Još jedna subjektivna lista
Florence 01 S

Photo: rollingstone

Na početku beše Florence + The Machine

Vraćamo se u daleku 2009, u vreme kada se rodila Florence + The Machine, i kada je sve počelo sa singlom „Heavy in Your Arms“. Ubrzo se pojavio i album „You've Got The Love“ i ja sam bio gotov. U prilog tome da se nije radilo o jednokratnoj ljubavi svedoči proteklih 10 godina, i svaki novi album koji je nesumnjivo obeležio deceniju za nama.

Florence + The Machine - Rabbit Heart (2009)

Ko bar jednom nije osetio zečje srce u grudima taj ne zna što je muzika. „Rabbit Heart“ je uz krik „Here I am“ najavio prvi album Florence + The Machine - You've Got The Love, a Florence je postala boginja koju je neko ovamo poslao da popravi svet.

The Knife - Colouring of Pigeons (2010)

Ljubavna afera sa The Knife traje od početka dvehiljaditih, a ekstaza od albuma „Deep Cuts“ iz 2003, te pesme „Pass This On“. Ofarbani golubovi su nastali kao da švedski elektro bend nije bio već dovoljno uvrnut, pa je morao da se pridruži soundtrack-u za operu koja je nastala na osnovu Darvinovog „Porekla vrsta,“ ali svakako s razlogom.  

Florence + The Machine - Shake It Out (2011)

Nismo dugo čekali na novu Florence, pa se album „Ceremonials“ pojavio već 2011, a sa njim i pesma „Shake it Out“ – himna za svaku nevolju, koračnica koja peva – ustaj, od ležanja nema ništa. Tako su možda najvažniji stihovi u mojoj privatnoj istoriji postali upravo „Cause I am done with my graceless heart/ So tonight I'm gonna cut it out and then restart“.

Bat For Lashes - All Your Gold (2012)

Da nije sve u Florence dokazala je Bat For Lashes, i to mnogo pre albuma „The Haunted Man,“ još sa pesmom „What's A Girl To Do“ iz 2006. Sa novim albumom došla je i nova struja, a posebno kroz spotove koji su, to je sasvim sigurno, posebna veština ove umetnice.

The Knife - A Tooth For An Eye (2013)

Na novi album benda The Knife se u to vreme nestrpljivo čekalo, a uprkos operi koja se pojavila par godina ranije. Shaking the Habitual je tu glad donekle utolio, ali ni približno kao Deep Cuts ili SIlent Shout. „A Tooth For An Eye“ se ipak izdvojila, i na kratko vratila ono staro titranje u stomaku koje ume samo The Knife.

Lykke Li - Love Me Like I'm Not Made Of Stone (2014)

Album „I Never Learn“ doneo je i numeru „Love Me Like I'm Not Made Of Stone“ – voli me kao da nisam od kamena vikalo se tih dana. Oni koji su sa Lykke ranije pratili reke, rado su se pretvarali i u kamene skulpture – sve za nekoliko novih strofa.

Florence + The Machine - What Kind Of Man (2015)

Brzo se vratila sa novim albumom „How Big, How Blue, How Beautiful,“ bila je već 2015, i vreme da se upita – ko, bre, voli tako kao kreten? Sa pesmom „What Kind Of Man“ došao je i sjajan spot, necenzurisan i otvoren, kao što i priliči jednoj paganskoj boginji.

Bat For Lashes - I Will Love Again (2016)

Pored Florence u muzički život se čvrsto ukorenila i Bat For Lashes, koja se 2016. vratila sa albumom „The Bride“. Iako je naslov albuma obećavao jedno, „I Will Love Again“ je donela nešto sasvim drugo, malo teže, ali je pesma ipak došla kao obećanje i, sigurno, kao novi početak.

Jessie Ware - Selfish Love (2017)

Jessie Ware je stigla nešto kasnije nego što sam mislio, a potpuno me osvojila kako pesmom, tako i spotom za „Selfish Love“. Pojavila se na albumu „Glasshouse“ i potpuno polupala staklene zidove, i rasturila sve kutije u koje sam je prethodno pakovao. Scena iz spota, u kojoj glavnu sporednu ulogu igra džinovski kaktus, možda je nešto najbolje što se pojavilo u muzičkom spotu tokom protekle decenije.

Florence and the Machine - Big God (2018)

Nadam se da će Florence i u narednih 10 godina da sima ovakvom brzinom, budući da je i godinu dana pauze mnogo. „Big God“ se pojavio već 2018, kao najava za album „High as Hope,“ tvrdeći da nam je svima potreban veliki, ogroman bog. Možda, ali onima koji nemaju Florence.

James Blake i Rosalia - Barefoot In The Park (2019)

James Blake je nešto neverovatno, James Blake i Rosalia su izvan granica razumevanja. Osvojio me je još sa "Limit to Your Love" iz 2010, i "The Wilhelm Scream" iz 2011. Rosalia se pojavila kasnije, tako snažno da se niko više nije sećao da ranije nije bila tu. Moderna flamenco performerka i fantastičan umetnik kakav je Blake, napravili su „Barefoot In The Park“ kao najavu za album Assume Form, i ove nam godine ništa više nije bilo potrebno.

Oceni 5