Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Betta 01 S

Savršena elegancija: Majda Sepe na Opatijskom festivalu početkom šezdesetih

Photo: Lična arhiva/P.L.

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (11)

30. Matt Collins – Peggy Sue

Pjesmu Peggy Sue otpjevao je Buddy Holly 1957. godine, a danas znamo da se radi o hitu koji je 1999. proglašen jednom od 100 najvažnijih američkih pjesama. Našu verziju snimio je Matt Collins, po naški Karlo Metikoš. Matt Collins postao je zvijezda tijekom šezdesetih u Parizu, gdje je pjevao uz bok tadašnjim velikim glazbenim imenima.

29. Bezimeni – Maštarenje (1975.)

Bezimeni su osnovani krajem 1969, a osnivači su imali 17, 18 i 14 godina! Četrnaestogodišnjak je bio Lazar Ristovski, grupa je nastupala po raznim gitarijadama i izašla na nekoliko kompilacija. Toliko je dobra, a premalo se sluša na YouTubeu. Popravite to.

28. Izvir – Medtem (1976.)

Još jedan odličan slovenski bend koji je bio aktivan u sedamdesetima, a objavio je dva singla i jedan album. Budući da je teško pronaći njihova izdanja, cijenjeni su među kolekcionarima.

27. Ivanka Pavlović – Pepermint Twist

Osim pjesme Locomotion, koja se našla na 64. mjestu, Ivanka Pavlović našla se na našoj ljestvici zahvaljujući pjesmi Pepermint Twist, koju su originalno izveli Joey Dee and the Starliters 1961. godine. EP sa spomenutim pjesmama, koji je snimila s VIS-om Iskre, bio je druga najprodavanija ploča tih godina.

26. Marjana Deržaj – V subotu na plesu

Još jedan dokaz da je subota bila i ostala glavni dan za izlazak dala je već spomenuta Marjana Deržaj u pjesmi V subotu na plesu, koja je objavljena na EP-u 1959. godine. Među njezine hitove ubrajaju se Vozi me vlak v daljave, Zemlja pleše, Poletna noč, V Ljubljano.

25. Senka Veletanlić – Tvoje oči

Senku ste već upoznali, a ovo mi je najdraža Senkina pjesma o kojoj ne znam mnogo, pa ako imate kakvu informaciju, slobodno podijelite. Zvuči mi kao obrada, a ne znam čega.

24. Radmila Karaklajić – Mi u kampu

Pop i rock-pjevačica Radmila Karaklajić otpjevala je (odnosno prepjevala) hit Angelina Zooma Zooma Louisa Prime i proslavila se tom pjesmom – singl je prodan u gotovo milijun i pol primjeraka. Snimila je još čudo hitova (pogledajte La Bambu u njezinoj verziji), bila popularna u tadašnjem Sovjetskom Savezu…

23. Marjan Miše – Da mi je to što nije

Kao klinac bio sam uvjeren da ovo pjeva Zdravko Čolić, ali ne – to je Marjan Miše, koji također nije najbolje pozicioniran na Googleu. Pjesma je, sudeći prema naslovnici singla, objavljena 1976. i ima odličan tekst. Poslušajte.

22. Majda Sepe – Šuštarski most

Šuštarski most najveći je hit ove slovenske pjevačice koja je pjevala jazz-skladbe i šansone, a jedna je od najprepoznatljivijih pjevačica festivala Slovenske popevke. Suprug joj je Mojmir Sepe, poznati slovenski skladatelj, čiju pjesmu također možete pronaći na našoj ljestvici. Inače, na YouTubeu vodi se bitka čiji je original: francuski (Joe Dassin – Les Champs Élysées) ili slovenski…

21. Bonton Baya – Nipon Elektronik

Nikad čuo za ove sve dok slučajno nisam na njih naletio na YouTubeu. Kakva fina elektronika – a tek je početak osamdesetih! Točnije, 1983. godina kada je objavljen njihov album Elpi. Koji im je, čini se, bio i jedini. Inače, bend je iz Sarajeva.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 20-11

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5