Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Bpro 01 S

Iz TV emisije 'Maksimetar': Senka Veletantlić, Zlatko Golubović i Ljiljana Petrović

Photo: Milan Simić/Mladost

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (10)

40. Ibn Tup – Događaj u ”Balkan Expressu”

Još jedna stvar kao stvorena za ples objavljena je na singl ploči u izdanju Jugotona 1978. godine. Sudeći prema internetu, na kojem nema previše informacije o Ibn Tupu, raspali su se krajem sedamdesetih, a potom je dio članova 1982. osnovao grupu Griva.

39. Tomi Sovilj i njegove Siluete – Stoj Džoni

Slušaj sada Džoni, Džoni, saslušaj me ti… Ako ste mislili da su pjesmu Stoj Džoni prvi put otpjevali Partibrejkersi, u krivu ste. Ne znam je li Tomi Sovilj bio prvi, ali evo ga – Tomi Sovilj i njegove Siluete! Tomi je 1963. godine postao član benda Siluete da bi ih 1964. napustio i osnovao – Siluete. Stvar je riješena na sudu, a Stoj Džoni je, ako nije jasno, obrada pjesme Johnny B. Good Chucka Berryja. Tomi se tijekom sedamdesetih preselio u SAD, a danas živi u Švicarskoj.

38. Tamara Šarić – Moj Lilihip

Pjesmu My Boy Lollipop napisali su i sredinom pedesetih izveli The Cadillacsi, no popularnija je postala desetak godina poslije kada ju je izvela Jamajčanka Millie Small. Na našim prostorima slušala se verzija Tamare Šarić snimljena 1966. Osim ove stvari, na top EP-u našao se i prepjev pjesme See You Later, Alligator. Poslušajte i tu pjesmu.

37. Marjana Deržaj – Glendora

Slovenska pjevačica popularna u pedesetima i šezdesetima imala je niz hitova, među kojima je bilo i nekoliko obrada poput Larine pjesme (iz Dr. Živaga) ili Glendore. Glendoru je skladao Ray Stanley, objavljena je 1956. godine, a snimio ju je Perry Como. Pjesma je doživjela čak tri finske obrade.

36. Grupa MI – Bam Bam Ba Ba Lu Bam 

Hit pjesma koje se sjećam jer su je često puštali na Stojedinici u nekoj emisiji koja je išla ujutro, možda nedjeljom, ne sjećam se više. Ali, svakako jedan od prvih domaćih hitova iz šezdesetih koji su mi upali u uho. Inače, u spomenutoj grupi bas je svirao Siniša Škarica, koji je složio kompilaciju Kad je rock bio mlad na kojoj se nalaze najbolje pjesme objavljene od 1956. do 1970.

35. Mišo Kovač – San Francisco

Prije nego što je počeo puniti dvorane u kojima svi drže ruke u zraku, Mišo je bio hippie koji je 1967. prepjevao pjesmu Scotta McKenzieja San Francisco. Originalna pjesma postala je himna hipijevske generacije i njegov najveći hit.

34. Tihomir Pop Asanović – Skakavac

Prije nego što se otisnuo u solo vode, Tihomir Pop Asanović svirao je i bio član originalne postave grupe Time, Pop selekcija i grupe September. O ovoj potonjoj razgovarat ćemo nešto kasnije. Asanovićev talent prepoznat je i na stranici Music is my sanctuary, koja iskopava ovakve hitove i koja tek čeka da na njoj provedem cijeli dan preslušavajući pjesme.

33. Zlatko Golubović – Aplauzi

Zlatko Golubović bio je popularan u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, a ovo mu je, što se mene tiče, najveći hit. Popularizirale su ga Tetkine radosti, a stvar je semplirana u pjesmi Chuck Norris Rap koju izvodi Frenkie. I Zlatko je, poput ostalih, povremeno snimio kakav prepjev.

32. Vlastimir Đuza Stojiljković – Devojko mala

Pjesmu Devojko mala skladao je Darko Kraljić u pedesetima, a izveo glumac Vlastimir Đuza Stojiljković u filmu Ljubav i moda, u kojemu skupina studenata organizira modnu reviju kako bi zaradili novac za održavanje aerosmotre. Pjesmu su prepjevali Idoli, nakon čega je postala jedan od najvećih hitova u našoj glazbenoj povijesti.

31. KIM Band – Ljubi me brzo, žurim

Makedonski jazz rock bend s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, koji je, ako je vjerovati Discogsu, objavio tri albuma, 1981., 1982. i 1984. godine. Prosurfajte malo po YouTubeu, imaju fantastičnih stvari, recimo pjesma Jugoslavija, kakav groove! Što se dogodilo s članovima benda, možete saznati i iz komentara na YouTubeu. Pitam se čitaju li ih i oni tamo negdje u inozemstvu…

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 30-21

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5