Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Suncco 01 S

Grupa Suncokret na omladinskom festivalu Subotica 76: Gorica Popović, Biljana Krstić, Snežana Jandrlić i Bora Đorđević

Photo: Dejan Mrkić

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (4)

99. Predmestje – Brez Besed

Prvi album grupe Predmestje (Predgrađe), Bez naslova na kojem se našla i pjesma Brez besed, izašao je 1977. godine. Od 2:33 počinje ljubav na pianu uz koju ćete samo kimati glavom u ritmu, gore dolje, gore dolje…

98. Dušan Jakšić i Olivera Marković – Čamac na Tisi

Kakav šlager! Zanimljivo, ovaj super plesni hit iz 1959. godine našao se na B strani singlice, dok je A stranu držala jednako dobra Ljubavna pjesma. Sam Čamac možete čuti i u mađarskoj verziji! Skladao ju je Darko Kraljić, čija je najpoznatija stvar vjerojatno Zvižduk u osam.

97. Suncokret – Prvi sneg

Komentatori su u pravu – Igra prijestolja mogla je i ovu stvar uzeti za naslovnu temu! Ali isključivo zbog stihova. Grupa Suncokret osnovana je 1975. godine i postojala je samo pet godina.

96. Ljupka Dimitrovska – Šta je tu je

Album Ljupka, Ljupke Dimitrovske, objavljen je 1975. godine. Uz nekoliko i danas popularnih hitova (Čibu-Čiba), pun je pogodak bila skladba Šta je tu je. Sjest će dobro bilo kada i u bilo kojem klubu!

95. Krunoslav Slabinac – Lamento

Još jednom – Kićo! I još jednom B strana, puno nadmoćnija od A strane singlice na kojoj se našla pjesma Tri slatke riječi. Muziku za Lamento napisao je Zdenko Runjić, a tekst Tomislav Zuppa. Pjesma je inače sa Splitskog festivala ‘71.

94. Jadranka Stojaković – Ko zna reći

Još jedan veliki glas na ovoj listi je onaj Jadranke Stojaković. Singlica Čekala sam (A strana) objavljena je 1974. godine, a na B strani se našla lagana i lijepa Ko zna reći. Obje je skladao Bregović i obje su se našle dvije godine kasnije na albumu Goran Bregović, zajedno sa setom drugih hitova: Što ću nano dragi mi je ljut, Ti nikad nećeš znati srce jedne žene, Ima neka tajna veza, Kad bi bio bijelo dugme…

93. Nada Knežević – Peva srce tvoje

Singlica dječje glazbe s dvije verzije ove pjesme, jedna u Nadinoj verziji, druga u verziji Đorđa Marjanovića objavljena je 1972. godine. Na obje strane klinci su iz dječjeg zbora osnovne škole Drinka Pavlović.

92. Nada Knežević – Neka Pati Ko Me Voli

Evo vam još malo Nade kad je toliko volimo. Neka Pati Ko Me Voli izašla je na Hit paradi, kompilaciji iz 1974. godine. Na istom albumu je i izvrsna Tvoje oči, Senke Veletanlić (koju možete naći na prošlom izboru), Peva srce moje u verziji Đorđa Marjanovića, Voleću i sutra Radmile Karaklajić.

91. Janko Nilovic – Soul Impressions

Janka Nilovića semplirali su Dr. Dre i Jay Z! I nisu jedini, a kad čujete ovaj lijepi soul-funk jazz jasno vam je i zašto. Album Soul impressions objavljen je 1975. u Francuskoj. Što danas radi, otkriva Facebook.

90. Bel Tempo – Ovaj dan je predivan

Brat i sestra Petričević, Vlada i Suzana bili su tvorci grupe Bel Tempo. Ona je završila Akademiju dramskih umjetnosti, a on Muzičku akademiju. Kako kaže Wikipedia, album je bolje prošao u Zagrebu nego u Beogradu pa su bili česti gosti Kulušića.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 89-80

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5