Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Zuzu 01 S

Prvi singl zaslužio je grubu recenziju Petra Lukovića: Suzana Mančić, osamdesetih godina

Photo: Nebojša Paraušić

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (6)

79. Miša Blam – Gorila (1975.)

Da čujete ovu stvar u kakvom akcijskom krimiću iz sedamdesetih, ne biste ni pomislili da je stigla iz ovih krajeva! Miša Blam je puno, puno kasnije osnovao magazin Jazz, agenciju Jazz International, pokrenuo Beogradski jazz festival i dobio nagradu za životno djelo Nišville festivala. Nažalost, video “Gorila” nestao je s platforme You Tube, ali je tu zato čitava kolekcija “Yugoslavian Funk & Jazz-Funk Mixtape” gde ćete “Gorilu” Mišu Blama čuti u točno 26:52. Uzgred, pored Blama, na ovom snimku su još Zdenka Kovačiček, Boban Petrović, Kim, Igor Savin, Clan, Kineski zid, Oliver Mandić i grupa Septembar

78. Suzana Mančić – Mamin sin

Premda je najpoznatija kao loto djevojka, Suzana Mančić je prije toga bila glumica i pjevačica koja iza sebe ima nekoliko ploča i filmova. Mamin sin njezin je izlazak u disko vode, a ako pogledate video, vidjet ćete i skeniranu kritiku Petra Lukovića iz magazina “Džuboks” koja kaže: “Akcionarsko društvo Ilić-Marković-Tucaković iznajmilo je Suzani sav potreban materijal za gradnju njenih kula u zraku: oprobani disko ritam, tekst koji je i nepismenima razumljiv, aranžman za amatere početnike…”. Uglavnom, tada je bio najgori singl svih vremena, a danas smiješni raritet kojem bismo se razveselili u klubu.

76. Boki Milošević – Nadmetanje

Klarinetist koji je uglavnom svirao folk glazbu 1981. godine objavio je album Od čočeka do Betovena, na kojemu se našla i ova stvar u kojoj je do izražaja došla sva njegova virtuoznost. Ali se isto tako osjeća zvuk sedamdesetih. S obzirom na to da je tada kod nas sve kasnilo, to nije nimalo čudno.

75. Beti Jurković – Nogometna utakmica

Opatijka Beti prepjevala je pjesmu La partita di pallone Rite Pavone – saznao sam to iz komentara na YouTubeu koji su genijalni: Beti je posesivni jebeni manijak! Najača je pesma majke mi, probajte da se naduvate pa slušajte, mnogo je zarazna pesma!!! LOL! Prepjev je odličan, moglo bi se zaplesati uz nju.

74. Minja Subota – Pođimo žnjeti žito

Kakva romantična revolucija! Subote se možda sjećate ne iz prethodne pjesme, već kao voditelja Muzičkog tobogana u kojem su mi omiljeni bili imitatori. Netko imitira nekog, kroz pesmu, muziku ples…

73. Lado Leskovar – Yesterday (Juče)

Prepjevi su od pedesetih do devedesetih bili normalna stvar, pa je tako gotovo svaki veći hit imao i našu verziju. Ovo je naravno pjesma Yesterday, jedan od najvećih hitova grupe The Beatles. Lado je, pak, bio slovenski pjevač koji je snimio više od 300 pjesama, a glumio je i u nekoliko filmova.

72. Dušan Jakšić – Doviđenja Rijeko

Još jedan pjevač i glumac, Dušan Jakšić, bio je čest gost Opatijskog festivala gdje je u dva navrata odnio pobjedu. Vjerojatno je zahvaljujući tome ondje i nastala ova pjesma. Inače, rođen je u Karlovcu, no radi karijere preselio se u Beograd gdje je i umro 2009.

71. Leo Martin – Biću uvek sam

Dobro su primijetili komentatori na YouTubeu – publika je kao na VII. plenumu Saveza komunističke partije. Nezainteresirani i u strahu od moderne glazbe! No zato se u emisiji pojavljuje jedna od najljepših žena bivše Jugoslavije – Milena Dravić, i to s kaubojskim šeširom. A Leo je čisti hipster. Još ćemo razgovarati o njemu.

70. Delča – S jezikom u usta

Mogao bih vrlo dugo da pričam ti o sebi i da kažem ono što nikome ne bi… (robotski glas) nikome ne bi… Ulica je pusta, hajde da se ljubimo s jezikom u usta... Odlična seksi melodija i isti takav tekst vrlo su plesni, imaju upravo ono nešto potrebno da te zavede na plesnome podiju. Delča je inače bio jedan od osnivača grupe U škripcu koja je harala Hit mesecom u osamdesetima, ali i dramaturg, scenarist, redatelj, voditelj, fotograf.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 69-61

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5