Španska komedija „Por H o por B“
Por H o por B 3

Photo: HBO

Najbolje TV serije koje niste gledali (7)

Možda nije među najboljim serijama koje niste gledali, ali je svakako serija koju morate pogledati zarad dobrog psihofizičkog stanja, duševnog mira, antistres terapije, čistog lica, sjajne kose i jačeg imuniteta. „Por H o por B“ ima magične isceliteljske moći, a tajna je u specifičnom sloju humora, nonsensa, živih boja, božanstvenog Madrida, sumanutih likova i njihovih odnosa, te još sumanutijih situacija u kojima se svakodnevno nalaze.

Serija se pojavila prošlog leta na HBO Europe, ali u njoj nema ni traga ni glasa o pandemiji. Nema čak ni nagoveštaja da nešto nije u redu, da je apokalipsa pred vratima i da ludilo sledi. Ima samo onog svakodnevnog, dobro poznatog ludila, među još luđim likovima.

Stoga, kad zalutate bespućima streaming platformi, ne oklevajte, kliknite i dajte šansu tom malom opskurnom programu za koji niko nije čuo, možda vam se posreći. Tako se i dolazi do ove španske komedije, nazvane „Por H o por B“, kod nas prevedene kao „Milom ili silom“, dok engleski prevod naslova glasi: „One Way or Another“. Izvesno je da takav opšti, nedefinisani naslov neće privući mnogo gledalaca, kao i da je jako teško prevesti izraze svojstvene samo jednom jeziku i kulturi, uz to još i dvosmislene. Fraza „por H o por B“ na španskom znači da će se nešto svakako desiti na ovaj ili onaj način, a H i B su inicijali naših dveju glavih junakinja - Hache i Belen.

Španskoj publici su dve junakinje dobro poznate iz uspešnog i nagrađivanog kratkometražnog filma „Pipas“, pa je ova serija njegov svojevrsni nastavak. Međutim, sasvim je dovoljno gledati samo seriju, budući da se Hache i Belen u prvoj epizodi susreću nakon nekoliko godina nekomunikacije.

One posle početnih nesporazuma i rasprava nastavljaju svoje prijateljstvo, postajući nerazdvojne baš kao što su to bile u detinjstvu. Hache (Aće) živi u Malasanji, hipsterskom kvartu Madrida (kao naša Savamala, samo mnogo lepše), a Belen se upravo vratila iz Valensije u Madrid i ne pada joj na pamet da ode nazad u Parlu, predgrađe iz kojeg obe potiču. Tako H i B kreću u svojevrsnu avanturu po Malasanji, radeći raznorazne poslove i „tezge“, usput se upoznajući sa različitim primercima hipstera koji na njih gledaju kao na niža bića. Ipak, i ti hipsteri imaju dušu, komplekse i kompleksnu prošlost, pa će i oni, kao i naše „šminkerke“ (ili što bi proročica Kleopatra rekla – kičerajke) Hache i Belen uspeti da vide i razumeju ono što je iza fasade.

Ovo je komedija i situacije i karaktera, no koliko god stereotipa naizgled plasirala, spremno ih, u pravom trenutku, izvrće i pocrtava. Njena najveća vrednost je, pored neizbežnog humora, u kontrastima i inkluzivnosti, o čemu najbolje govori poslednja scena. Nije to nikakav spoiler, i teško da ih u ovom slučaju zaista i može biti, već pravi trijumf ljubavi, prihvatanja i zajedništva. Uz zvuke čuvene pesme „Happy Together“ gledamo spontani marš ljudi različitih profila, izgleda, interesovanja, obrazovanja, imovinskog statusa, vidimo ljude svih seksualnih orijentacija, (ne)religioznih opredeljenja, koji u sebi spajaju sve moguće kontraste, čineći društvo upravo takvim – šarolikim, spremnim da prihvati drugog i drugačijeg. Ta Malasanja je Madrid u malom, dok je takav Madrid Španija u malom – i to ne podeljena i zavađena, već onakva kakva bi mogla da bude, onakva kakav bi i svet mogao da bude... Ostaje da maštamo i sanjamo tu lepotu života zahvaljujući kojoj prihvatamo druge tako što najpre prihvatamo sebe. Kako velike lekcije u jednoj maloj seriji!

Zahvaljujući ovoj otkačenoj komediji dobijamo deset terapeutskih doza smeha i smirenja, uz jasan sistem vrednosti i neponovljivu ekskurziju po Madridu koja nas vraća direktno u staru nenormalnost.

Oceni 5