Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Josipa 01 S

S mikrofonom, u razgovoru: Josipa Lisac na festivalu zabavne glazbe Split '69

Photo: Lična arhiva/Petar Luković

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (1)

130. Nenad Vilovic & Grupa ST – To nije tvoj stil (Yugoslavia, 1980)

Disko poskočica u stilu najboljih disko pjesama s lako pamtljivim i ne previše zahtjevnim tekstom, ali dobrim beatom našla se na B strani singlice iz 1980. godine. Poput mnogih B strana, i ova je puno bolja od strane A i pjesme Ima jedno blago.

129. Josipa Lisac – Čovjek s tisuću mana

U ta prošla vremena prepjevi su bili svakodnevica i malo tko se nije okušao u njima. Gotovo da nije bilo pjesme koja nije prepjevana! Među takve spada i Son of the Preacher Man koju je otpjevala Josipa Lisac.

128. Srđan Marjanović – Moja mala

Moja mala bio je prvi singl Srđana Marjanovića, objavljen 1973. godine. Iste je godine objavio još tri singla, a kasnije i 12 albuma.

127. Aleksandar Subota – Corazon

Pjesmu Corazon prvi put sam čuo u remiksu koji je rasturio Dimitri from Paris, a koja se našla na fantastičnoj kompilaciji Disco Forever. Originalni Corazon je iz 1973. godine, a prije Dimitrija snimio ju je Ansambl Saše Subote (brat popularnog Minje Subote).

126. Žarko Dančuo – Kuća izlazećeg sunca (House Of The Rising Sun)

Samo godinu dana nakon originalnog snimka grupe The Animals 1964, pjesmu The House Of The Rising Sun obradio je - Žarko Dančuo na albumu 'Melodije tjedna' (Jugoton EPY - 3476) . Aramžman je uradio Marjan Makar, tekst prilagodio Branislav Rakić. Također, verziju iste pjesme imala je grupa Iskre, koji se smatraju pionirima rock scene. Osnovani su 1961. godine i živjeli do ‘67. – izdali su tri EP-ja; Kuća izlazećeg sunca objavljena je 1965. i nije bila jedina. Poslušajte i strašno tužnu verziju Mikija Jevremovića

125. Predrag Gojković – Brazil

Popularnu stvar Aquarelo de Brazil prepjevao je 1963. godine Predrag Gojković, ubacivši na isti EP još tri dosta dobre obrade, no ova je vjerojatno izazivala najviše uzdaha. Tekst je napisala Vera Jakovljević koja je prepjevala i mnoge druge skladbe.

124. The Master Scratch Band – Break War

Hip hop nije zaobišao ni tadašnju Jugoslaviju, a među pionirima bio je The Master Scratch Band koji je 1984. godine objavio EP Dégout. Glas u pjesmi je Duce Marković koja je vodila popularnu TV emisiju Hit meseca.

123. Zlatni Akordi – Voljeti to je radost

Prije samostalne karijere Josipa Lisac je pjevala u grupi Zlatni akordi. Sama grupa osnovana je 1963. godine i postojala je do 1975., a zanimljiva je i po tome što su u njoj svirali mnogi poznati glazbenici. Rajko Dujmić i Ivan Piko Stančić samo su neki od njih.

122. Dejan Petković – Volim prave stvari

Pjesma Volim prave stvari otvorila je album Dejana Petkovića Obaraš me s nogu – bila je na poziciji A1! Sam album objavljen je 1979. godine, a nisam siguran je li pozicija A1 bila rezervirana za potencijalne hitove. Ova pjesma to sigurno jest.

121. Azra Halilović – Tvoja slika

Istina je da pjesma Spooky puno bolje zvuči u verziji Dusty Springfield, ali to nije razlog da ne poslušate Azrinu obradu iz 1969. Na istom se EP-u našla i obrada pjesme La-La Means I Love You, naslovljena Volim te.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 120-111

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5