Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Catiz 01 S

Cice Mace: Devojčice koje su pokušavale da pevaju

Photo: Dragan Timotijević Belmondo

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (13)

10. Živan Milić – Do zvezda

Eh da mi je netko rekao kako će se na 10. mjestu najboljih pjesama bivše Jugoslavije koje nikada niste čuli naći Živan Milić, rekao bih - tko je Živan Milić?! Živan je pjevač koji je prvu ploču snimio 1961. s Lolom Novaković, a koji pjeva starogradske i zabavne melodije. Snimio je oko dvadeset singl i LP ploča, kaže internet.

9. Radmila Karaklajić – Selena Tvist (Selene)

Radmila Karaklajić, s kojom ste se već upoznali, otpjevala je i ovaj prepjev pjesme Selene, koju je pjevao Domenico Modugno. Radmilina verzija objavljena je 1964. godine i bolja je od Modugnove verzije.

8. Oliver Dragojević – Nedostaješ mi ti

Funk! Groove! Disco! Ako je nešto kao stvoreno za razvaliti se u klubu, onda je to Oliverova stvar Nedostaješ mi ti. Uživajte!

7. Bonton Baya – Kraj radne nedelje

Sarajevski bend koji je snimio jedan jedini album početkom osamdesetih, na ovoj je ljestvici zastupljen s čak dvije pjesme. Ovo je druga, Kraj radne nedelje. Ima neki lijepi, veseli ritam upravo za kraj radnoga tjedna…

6. Boban Petrović – Prepad

Sudeći prema tekstu na koji sam naletio, Boban Petrović osamdesetih je otišao na Cipar, otvorio nekoliko firmi, postao milijunaš i preselio se u Marbellu u Španjolskoj, odakle je putovao svijetom i tulumario. I ne samo to – kupio je nogometni klub Marbella! Nevjerojatna biografija, jedna od najluđih na ovoj ljestvici.

5. Anelidi – Kad bi postojala žena

Obratite pozornost na taj izgled i modne detalje! Anelidi su pulski bend, osnovan 1965. u Galižani, koji, navodi Istrapedia, od osnivanja djeluje bez prekida! Ova je stvar objavljena 1975. i ako mene pitate, njihov je najveći i najbolji hit. Klavijature pomalo podsjećaju na Doorse…

4. Leo Martin – Ima vremena

Najzastupljeniji glazbenik na našoj ljestvici, Leo Martin, ima i jedan od najvećih hitova – Ima vremena. Biografija mu je impresivna, ali naočale koje su mu desetljećima bile zaštitni znak još su impresivnije. Kako navodi Lamanik Prvi koji je uploadao stvar, Ima vremena pjesma je Vojkana Borisavljevića koju je Martin snimio 1974. godine. Ovi prateći vokali su epski.

3. Arian – Lutaš velikim gradom

Na ovo sam prvi put naletio na SoundCloudu, gdje sam saznao da je Arian bio iz Skoplja i da je album na kojemu se nalazi ova stvar snimio u New Yorku. Kako piše na SoundCloudu, sve pjesme producirao je Hubert Eaves III., a album je objavljen 1981. godine. Zna li netko što je s Arianom, neka slobodno podijeli.

2. September – Florida (Florida)

I evo ih ponovno, jedan od najvećih bendova bivše Jugoslavije koji nije široko popularan – September s fantastičnom Floridom, čiji je tekst spreman za obožavanje. Slušate ovo i vidite DC 10 kako slijeće u New York! Bezbroj svjetla kao dan, stižemo u New York town…

1. Cice Mace – Šta se to događa

To je to! Najveći hit koji nikada niste čuli! Cice Mace i Šta se to događa! Singl je objavljen 1980. godine, a na A-strani (prva strana LP ploče, djeco) bila je također izvrsna Disko Baba. Iste godine objavile su još jedan singl, a nakon toga singl i album. Glazbu je napisao Kornelije Kovač, a tekst Ljubivoj Ršumović. Grupu Cice Mace osmislio je fotograf Dragan Timotijević Belmondo i da im je, s obzirom na to da su bile maloljetne, trebala dozvola od roditelja za nastup.

(KRAJ)

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5