Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Bissera 01 S

Nasmejane sestre: Bisera i Senka Veletanlić, obe sjajne pevačice

Photo: Stevan Kragujević

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (3)

110. Nada Knežević – Poruka

Poput Radmile Karaklajić, volim i pjesme Nade Knežević koju zovu prvom damom jugoslavenskog jazza. Osim po Jugi, pjevala je po Zapadnoj Europi i ostatku svijeta. Pjesma Poruka je iz 1964. godine, a riječ je o obradi stvari Recado koju ste mogli čuti i u odličnom filmu Woodyja Allena Ponoć u Parizu. Genijalna misao iz filma je da se uvijek čini kako su prošla vremena bila bolja, a kad nekim čudom dođeš u to vrijeme shvatiš da su se ljudima iz tih vremena prošla vremena činila boljima.

109. Marijan Kašaj – Sad je stvarno dosta tog

Marijan Kašaj, osim po nastupu u rock operi Gubec Beg, poznat je i po radu u grupi Grešnici. Ipak, od cijelog nevelikog opusa, najbolje mi sjeda ova pjesma objavljena 1975. godine. Ima neki seventies TV show vibe što mi se posebno sviđa.

108. Senka Veletanlić – Što me čini sretnom

Da, puno puno je poznatija ova pjesma u verziji Josipe Lisac i vjerojatno je da Senkinu niste čuli ako baš ne kopate (poput mene) po YouTubeu. Iako volim i Josipinu, ipak Senki dajem laganu prednost.

107. Duško Gojković – Devojko mala

Duško Gojković, kakva impresivna karijera! Svirao je sa Stanom Getzom, Dizzyjem Gillsepijem, Chatom Bakerom i drugim velikanima jazza. Devojko mala u jazz verziji izašla je na albumu Adio 1983. godine.

106. Đuza Stojiljković ‎- Ljubav i moda

Kakve veze imaju Devojko mala i Ljubav i moda? Obje pjesme izašle su na EP-ju Ljubav i moda Đuze Stojiljkovića 1961. godine, a godinu dana ranije obje pjesme našle su se u filmu – Ljubav i moda.

105. Senka Veletanlić Petrović – Oprosti volim te

Još jedan favorit iz svijeta šlagera svakako je Oprosti volim te koji je na festivalu u Opatiji 1963. godine otpjevala Senka Veletanlić. Uz nju, na ovom su se EP-ju našli Živan Milić, Anica Zubović, Radmila Karaklajić i Đorđe Marjanović.

104. B.P. Convention – Little Boy With a Big Heart

Veliki Boško Petrović napisao je ovu prekrasnu jazz skladbu koja se našla na albumu Zeleno raspoloženje iz 1975. godine. Sedam minuta i dvadeset sedam sekundi čiste nježne i lijepe uživancije!

103. Krunoslav Kićo Slabinac – Tko si ti

Tko si ti samo je jedan od dokaza nevjerojatne glazbe koje se skriva u našoj prošlosti! U bossi se okušao Kićo, a stvar je iskopao Smeđi Šećer na čiji YouTube kanal ili nastup vas ovim putem upućujem.

102. More – Aerodrom

Grupa More osnovana je 1973. godine u Splitu, a među osnivačima bili su Oliver Dragojević i Meri Cetinić. Pjesma Aerodrom je s albuma More, koji je izašao 1974. Napisao ju je Vjekoslav Benzon, također jedan od osnivača grupe. Album je vjerojatno poznatiji po pjesmi More, ali složit ću se s jednim komentarom na YouTubeu koji kaže kako je prava šteta što More nije išlo u pravcu Aerodroma.

101. Petar Ugrin – Vrelo kamenje

Krajem sedamdesetih Petar Ugrin objavio je jazz rock album Samo muzika, na kojem se zatekla i ova raskošna skladba. Šest je to minuta, kako je netko na YouTubeu napisao “ozbiljne zajebancije”.

100. Zdenka Kovačiček – Volim te kao konja

Ok, ovu gotovo sigurno znate ako ste barem malo zagrebali ispod površine klasičnih ex-yu hitova! Soul jazz funk u fenomenalnoj izvedbi Zdenke Kovačiček i aranžmanu Kire Mitreva (iz grupe KIM) lijepi je plesni hit koji se ne zaboravlja.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 99-90

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5