Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
marjana derzaj

Plesni ritam: Marjana Deržaj sa orkestrom Vitek u Mariboru 22. maja 1960. godine

Photo: Jože Gal

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (8)

60. Seka Kojadinović – Niko te neće zavoleti

Niko te neće zavoleti odlična je obrada pjesme Somebody To Love Jefferson Airplanea, u kojem Seka ima gotovo isti glas kao Grace Slick! Sam original mogli ste čuti u nizu filmova, no možda je najpoznatija po filmu The Cable Guy. Ako netko zna za prepjev White Rabbita, javite. Inače, Seka je bila pjevačica Korni grupe za koju kažu da je naša prva supergrupa!

59. Josipa Lisac – Nema sunca

I Josipa se priključila trendu obrada pjesmom Nema sunca, odnosno Ain’t No Sunshine Billa Withersa iz 1971. Josipina je verzija, saznajem od aploudera, objavljena 1976. godine za Jugoton. Bill Withers je, pak, jednom prilikom objasnio kako je inspiraciju za pjesmu dobio gledajući film Days of Wine and Roses iz 1962. godine.

58. Vice Vukov – Natali

Nathalie Gilberta Bécauda jedan je od njegovih najvećih hitova pa nimalo ne čudi što se i u nas rado pjevala, naravno ne u originalu. Jednu od obrada napravio je i Vice Vukov, možda i naš najpopularniji pjevač šezdesetih. A sama pjesma, i obrada i original, spada među ljepše.

57. Duo DD – Svi mladići i devojke

Françoise Hardy otkrio sam prije nekoliko godina surfajući po YouTubeu i tražeći manje poznate retro stvari. Tako sam nabasao i na Tous les garçons et les filles, njezinu pjesmu iz 1962. koju je kod nas obradio Duo DD: Mira Pejić i Vanja Stojković. Vanja je snimila dosta drugih hitova, a zna se da je Mira glumila u 28 filmova i serija.

56. Bisera Veletanlić – Ja i Bobby McGee (1971)

Na svakom od onih talent natjecanja pojavi se neka mala Janis Joplin koja pjeva neku od njezinih pjesama, često Me and Bobby McGee. Prije svih njih, to je učinila Bisera Veletanlić snimivši i ovaj spot u Maksimiru. Jedna od najvećih pjevačica imala je niz drugih hitova, a također je glumila u filmovima i serijama.

55. Leo Martin – Poslednja ljubav

Evo ga, ponovno Leo Martin, no neću vam još otkriti sve o njemu. Ovo je Leov nastup u popularnoj emisiji Obraz u obraz, gdje svira i pjeva svoju interpretaciju teme iz Kuma. Snimite koliku leptir mašnu ima! I kako publika uživa – to se događa valjda samo uz njegove nastupe.

54. Anica Zubović – Moj grad (Downtown)

Imajte strpljenja i pogledajte cijeli uvod o popularnim kompozicijama u Americi od kojih se izdvaja Downtown. Inače, navodi se u opisu videa, riječ je o emisiji Peva se u svetu. Original je otpjevala Petula Clark, a našu verziju Anica Zubović koju je u svijet zabavne glazbe lansirao Nikica Kalogjera. Nastupala je na mnogim festivalima, no počela se povlačiti već krajem šezdesetih. Danas živi u Domu umirovljenika na Trešnjevci.

53. Marjana Deržaj - Vozi me vlak (v daljave)

Na Opatijskom festivalu 1958, Marjana Deržaj je pjevala kako je vozi vlak u daljine (v daljave), ne sluteći da će ovo postati classic jugoslavenske muzike. Pjesmu slušamo u originalu, a mlađi je znaju preko covera grupe Videosex

52. Boban Petrović – Đuskaj

Pjesma s albuma Žur Bobana Petrovića iz 1981. godine namijenjena je upravo tome – žurci! I očekuje se da na nju plešete. Sadrži sve prepoznatljive elemente glazbe iz osamdesetih, naročito bubanj kakvog smo se naslušali… Petrović je bio osnivač benda Zdravo, koji je djelovao od 1976. do 1979.

51. Senka Veletanlić – Što me čini sretnom

Biserina sestra Senka ovu je pjesmu izvela na festivalu u Opatiji 1968. godine. Što me čini sretnom ima taj melankoličan trenutak koji volim, ali mi je, kad smo već kod melankolije, još draža Što te nema u izvedbi Jadranke Stojaković i njezina Sve smo mogli mi.

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 50-41

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5