvodi nešto neočekivano – empatiju.

Bros (2022)

Nevolja s ovakvim filmovima je naravno u tome što je sreća uvek u nekom drugom. Junakinje i junaci nisu kompletni dok ne pronađu tu „drugu polovinu“ s kojom će živeti srećno do kraja života. Onda se, baš kao i bajke, završavaju na početku – niko ne može da vam garantuje da ćete biti srećni do kraja svog ili tuđeg života s nekim koga ste upoznali pre nedelju dana.

Dobro, film je ipak film i tako mora da bude. U poslednjih stotinak godina se dogodilo još nešto – svet je otkrio homoseksualca. Budući da se utvrdilo da postoji, red je da dobije i svoje romantične filmove. Ispostavilo se da to nije baš lako – u Srbiji se i danas besni ukoliko se u nekoj domaćoj seriji muškarac zaljubi u drugog muškarca.

Svet srećom nema nameru da nas čeka, pa su gejevi ušli i u velike filmske studije – film Bros je „prva romantična komedija s gej junacima“ iza koje stoji neka velika filmska kuća (Universal Pictures). Nezavisnih ljubavnih filmova s kvir likovima je bilo i ranije (pre samo nekoliko meseci je izašao Fire Island), ali je to što je Universal stao iza ove priče ipak neka vrsta prekretnice (naravno ako se pokaže da takvi filmovi donose ozbiljan novac).

Više čitajte ovde.

Serije

Keep Sweet: Pray and Obey (dokumentarna serija, 2022)

Čovek je čoveku čudovište. Kad uđe u zajednicu koja se krije iza religije, pojedinac/ka je često nemoćan da iz toga izađe – vođe kultova možda ne kradu duše, ali otimaju sve ostalo.

Izgleda neverovatno, ali Keep Sweet: Pray and Obey je dokumentarna serija, dakle nešto što se stvarno dogodilo. I još uvek se događa. Duboko uznemirujuća priča upozorava na opasnosti od slepog praćenja verskih vođa, jer su opasna verovanja često uvod u bezumno nasilje. Kad čovek odluči da se proglasi bogom, oni koji mu se klanjaju više ne vrede ništa – njihovi su životi u njegovim šakama, da ih zgnječi kadgod poželi. WarrenJeffs je jedan od tih likova, a njegov kult liči na nešto čega ima samo u horor filmovima.

Bad Sisters (mini-serija, 2022)          

Još jedna od serija godine dolazi nam iz Irske u vidu rimejka belgijske serije Clan, na anglosaksonskom govornom području poznatije kao The Out-Laws (ne mešati je sa britanskom The Outlaws). Da zabuna bude veća, Bad Sisters prvobitno je trebalo da nosi naslov Emerald, ali izabrana je, srećom, ova konkretna a nekorektna opcija.

Čini se da nam je na osnovu naslova sve jasno, no to je tek vrh ledenog brega u kojem se kriju komplikovani međuljudski odnosi, porodične tragedije, humor, briga... A iznad svega – (sestrinska) ljubav.

Grace, Eva, Ursula, Bibi i Becka – poznatije kao sestre Garvey – čine svojevrsno malo pleme koje se voli, podržava i održava uprkos svemu. Njihovu slogu donekle je uspeo da poremeti samo jedan čovek, međutim, na neobičan način je uspeo i da ih ujedini. Reč je mužu Grace Garvey, poznatijem kao The Prick. Termin prevesti po želji – drkadžija, đubre, skot... Svaki opis je blag u odnosu na ono što izaziva u nama. Isto se osećaju i njegove svastike, čak pomalo i ćerka, dok je jedina koja ga obožava i kuje u zvezde, naravno, supruga Grace. Da nije tako, tražio bi drugu žrtvu koju će maltretirati dok mu se klanja.

Više čitajte ovde.

Flowers (dve sezone, 2016 - 2018)

Flowers je nešto poput duhovitog mraka – šala u kojoj smeh ponekad služi kao gromobran, odbrana od opasnih oluja u glavi. Prati članove disfunkcionalne porodice Flowers, na čijem je čelu genijalna Olivia Colman.

Smrt, samoubistvo, razvod, teška patnja, brakovi bez razumevanja, mrak – komedije se obično ne bave ovim temama, ali Flowers to odlično radi. Istina je da bi oni koji u ovoj familiji prepoznaju bar delić svog okruženja odmah trebalo da potraže pomoć, mada je svaka epizoda i sama od pomoći – za razumevanje sveta koji je uvrnut, jer je to jedino prirodno stanje.

Knjige                                                

Tejlor Dženkins Rid „Sedam muževa Evelin Hjugo“

Kao što smo videli na primeru Dejzi Džouns, američka spisateljica Tejlor Dženkins Rid odlična je u stvaranju kompleksnih ženskih likova, toliko moćnih i harizmatičnih da se čini da su stvarni. Dok ispisuje njihove sudbine, kao da piše biografije realnih, a ne izmišljenih likova koje smešta u dobro poznati popkulturni kontekst. Dejzi je došla iz sveta rokenrola i muzičke industrije šezdesetih i sedamdesetih, Evelin je pak filmska diva iz holivudskog Zlatnog doba.

Sedam muževa Evelin Hjugo i jeste osmišljena kao biografija sada već ostarele glumice koja novinarki u usponu poverava dotad neotkrivene tajne. Kao i kod Dejzi, Dženkins Rid ne preza od opštih mesta  koja su nam svima dobro urezana u pamćenje, a još više voli da se poigrava istim tim opštim mestima, izvrće ih i preispituje.

Priča o Evelin počinje, čini se, kao i svaka holivudska bajka – od trnja do zvezda. Dete imigranata sa Kube čija majka prerano umire, a otac je tuče, odlučuje da što pre pobegne od kuće u potrazi za boljim životom, novcem i slavom. Ona je jedna od onih kojoj se ništa slučajno nije desilo, koja je htela sve što je dobila i koja se za to borila svim sredstvima. To je u očima čitalaca ne čini izuzetnom, samo iskrenom, stvarnom i – neminovno – odbojnom. Evelin je ona koja je svoje telo i lepotu takođe smatrala sredstvima za postizanje cilja, koja je uvek bila korak ispred trač-rubrika, javnosti, producenata... Znala je šta se traži i to je pružala. Međutim, upoznajemo i drugu stranu slavne glumice, njeno okruženje, toplinu, sve ono što je morala da krije... Na kraju ne dobijamo portret nedodirljive dive već obične žene od krvi i mesa, one koja je igrala bezbroj uloga u životu, mimo filmskog platna, baš kao i svako od nas.

Ova knjiga ne bi bila pravi prozni izdanak savremene američke književnosti da akcenat ne stavlja na samu fabulu, događaje koji se nižu i stalne obrte i iznenađenja. Ne zameramo, uživamo u čitanju jer kvalitetni i slojeviti likovi zaslužuju upravo takvu priču.

Kosmin Perca „Žega“                

„Svet u kom se kreću junaci Žege deluje kao ekstremistička distopija, sve dok ne razumemo da na tom mestu i sami živimo. I dok se svaka uža lokalizacija povukla pred univerzalnim, što je izvesni kvalitet Percine knjige, rat per se ipak ima obrise naše savremenosti, vidljivo je da on dolazi nakon ratova odavno uminulih i faktografski potvrđenih u kakvoj-takvoj istoriji“. (Srđan Srdić)

Muzika

Taylor Swift je u petak 21. oktobra objavila svoj deseti studijski album pod nazivom Midnights, a do danas je već oborila sve rekorde prodaje kako diskova i ploča tako i digitalnih kopija, odnosno streamova na muzičkim platformama. Midnights označava njen povratak popu, ali i koketiranje sa r'n'b muzikom.

 

Podcast

Happy Sad Confused

Josh Horowitz razgovara sa značajnim imenima u filmskoj industriji, analizira njihove filmove, uloge, uzore... Izdvajamo, naravno, intervju sa Cate Blachett jer od nje uvek ima šta da se čuje.

Nostalgija

Like Water for Chocolate (1992)

Ova romantična priča slavi slobodu i hrabrost, sve ono za šta su se žene borile od početka patrijarhata.

Dokumentarni film

Descendant (2022)

Priča o poslednjem brodu koji je doveo robove na tle Sjedinjenih Američkih Država je priča o gadosti koja izbija iz svakog ćoška ljudskog postojanja. Na ovakve priče bi danas posebno trebalo da obratimo pažnju, budući da fašisti, desničari i drugi izrodi sve više jačaju, a s njima i ideje koje su sve samo ne ljudske.

Kratki film

Hideous (2022)

Muzičar Oliver Sim gostuje u emisiji koja se ubrzo pretvara u nadrealni, grozničavi san. Film se sastoji iz tri dela, tri pesme s albuma Hideous Bastard, a odličan je lek protiv homofobije koja je svuda oko nas.

Horor

May (2002)

U ovom filmu je najstrašnija neprijatnost koju gledalac oseća od samog početka. Dok pokušava da se snađe u ljubavi i životu, glavna junakinja postaje strašna, a svet koji ju je nemilosrdno gnječio ostaje prestravljen.

Video igre

Fallout 3: Besplatno u Epic prodavnici

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova – Fallout 3 i Evoland. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 27. oktobra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Fallout 3 je najbolja igra sada već daleke 2008. godine. Iako je prošlo mnogo vremena, i dalje je zabavna. U pitanju je neka vrsta pripreme za apokalipsu – igrač kreira junaka i otiskuje se u svet u kojem je svaka sekunda borba za život. Tu su naravno i zombiji, te sve drugo što dolazi posle kraja sveta.

Evoland je veselija igra – ako ništa drugo, svet je još uvek tu i u boji. Igrač dobija priliku da putuje kroz istoriju akcionih video igara, a igra je inspirisana mnogim kultnim naslovima koje su oblikovale RPG svet. Dakle sve se menja, pa se počinje od staromodnih nivoa koji liče na stare igre, da bi se na kraju stiglo do borbi s bosovima, i to u realnom vremenu. Jako uzbudljivo i edukativno.

Ljubitelji RPG naslova, ali i oni koji vole istoriju, će se sigurno obradovati, a dobre ocene obećavaju sjajno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa obe igre valjda zato i nudi besplatno – Fallout 3 inače košta 20 evra, a Evoland isto toliko.

Nešto između

Luckiest Girl Alive (2022)

Ako zbog nečega treba gledati ovaj film, onda je to zbog važne teme kojom se bavi. S druge strane, tema seksualne traume, odnosno posttraumatskog stresnog poremećaja kao posledice silovanja, nije prvi put obrađena i ima mnogo boljih ostvarenja koja to adresiraju.

Ovaj film snimljen je prema istoimenoj knjizi autorke Jessice Knoll, koja je bila zadužena i za scenario i produkciju. Radom na ovom romanu, ujedno svom prvom, koji je brzo postao i bestseller, izborila se i sa ličnim traumatičnim iskustvima. Ipak, filmu nešto nedostaje kako bi zaista bio dobar i vredan gledanja. Za početak, red bi bio da ima manje opštih mesta i floskula, a ne bi bilo zgoreg i da su likovi produbljeni i višedimenzionalni.

Najviše prostora ostavljeno je, logično, za glavnu junakinju TifAni, no njeno suštinsko nepoznavanje sebe nas sprečava u tome. Sve što ona prestavlja kao žena na pragu 30-ih godina, jeste zapravo idealna slika dobre supruge i uspešne karijeristkinje. Prilagođavanje savršenim kalupima nije je spasilo prošlosti, ali je jedino što joj je pomoglo da preživi. Zato se toga grčevito drži sve dok određene figure iz prošlosti ne postanu ponovo deo njenog života.

Iako ima potencijala, Luckiest Girl Alive je kao finalni proizvod mnogo bliže TV filmu nego samom matičnom Netflixu, a o bioskopima i da ne govorimo. Na kraju smo svi nesrećni.

*Kontrapreporuke

The Lord of the Rings: The Rings of Power (prva sezona, 2022)

Na momente se činilo da će sve biti u redu, ali se prva sezona do kraja pretvorila u nešto što bi što pre trebalo zaboraviti.

The School for Good and Evil (2022)

Ne, ne i ne.

 

Oceni 5