Šansa za mlade i neafirmisane
Bend Dram

Photo: dram/Facebook

Nagrada "Milan Mladenović" za bend Dram

Za nagradu je bilo prijavljeno čak 319 pesama, od kojih su 243 zadovoljile kriterijume, a među ovogodišnjim finalistima našli su se i bend Mrave brojim iz Hrvatske, Nekud iz Srbije, Sale i Sedlari iz Srbije, Narali iz Srbije, Dram, Rebel star iz Srbije, Klinika Denisa Kataneca iz Hrvatske, Sara Renar iz Hrvatske, Plejgraund hasl iz Hrvatske, Ćao Portorož iz Slovenije, Despot Tomić iz BiH, Dukat iz Srbije, Medžik buš iz Srbije i Buč Kesidi iz Srbije.

U žiriju su bili Mirela Priselac Remi (bend Elemental), Darko Rundek i Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma. Pred sobom su imali samo pesme - zvučni zapis, naslov i tekst, dok im imena izvođača prilikom odlučivanja nisu bila poznata.

U ponedeljak, tokom dodele u beogradskom Bitef art kafeu, članica žirija Mirela Priselac rekla je da je žiri u svakoj pesmi tražio nešto specifično, te da su hteli da pruže šansu mladim i još uvek neafirmisanim ljudima. "Bilo je mnogo kvalitetnih pjesama. To govori o širini koja je ponuđena i snazi koja je omiljena. Svi govorimo o tome da treba mlade podržati, a u mejnstrim medijima jedni te isti. Zato je važno da se podržavaju mladi koji nemaju nekoga ko će stati iza njih, da ih ubacimo u taj džuboks i da daju novu krv", zaključila je ona.

Srđan Gojković Gile optimistično je poručio da rock scena u Srbiji postoji i da senakon višedecenijskog muzičkog iskustva prava stvar lako prepoznaje, što je u ovom slučaju "Daj mi sve" grupe Dram. 

Darko Rundek se javio s otoka Raba video linkom i izjavio da je bilo puno pesama pesimističnog i tužnog ozračja, a da on je želeo nešto da ga podigne.

Nagrada se sastoji i iz novčanog dela od 2.000 evra, a njen cilj je da podrži muzičare u odnosu prema umetnosti kakav je negovao Milan Mladenović, a koji podrazumeva stavljanje integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma.

Oceni 5