Decentralizacija kulture
Slobodna zona 02 S

Photo: Slobodna zona

Na mapi Turneje Slobodne zone rekordan broj gradova u Srbiji

Na mapi Turneje su se našle ukupno 52 lokacije, i to je do sada najviše saradnji sa lokalnim partnerima koje su ostvarene u toku trajanja festivala. Ove godine je i najviše fimova u ponudi - publika je u prilici da pogleda čak devet ostvarenja, među kojima je i pobednički film prošlogodišnjeg izdanja Festivala Slobodne zone Profesor Bahman i njegovi časovi.

Donoseći najbolje angažovane filmove iz svetske produkcije u gradove i mesta širom Srbije, Turneja uspeva u svojom nameri – a to je decentralizacija kulture i želja da se vrhunski filmski sadržaj učini dostupnim publici i van gradova u kojima se održava Festival.

Unoseći filmski program u prostorije lokalnih biblioteka, kulturnih centara, bioskopa, galerija, Turneja Slobodne zone otvara vrata svima koji su zainteresovani za filmove najnovije produkcije koji se bave aktuelnim društvenim problemima i fenomenima.

Ostvarena je i saradnja sa mnogo novih lokalnih partnera, te će se u mnogim mestima u Srbiji filmovi sa Festivala Slobodne zone igrati po prvi put. Kako program Turneje sadrži i filmove koji su namenjeni tinejdžerima, lokalni partneri u saradnji sa školama organizuju projekcije za srednjoškolce. U Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, kao i u Narodnoj biblioteci Bor projekcijama kojima su prisustvovali učenici su bile popunjene skoro do poslednjeg mesta!

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac je pre projekcije filma Fejt i Branko svojom muzikom veče ulepšao i Branko Ristić, muzičar koji je i akter dokumentarca o kom se u filmu i govori.

U narednim danima, Turneja je u Užicu, Peckoj, Ljigu i Prijepolju, a sve informacije o rasporedu i filmskom programu dostupne su na sajtu Slobodne zone i na društvenim mrežama Fejsbuku i Instagramu.

Oceni 5