Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Artr 04 S

Plesna energija: Grupa 4M na koncertu u Mariboru 1961. godine; za mikrofonom Ivica Krajač, iza njega - Miro Ungar

Photo: Danilo Škofrič

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (9)

50. Stane Mancini – V soboto zvečer

Stane je tijekom šezdesetih žario i palio slovenskom glazbenom scenom, a ovaj hit pokazuje kako se stvari nisu mnogo promijenile od tada – i dalje se ide van subotom na ples. A snimite ga kako izgleda. Pravi šlager pjevač!

49. Leo Martin – Tražim te

Evo ga opet! Pogledajte taj styling, prošao bi i danas. Odličan groove, tekst pjesme, prateći vokali – sve vas vuče da izađete na plesni podij i zaplešete! Pravo ime Lea Martina je Miloš Jović, promijenio ga je kad je počeo nastupati po Europi, gdje je nastupao s Tomom Jonesom, Engelbertom Humperdinckom…

48. Jadranka Stojaković – Tajna

Ponovno Jadranka, i to s pjesmom Tajna koju je izvela na Opatijskom festivalu 1974. Jadranka je već sa 16 godina s ujakovim jazz-bendom putovala Europom i pjevala po klubovima. Nakon dugogodišnje karijere, 1988. preselila se u Japan, a Wikipedija kaže da je 1997. otpjevala završnu temu u Konamijevoj igri Vandal Hearts za Sony Playstation. Umrla je 2016. godine, ali nije zaboravljena. Naprotiv!

47. Nena Ivošević – Komandant Sava

Osim jazz-bendova i takvih funky obrada revolucionarnih partizanskih pjesama, iste je pjevala i većina pjevača. Sava Kovačević poginuo je u Bitci na Sutjesci, ne sluteći da će ga opjevati Nena Ivošević u ovoj pjesmi u kojoj usna harmonika na trenutak daje osjećaj kao da je skladba iz kakvog vesterna!

46. Elda Viler – Bossanova

Tko ne bi zaplesao uz ove bossa nova ritmove slovenske pjevačice Elde Viler? Elda je bila popularna u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, a prestala je nastupati nakon osamostaljenja Slovenije – iz protesta jer su joj oduzeli status slobodne umjetnice. Tek je od 2005. počela redovito nastupati.

45. Ambasadori – Dođi u pet do pet

Ambasadori također spadaju među one bendove koji se nisu raspali nakon dvije-tri godine postojanja. Osnovani su 1968. godine, a najzanimljiviji su po tome što su u jednom trenutku u ovoj grupi pjevali Zdravko Čolić i Hari Varešanović. Nastupili su i na Euroviziji 1976. godine.

44. Darko Domijan – Zlatokosa (1974.)

Darko Domijan snimio je, uz Ulicu jorgovana, i ovaj super funky groovy hit koji je, ako pogledate komentare na YouTubeu, prepoznat i izvan naših granica! Glazbenom je scenom vladao u sedamdesetima, a kako i ne bi – pogledajte taj outfit i izgled – i osamdesetima. Godine 1982. album Put u raj prodao je u 170 tisuća primjeraka, a sljedeće godine album Ruže u snijegu u čak 250 tisuća primjeraka. Danas ima odvjetnički ured.

43. Drago Mlinarec – I tako prolaze dani

Još jedna revolucionarna na ovoj ljestvici jest ona Drage Mlinarca, I tako prolaze dani. Riječ je o pjesmi iz serije Nepokoreni grad iz 1981. godine, koja govori o nacističkoj okupaciji Zagreba. Mlinarec je karijeru započeo 1962. godine u grupi Jutarnje zvijezde, a nakon nje osnovao je Grupu 220, koja je bila jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije.

42. Džez i revijski orkestar RTB – Komandant Sava

Pjesmu Komandant Sava obradio je Džez i revijski orkestar RTB u ovom instrumentalu koji ni u jednom trenutku ne daje naslutiti da se radi o partizanskoj pjesmi, odnosno da je Sava Kovačević u najkritičnijem trenutku odlučio da se novim jurišem izvrši proboj. S pratećom četom i skupinom kurira izbio je u prvi strjeljački stroj, zapovjedio juriš te pucajući iz puškomitraljeza, pošao naprijed. Pao je pokošen neprijateljskim rafalima, što zasigurno nitko ne pomisli kad u nekom klubu čuje ovu pjesmu.

41. Emir Altić – Bezbroj poljubaca (24 mile baci)

Pjesmu talijanskoga skladatelja, pjevača, komičara i još koječega, Adriana Celentana, 24 mile baci obradio je i prepjevao Emir Altić, o kojemu nisam iskopao mnogo. Inače, originalnu pjesmu otpjevao je i Slavko Štimac u filmu Sjećaš li se Dolly Bell.

Izbor magazina XXZ: Kvartet 4M - Zelena Polja (Greenfields)

Vokalni kvartet 4M: Koncert u Mariboru 1961. godine

Pesmu “Green Fields” američke vokalne grupe Brothers Four sjajno su obradili momci iz 4M, zagrebačkog vokalnog kvarteta osnovanog još 1956. pod vođstvom Ivice Krajača. Godine 1963. na Zagrebačkom festivalu osvajaju prvo mjesto s prvim hrvatskim twistom "Platno, boje, kist i twist" i objavljuju svoje uspješnice "Rijeka bez povratka", "Zelena polja", "Charlie Brown" i "Kad ja pođoh na Bembašu". Slušajući “Zelena polja” obratite pažnju na čarobni aranžman Nikice Kalogjere! Fascinantno!

U IDUĆEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 40-31

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5