Za muzičko delo izuzetne umetničke vrednosti
Zadužbina Milana Mladenovića

Photo: Zadužbina Milana Mladenovića

Nagrada Milana Mladenovića

U Beogradu je pre nekoliko meseci počela sa radom “Zadužbina Milana Mladenovića”, a tom prilikom je najavljeno i da će Zadužbina dodeljivati regionalnu godišnju nagradu koja će nositi ime istaknutog muzičara, pesnika, kompozitora i vođe kultnog benda Ekatarina Velika.

Govoreći o razlozima osnivanja “Zadužbine Milana Mladenovića”, članovi Upravnog odbora Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović - Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović objasnili su da je Zadužbina osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka, Danica Mladenović. Zadužbina je osnovana sa namerom da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodeljujući regionalnu  nagradu koja nosi njegovo ime.

Nagrada Milana Mladenovića dodeljivaće se svake godine na dan Milanovog rođenja, 21. septembra, za  muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 eura.  

Milanova nagrada je regionalna i pravo da konkurišu za nju imaju autori  sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika, za delo objavljeno između 30. juna prethodne godine i 30. jula tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja.

Predloge dela koja konkurišu za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije. Rok za prijave je otvoren od 15. aprila do 30. jula preko sajta Zadužbine Milana Mladenovića.

Članovi prvog žirija za dodelu Milanove nagrade su Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

Zadužbina će do kraja godine objaviti i reizdanje albuma “Angel’s Breath” (1994) koji je Milan snimio sa Mitrom Subotićem Subom u Brazilu, kao i reizdanje kompilacije “Kao da je bilo nekad”  (2002) na kome su poznati muzičari interpretirali pesme EKV.

Takođe, Zadužbina je u junu ove godine sa Narodnom bibliotekom Srbije potpisala Ugovor o saradnji, te je Narodnoj biblioteci poverila na staranje vrednu građu koju čine lični predmeti i dokumenti, knjige, rukopisi, plakati, fotografije, audio i video materijali i druge vrste građe iz zaostavštine Milana Mladenovića. Ugovor su potpisali upravnik Narodne biblioteke Srbije, Laslo Blašković, i upraviteljka Zadužbine, Aleksandra Ćebić.

U planu je i priprema stalne izložbene postavke posvećene Milanu Mladenoviću, formiranje digitalne zbirke, kao i saradnja na planu predstavljanja građe široj javnosti radi promovisanja ideja koje su obeležile Milanov rad. Ova saradnja predstavlja svojevrsnu novinu u oblasti prepoznavanja uloge institucija u promovisanju i priznavanju ostvarenja koja izlaze iz okvira razumevanja umetničkog stvaralaštva koje tradicionalno pronalazi svoje mesto u nacionalnim ustanovama kulture.

Pored sajta, više o Zadužbini možete pogledati na Facebook stranici i Instagram profilu.

Oceni 5