Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Artr 02 S

Zvezda šezdesetih godina: Marko Novosel na koncertu u Mariboru 2. veljače 1961. godine

Photo: Danilo Škofrič

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (2)

120. Soul Sound Band ‎ – Ja te uzalud ljubim

Soul Sound Band našao se u ovom izboru s B stranom, pesmom  Ja te uzalud ljubim (obrade pjesme Vehicle). Na A strani bila je Nikad ne prestaje ljubavna pjesma, po mom sudu, ponovo slabija od B strane. Singlica je objavljena 1971. godine.

119. Marko Novosel – Ti, rijeka i ti

Još jedan dragulj koji je iskopao Smeđi šećer. Marko Novosel rasturao je pop scenom pedesetih i šezdesetih, a među njegove hitove spada i Autobus Calypso koji je otpjevao s Beti Jurković.

118. Dinka i Branka – Beli šal

Akustični hit dueta Dinke i Branke, Beli šal, još je jedna B strana singlice. A stranu nosila je pjesma s Opatijskog festivala 1979. godine Kad bi. U ovom slučaju B strana je ponovo definitivno bolja.

117. Oddelek 8 – Macedonia-Express

Jedini album koji je Oddelek 8 objavio, Quartar, izašao je 1979. godine. Melodična Macedonia -Express s tog albuma već mi duže vremena ne izlazi iz glave pa je ostavljam vama na slušanje!

116. Dragan Stojnić – Bila je tako lijepa

Pjesmu Bila je tako lijepa prvi put sam čuo u genijalnoj punk verziji još genijalnije Pekinške patke. Tek sam kasnije otkrio kako je riječ o obradi Dragana Stojnića. Koji je pak prepjevao pjesmu Elle était si jolie Alaina Barrierea.

115. Ljiljana Petrović – Pevaj, Pevaj

EP Ljiljane Petrović na kojoj se našla izrazito sretna pjesma Pevaj, Pevaj, objavljen je 1964. godine. Inače je riječ o obradi pjesme Sing, Sing Louisa Prime.

114. Jazz Orkestar Radio-Televizije Beograd – Prolećna Etida

Nakon pedeset sekundi laganog uvoda ovaj jazz postaje cool jazz funk u kojem je teško ne uživati. Prolećnu etidu skladao je trubač Goce Dimitrovski koji je surađivao s puno raznih izvođača, među kojima je i malo poznati, ali izvrsni Kim band.

113. Makadam – Ko prijatelj njene kuće

Kakav plesni hit! Mogu zamisliti kako su se na ove funky ritmove razbacivali 1980. godine u klubovima diljem zemlje. “Jedina crnogorska pop grupa”, kaže leksikon Yu Mitologije, objavila je tri albuma.

112. Dušan Jakšić – Jesenja elegija

Sve moje jeseni su tužne, dani plačni su svi, a moje oči još su vlažne…Ovaj tužni šlager iz 1958. godine u fantastičnoj izvedbi Dušana Jakšića natjerat će vas na lagano gibanje. Ljubavne nevolje, vječna glazbena tema!

111. Nena Ivošević – Zašto samo da te sanjam

Na singlici Piši mi, pjesma Zašto samo da te sanjam našla se na B strani. Za razliku od pjesme Piši mi, koju je fantastično otpjevao Ivo Robić i za koju je tekst napisao Mario Kinel, za B stranu Nena je tekst napisala sama. I napravila izvrstan posao!

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 110-101

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5