Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Arokko 31 B

Rock iz Beograda: Grupa Sanjalice

Photo: Rok muzej

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (7)

69. Lola Novaković – Gringo

Jedna od najpopularnijih pjevačica šezdesetih predstavljala je bivšu državu na eurovizijskom natjecanju 1962. godine, gdje je osvojila četvrto mjesto pjesmom Ne pali svjetlo u sumrak Jože Privšeka i Drage Britvića. Do kraja 1958. nastupala je u bejrutskim klubovima s orkestrom Pet Adrijatika (da nam je vidjeti tu snimku!).

68. Diego Varagić – Krčma na putu za Tenesi (1965.)

Jedna prava kaubojska pjesma! Diego Varagić je, kažu poznavatelji šezdesetih u bivšoj Jugoslaviji, bio jedan od najpopularnijih pjevača, koji, navodi se na Discogsu, od 1991. radi u Italiji. A kako kažu komentatori na YouTubeu, nije se pojavljivao na festivalima i koncertima niti se o njegovu privatnom životu mnogo znalo u vrijeme kada je nastupao.

67. Džez i revijski orkestar RTB – Bilećanka

Pjesmu koja je nastala 1940. godine u trenutku kada je otvoren koncentracijski logor za političke zatvorenike u Bileći, skladao je učitelj Milan Apih. Njezina funky jazz verzija nema nijedne primisli na bilo kakve ratne nedaće i više odgovara kakvom erotskom filmu ili komediji.

66. Bijele strijele – Voli me

Bijele strijele prepjevale su Love me do od Beatlesa i to zvuči upravo ovako kako čujete. Premda im je početak karijere bio zasnovan na obradama, bili su prvi jugoslavenski bend koji je imao vlastite skladbe. Godine 1962. ušli su u Jugotonov studio i u dvije godine snimili šest samostalnih izdanja, tri EP-a i tri singla. Raspali su se 1966. i to, kaže Wikipedija, “jer se nisu mogli prilagoditi promjenama koje su se desile pojavom čupavih sastava i novim glazbenim trendovima”.

65. Sanjalice – Srećni zajedno

Ovaj ženski bend osnovala je 1965. godine nekolicina školarki, a postojao je do 1969. U tom razdoblju vodile su buran glazbeni život – gostovale su u Rumunjskoj, svirale dva mjeseca po Istri, snimile 3 EP-a, nastupale uz modne show programe, ali i u kazalištu u predstavi Bitnici pjevaju u kojoj su domaći glumci izvodili pjesme američkih bitnika.

64. Ivanka Pavlović – Locomotion

Svako zna za novu igru zvanu locomotion… tako počinje prepjev pjesme Locomotion, koju je originalno pjevala Little Eva 1962. i koja se tri puta našla na američkoj top 5 ljestvici, svaki put u drugom desetljeću! Nakon Eve, otpjevali su je bend Grand Funk Railroad 1974. i Kylie Minogue 1988. godine.

63. Crni biseri – Nisam više taj

Za razliku od nekoliko prethodnih, ovaj se bend dosta dugo održao: postojali su od 1963. do 1980., a ponovno su se okupili 1997. godine. Već na samome početku pokazali su da su ozbiljni – odmah su odlučili snimati svoje pjesme. Pojavili su se u filmu Kad budem mrtav i beo i skladali za kazalište.

62. Samonikli – Massachusetts

I još jedna poznata stvar! Ovoga puta to je Massachusetts  grupe Bee Gees, meni jedna od njihovih najboljih stvari. Samonikle su osnovala četiri srednjoškolca 1963. godine, koji su svirali na školskim zabavama obrade rock-pjesama i šlagera. Nikada nisu snimili album, raspali su se 1969. i ponovo sastali povodom reunion koncerata 1985, 2003, 2005. i 2006.

61. Bijele strijele – Svi trče oko Sue

Evo ih ponovno, Bijele strijele! Ovoga puta s obradom fenomenalnog hita Diona & Belmontsa Runaround Sue u verziji koja je dosta vjerna originalu. Original se, pak, našao na 342. mjestu ljestvice najboljih 500 pjesama svih vremena prema izboru magazina Rolling Stone.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 60-51

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5