Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Raddm 01 S

Hit iz 1974. godine: Radmila Karaklajić, još uvek privlačna novim generacijama

Photo: TV Revija

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (5)

89.  Josipa Lisac – Niko nije kao ti

Polako postajem svjestan da se ova tema pretvara u “Najbolje B strane”, ali što ću kad je tako! Na A strani singlice objavljene 1969. godine našla se pjesma Naša ljubav, dok je B stranom izdominirala Niko nije kao ti koju je skladao Alfi Kabiljo.

88. Ksenija Erker – Proljeće je otpočelo kišom

Priznajem, meni je Proljeće je otpočelo kišom do nedavno bila potpuna nepoznanica! Gotovo milijun pregleda na YouTubeu mi govori da je riječ o hitu koji traži vašu puno pažnju. Nježna i melankolična stvar pogađa, baš kao i njena Povedi me večeras.

87. Bisera Veletanlić ‎- Tužno popodne

Tužno popodne lijepa je tužna pjesma. Vjerojatno – zapravo, gotovo sigurno u sjeni A strane singlice, pjesme i velikog hita Što ću nano dragi mi je ljut, koji je napisao Brega. Svejedno, puno godina kasnije ovoo je tvojih pet minuta

86. Rezonansa – Mirno idem krivim putem

Mogu zamisliti kako Mirno idem krivim putem svira u autu dok starom cestom ekipa mladih prijatelja juri 80 na sat prema Crikvenici! Grupa Rezonansa osnovana je u Sarajevu 1975. godine i postojala je do 1989.

85. Zdenka Kovačiček – Kobra

B strana. I na ovoj sakrio se hit! Doduše, ni A strana nije podbacila s pjesmom Ti nikad nećeš znati srce jedne žene koju je napisao Bregović. Kobra s druge strane, ako mene pitate, ima puno više soula. Singlica je izašla 1975.

84. Radmila Karaklajić ‎- Voleću i sutra

Radmile imam dosta na ovakvim mojim playlistama i izborima (čak dvije pjesme na prošlom izboru) – neki izvođači jednostavno vam legnu sa svim svojim pjesmama. Među njima je i Voleću i sutra, objavljena u travnju 1974. godine za koju je Radmila napisala tekst.

83. Suncokret – Teče Dunav hladna voda

U pet godina koliko su postojali i sa samo jednim albumom, grupa Suncokret ipak je imala dovoljno dobrih pjesama da zasluže da ih se spomene dva puta. Ova hippy folk skladba brzo ulazi u uho. Mogu je zamisliti i na Woodstocku.

82. Montenegro Singers – Po jutru se dan poznaje

Mogu zamisliti ovu pjesmu u nekoj sceni fenomenalne serije The Get Down. Možda zato što je album na kojem se našla objavljen 1976. godine i nekako si to dvoje pašu, barem kada su kvartovske scene Bronxa u pitanju. Ovo im je bio prvi i jedini album, na kojem se našla i jednako zanimljiva pjesma Boem sam ja.

81. Đurđica Miličević ‎- Himna suncu

Ako vam se lice čini poznato ili možda prepoznajete glas – da, to je Đurđica Barlović, a godina je 1972. Prije Novih fosila, Đurđica je izdala nekoliko singlova među kojima je bio i ovaj. Himna suncu je epska pjesma s velikim P!

80. Beti Jurković i Marko Novosel – Autobus Kalipso

Rođena Opatijka Beti Jurković izvela je ovaj hit s Markom Novoselom na Opatijskom festivalu 1959. godine. Snimala je za Polydor i pjevala s Louisom Armstrongom, ali se dosta rano povukla i posvetila obitelji. S druge strane, Marko Novosel bio je najvjerniji izvođač latino ritmova. Ovaj duet osvojio je 2. nagradu publike i 3. nagradu stručnoga žirija.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 79-70

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

 

Oceni 5