Američka komedija „Difficult People“
Difficult People 1

Photo: Ali Goldstein/Hulu

Najbolje TV serije koje niste gledali (11)

Da je sreće, pameti i ispravno uloženog novca, serije poput Difficult People trajale bi večno. Jedna od onih komedija koja podseća na sve pomalo, a zapravo sasvim jedinstvena, idealna je za osetljive cinike opsednute popularnom kulturom. Po humoru i sarkastičnoj oštrici slična seriji Curb Your Enthusiasm, po atmosferi i kompoziciji srodna Seinfeldu, dok glavni likovi nesumnjivo asociraju na Will & Grace, Difficult People je ipak uspela da se izdvoji idući uvek korak dalje i samim tim izmeštajući se iz mainstreama. Zato mnogi i ne znaju za ovu seriju, jer nimalo nije „pripitomljena“, ušminkana i pripremljena za širu televizijsku publiku. Često je neosetljiva, nimalo politički korektna (ali na dobar način, ne onako kako bi desničarima pogodovalo) i spremna da u svakom trenutku verbalno uništi svaku izvikanu pojavu ili pak istaknutu slavnu ličnost.

Autorka serije i glavna glumica je komičarka Julie Klausner, rame uz rame s njom igra i Billie Eichner, a producentkinja je Amy Poehler, zahvaljujući kojoj je ova serija i završila na malim eranima. Baš kao i Russian Doll ili Broad City. Hvala Amy na svemu što je učinila za nas. No, vratimo se protagonistima. Julie i Billie su za potrebe serije tek neznatno izmenili svoja prava prezimena – Klausner u Kessler i Eichner u Epstein, što dovoljno govori o tome koliko se identifikuju sa likovima i koliko tu ima njih – taman dovoljno da kažu sve što misle, pa to još malo pojačaju i preterivanjem naprave branu između fikcije i realnosti.

Julie i Billie su najbolji prijatelji, u srednjim tridesetim godinama su i još uvek nemaju sasvim sređen život. Sanjaju o velikim karijerama komičara, uspehu na televiziji i šoubiznisu uopšte. Nadaju se da će kad-tad sarađivati na pisanju scenarija i igrati značajne uloge. Bore se i dalje, iako se suštinski ne trude, idu na audicije, obožavaju svet kojem teže i istovremeno ga preziru. Jasno je da su dosta svojih ličnih poraza, uspeha i zapažanja utkali u čitavu priču, jer teško da onakve situacije i opaske može proizvesti samo mašta bez upliva ozbiljnog insajderskog uvida. Baš zato što ga sami nemamo, tu i tamo će nam neka referenca promaći, no već iza ugla čeka nova, a s teme na temu se prelazi brzinski, baš kao što se i živi. Sa ovakvom serijom ništa nije izgubljeno jer joj se uvek možemo vraćati uvereni u to da je nikad nećemo znati napamet.

Julie živi sa svojim dugogodišnjim partnerom Arthurom, kojeg tretira baš onako kako glavni likovi u sitcomima tretiraju svoje žene – kao rekvizit. Dok on kuva, čisti i racionalno razmišlja, Julie ga ne primećuje, no između njih ima taman dovoljno hemije da njihov odnos ne ostane samo metakomentar na američke komedije. Glavni muškarac u životu Julie je ipak Billie, najbolji prijatelj koji je gej i koji s njom deli interesovanja i vrednosti. Dominantna žena je, očekivano, njena narcisoidna majka, s kojom Julie ima kompleksan odnos međuzavisnosti, što je odličan materijal za komediju, naročito zato što se u ovoj seriji uspešno poigravaju klišeima, ali nikad ne upadaju u njih.

Kliše su, na prvi pogled, i Julie i Billie kao tandem, međutim, oni uvek uspevaju da nas iznenade i tako zadrže kao „trećeg prijatelja“. S njima malo ko može izaći na kraj, retko ko ih i podnosi, no oni uživaju u tom svom statusu „antijunaka“, odnosno ljudi teških za saradnju i komunikaciju. Najbolje ih razumeju gledaoci i u tome je njihova najveća čar. Oni nas povezuju sa svetom kojem pak ni sami ne pripadaju, oni su tu da se smeju svemu i svakome, naročito sebi, da kritikuju ono o čemu svi ćute i prvi ukažu na problematičan fenomen ili ličnost.

Kevin Spacey je pao kao prva žrtva serije Difficult People, i to pre nego što je javno bio optužen da je seksualni predator. Svi smo se pitali te davne 2015, kada je prva sezona prikazana, zašto, pobogu, targetiraju tog divnog čoveka koji samo dobro igra psihopate i kojeg u tom trenutku obožavamo da gledamo kao Franka Underwooda u House of Cards... Zašto moraju u gotovo svakoj epizodi da ga potkače, nije li dovoljno jednom?! No, kada se pokazalo ko je Spacey u stvari i kada je pokušao da optužbu za seksualno zlostavljanje iskoristi kao šlagvort za autovanje i tako ugrozi čitavu LGBT+ zajednicu, Billie i Julie su se prvi oglasili u stilu „we told you so“ – rekli smo vam i upozoravali vas na vreme, s tim da ni oni nisu bili upoznati s razmerama Spaceyjevog ponašanja. Danas iste te šale na njegov račun deluju potpuno benigno.

Woody Allen je, naravno, nezaobilazna tema od samog početka, a u trećoj sezoni, kada Julie kao istaknuta feministkinja dobija ulogu u njegovoj seriji (pozdrav Cate Blanchett, Scarlett Johansson i svima ostalima), dobijamo cinični komentar na sve što se tiče Allena – počev od toga da više nije ni kadar, a očigledno ni sposoban da se meša u sopstveni posao (to je onaj već pomenuti insajderski uvid), da i kad se meša, to radi tako da reciklira stare, izanđale i problematične narative (što i sami možemo da vidimo), do toga da je seksualni predator koji se vrlo lako izvukao (što je potvrdila i ovogodišnja dokumentarna serija Allen v. Farrow).

Ne samo da su Julie i Billie često u pravu, već se to vremenom sve jasnije potvrđuje, pa Difficult People dobro stari i godinama dobija na relevantnosti. Umeju oni biti i neukusni, vulgarni, bezobrazni, ali – srce i vrednosti su im na mestu. Zato ih baš takve toliko volimo i glasno se smejemo zajedno s njima.

Oceni 4.8